Hlavní navigace

Chytťe si svého kriminálníka

5. 12. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V Londýně je prý 4,2 milionu CCTV kamer, které pokrývají skoro každý kout města. Nikde není více kamer, ať už poměřujeme jejich počet nebo číslo obyvatel připadajících na jednu kameru. Londýn je tedy ideální prostředí pro zábavnou hru, kterou je sledování záběrů z kamer a snaha o přivýdělek v podobě odměny za zjištěné nekalosti.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Neuvěřitelných 4,2 milionů kamer sleduje podle BBC obyvatele a návštěvníky Londýna. Pěkné číslo, ovšem miliony kamer jsou prý v boji proti kriminalitě ne tak účinnou zbraní, jak bychom si mohli myslet. O infrastrukturu je potřeba pečovat a hlavně záběry a záznamy monitorovat. Samotné sledování a monitorování je asi dost náročné a není v silách policie či jiných státních úřadů.

I když je kamerami pokryt skoro každý kout Londýna, často se stává, že zrovna některý z důležitých záznamů není k dispozici, třeba proto, že je kamera zrovna mimo provoz. Navíc se ztrácejí data a vůbec celý systém nepracuje tak, jak by měl.

Na vyřešení jednoho policejního případu je podle důstojníka Metropolitní Policie Micka Nevilla třeba 1000 kamer. Čísla jsou vztažená na jeden rok. A divme se, že i sám Neville systém CCTV kamer označuje za fiasko. Inspektor Julian Worker z téže instituce naopak tvrdí, že v použití CCTV systému je londýnská policie na špičce. Pravdu mají nejspíše oba pánové. Do hry vstoupil londýnský obchodník Tony Morgan, a to s nápadem, který připomíná řešení na pomoc ostraze hranic mezi USA a Mexikem (více v glose Jak se hlídají hranice mezi USA a Mexikem?. Řešení je prý jednoduché, najmou se dobrovolníci, kteří budou ve volných chvílích sledovat přenosy z kamer za účelem objevení něčeho podezřelého. Dobrovolníků by mělo být opravdu hodně a samozřejmě by za svou činnost měli mít šanci dostat i nějaké ty peníze.

BRAND24

Dobrovolníci se budou dívat na možná dost nudné záběry policejních kamer a až objeví něco podezřelého, zkontaktují policii. I když jsou technologie opravdu hodně daleko, zatím nemůže nic nahradit lidské oko v propojení s inteligencí. Co se týče možnosti získat peníze – bude se soutěžit o nejlepšího lovce měsíce. Ten dostane cenu 1000 liber. Nábor dobrovolníků již probíhá, zatím se jich přihlásilo přes deset tisíc.

Když se nápad na zapojením dobrovolníků do policejní práce v této podobě může někomu zdát jako špatný vtip, stačí se podívat do historie. Existovaly jakési pomocné policejní hlídky (a to za nejrůznějších režimů a období), v nichž policii pomáhali obyčejní lidé. Nyní jde o podobný princip, jenom za využití moderní technologie. Jde podle vás o dobrý nápad a dokázali byste si jeho realizaci představit v našich podmínkách? V úvahách prosím neberte ohled na případné problémy s ochranou soukromí a spíše se zaměřte na technickou realizovatelnost a přínosy podobných projektů…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).