Hlavní navigace

Chytrý a sledující Žižkov, Windows 10 pro ARM, ESET chce koupit nemocnici

9. 12. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Siemens
Nákupy GoDaddy, Juniper Networks, Dockeru, Uberu a Equinixu. Trend Micro rozšiřuje vývoj v Praze. Zprávy z velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Praha 3 začíná nasazovat první projekty propojeného, chytrého a sledujícího města, přibližují Hospodářské noviny. Žižkov na tom spolupracuje se Siemensem a od jara příštího roku chtějí společně technologie rozšířit do celé čtvrti. Chytré parkování a osvětlení, dobíjecí stanice a podobně.

Trend Micro finálně otevřelo vývojové centrum v Praze, respektive rozšířilo to, které získalo díky odkupu sekce TippingPoint od HP. Sídlí v komplexu na Brumlovce, kde mají pobočky i Microsoft a obě HP. Více o DVLabs a plánech Trend Micro v Česku v našem dřívějším textu.

Společnost ESET má zájem koupit budovu původní vojenské nemocnice v Bratislavě, kde by chtěla vybudovat své nové sídlo, informuje TASR. ESET nyní sídlí v Aupark Tower, už se tam ale skoro nemůže vejít. Podle informací Lupy firma zvažovala i mrakodrap STV, ten by ale zase nezaplnila. ESET neustále hledá lidi, nyní chystá i vývoj v Brně. Majitelé konkurenčního Avastu zase nedávno koupili budovu, kde Avast sídlí.

Další nijak dobrá zpráva pro Intel. Microsoft oznámil, že dělá na verzi Windows 10, která poběží na čipech od Qualcommu, tedy na ARMu. Microsoft si od toho slibuje, že úsporné a malé čipy umožní dělat hezčí, tenčí a úspornější zařízení typu hybridy, tablety a notebooky. První modely mají být k dispozici začátkem příštího roku. Na nových čipech mají díky emulaci běžet i tradiční Windows aplikace, ovšem jen ty 32bitové.

Qualcomm také oznámil, že v příštím roce vydá čip Centriq 2400, což je očekávaný model postavený na ARMu určený pro servery. Zejména pro ty rozměrů „web-scale“. Je vyrobený 10nm technologií. Také nic moc pro Intel.

Uber kupuje společnost Geometric Intelligence a na jejím základě vytvoří novou laboratoř zaměřenou na umělou inteligenci (Uber AI Labs).

Equinix za 3,6 miliardy dolarů kupuje 24 datových center od Verizonu. Díky tomu chce rozšířit svůj kolokační byznys na nové trhy. Verizon měl plány rozjet více cloud, nijak zásadně mu to ale nejde. Koupená datacentra jsou i v mnoha částech Evropy, nejblíže Česku jsou Mnichov, Frankfurt a Varšava.

V Paříži se brzy otevře Station F, prostor o rozloze 34 tisíc metrů čtverečních, který chce do Francie nalákat technologické firmy. Je to součást snah Paříže převzít po brexitu alespoň částečně roli Londýna. Více to rozepisuje Bloomberg. Prozatím to ale nevypadá, že by Londýn nějak trpěl, naopak se zde nadále investuje.

Donald Trump sezval šéfy technologických firem na sezení v jeho Trump Tower, píší USA Today. Zatím není jasné, kdo přesně má 14. prosince dorazit, účast veřejně potvrdil šéf Cisca Chuck Robbins či šéfka Oraclu Safra Catz. Silicon Valley má z Trumpa určité obavy, viz náš text z Washingtonu.

Docker kupuje firmu Infinit. Ta dělá systém pro distribuované ukládání dat, což se Dockeru bude hodit v enterprise prostředí a spol., kde už kontejnery nabírají na síle. Více je to rozepsáno na blogu.

Juniper Networks kupuje startup AppFormix. Je to opět celé o automatizaci, softwarově definovaných sítích, OpenStacku či Kubernetes.

BRAND24

Americký GoDaddy, který v minulosti koupil česko-slovenské M.dot, kupuje evropského rivala Host Europe Group (HEG) za 1,79 miliardy dolarů. HEG má 1,7 milionu zákazníků a GoDaddy díky němu chce více nabízet služby malým a středním firmám.

Bloomberg zveřejnil další díl ze série pořadů Hello World, v rámci které objíždí různé země a sleduje jejich technologie. Tentokrát z Ruska.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).