Hlavní navigace

Čína zákonem omezuje online hraní nezletilých hráčů

24. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Čína ve svém přístupu k Internetu nepřestává udivovat. Po dlouhodobé cenzuře se v poslední době zaměřuje i na škodlivé vlivy Internetu, přestože využívané nástroje jsou často stejné jako v případě léta kritizované cenzury. Nyní musí čínští provozovatelé stále populárnějších online her implementovat mechanismy, které omezí hraní nezletilých Číňanů. Po třech hodinách hraní se zobrazí výzva k odpočinku. Pokud ji náctiletý hráč neuposlechne, budou se mu z dosaženého skóre v dané hře odečítat body.…

Čína ve svém přístupu k Internetu nepřestává udivovat. Po dlouhodobé cenzuře se v poslední době zaměřuje i na škodlivé vlivy Internetu, přestože využívané nástroje jsou často stejné jako v případě léta kritizované cenzury. Nyní musí čínští provozovatelé stále populárnějších online her implementovat mechanismy, které omezí hraní nezletilých Číňanů. Po třech hodinách hraní se zobrazí výzva k odpočinku. Pokud ji náctiletý hráč neuposlechne, budou se mu z dosaženého skóre v dané hře odečítat body. Se všemi body se mohou nezletilí hráči rozloučit po pěti hodinách nepřetržitého hra­ní.

O škodlivosti či návykovosti běžných počítačových her či stále rozšířenějších online her se samozřejmě vážně hovoří i v demokratických zemích a to již několik let. Výsledkem jsou klasifikační systémy indikující škodlivost her či rodičovská kontrola v nových Windows Vista, která umožňuje hraní výrazně omezovat. V tzv. západních zemích se ovšem odpovědnost přenáší především na rodiče. Až na vyjímky v podobě zákazu prodeje extrémně násilných her se západní svět čínskou cestou zatím neubírá, přestože se setkává se stále větší agresivitou dětí. (USA Today)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).