Hlavní navigace

Chytré mobily Googlu se promění na oči a mozky nových robotů ve vesmíru

11. 7. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Chytré telefony, které umí mapovat svět kolem sebe rovnou ve 3D, by se měly stát mozky nových robotů na mezinárodní stanici ISS.

Úřad letectví a kosmonautiky by rád novou technologii od Googlu využil pro roboty, kteří by pak mohli nahradit astronauty při riskantních výletech do volného prostoru mimo stanici. Telefony, které jsou součástí projektu Tango, by se měly na orbit dostat už v dodávce zásob a materiálu tento pátek.  

Roboti označovaní zkratkou SPHERES jsou podobní tréninkovým koulím, se kterými ve Hvězdných válkách trénoval cestou z planety Tatooine. Kulaté, vznášející se stroje se na vesmírné stanici testují už od roku 2006. 

Už tou dobou se roboti byli schopni pohybovat pomocí krátkých dávek oxidu uhličitého přibližně rychlostí necelých tří centimetrů za vteřinu. Před čtyřmi roky ale padlo rozhodnutí o zapracování nových funkcí a inženýři z výzkumného centra v Mountain View začali hledat nové možnosti. 

„Chtěli jsme přidat komunikační modul, kameru, akcelerometr a další senzory. Kromě toho bylo cílem i zvýšit výkon. Nakonec jsme zjistili, že řešení si vlastně nosíme každý v kapse,“ tvrdí v rozhovoru pro Reuters manažer projektu Chris Provencher.

Nakoupili telefony na Best Buy a vybavili je přídavnými bateriemi, odolnějšími displeji a poslali je na orbitu, kde je astronauti propojili s roboty. To dalo robotům nové senzory a mohli dělat první krůčky na cestě k nové verzi. Zatím ale neumožňovaly pohyb tak jednoduše, jak by si inženýři přáli. 

Mobily z projektu Tango už jsou pro NASA použitelnější. Jejich kamery umí sledovat a reagovat na pohyb, mají infračervené senzory podobně jako třeba Kinect od Microsoftu. Senzory zaznamenávají 250 tisíc informací o okolním prostředí za sekundu a dokáží zachytit i ostré hrany v interiéru stanice. Díky tomu si vytváří trojrozměrnou mapu, která umožní robotům jednodušší navigaci. 

„Přesně tohle jsme potřebovali. Roboti teď budou moci plni úkoly po celé stanici,“ dodává Provencher s tím, že pomocí mobilů vytvořili robustní navigační systém. 

Žijeme ve 3D, naučme to i elektroniku

Google samotný technologii, alespoň oficiálně, cílil trochu jinak. Měla sloužit hlavně obchodníkům k tomu, aby mohli dlat 3D vizualizace svých prodejen. Pro rozvoj projektu Tango na tabletech se firma spojila s korejským LG. Tango je ale jen část novinek, které Google připravuje ve svých laboratořích s označením X. 

Auta bez volantů  i řidičů, Google Glass, chytré kontaktní čočky pro cukrovkáře, které měří hladinu glukózy v slzách. V lednu koupil Google britskou firmu DeepMind, která se specializuje na umělou inteligenci. za víc než půl miliardy dolarů. Britové pro internetovou jedničku vyvíjí univerzální učící se algoritmy. „Jejich záběr je obrovský, a nejde jen o hardware, ale hlavně o to, co nové zařízení může všechno vlastně dělat. Mluvíme tu vlastně o nové úrovni používání techniky. Je to augmentovaná realita, základní zdravotnická péče nebo třeba jen tvorba lepších map,“ tvrdí pro BBC Bryan Ma z IDC.

BRAND24

Zařízení nabité desítkami senzorů přináší i letošní nástup takzvaných wearables. Tedy měřících náramků nebo hodinek. Největší zkušenosti zatím sbírá Google, který na nedávné konferenci I/O představil i další z řady chytrých hodinek od LG nebo Samsungu. Apple by měl pravděpodobně svou odpověď představit na podzim. Podle prvních zpráv by měly mít až deset senzorů měřící kromě tlaku, tepu třeba i aktuální nadmořskou výšku. 

Nespí ale ani  konkurence. Už loni si třeba japonské Sony patentovalo svou technologii SmartWig – chytrá paruka, který by měla měřit tlak nebo třeba navigovat nevidomé. A to je jen začátek. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).