Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Čínský problém od Tomáš Kapler - Ve skutečnosti je to ještě horší. To že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 11. 2005 17:03

    Tomáš Kapler (neregistrovaný)
    Ve skutečnosti je to ještě horší. To že je stát nařídit během jednoho dne nové ekonologické normy bych bral jako výhodu, horší je, že Čína prostě nenařídí žádné ekologické normy, případně to dělá jen naoko, že si nedělají hlavu s ochranými známkami atd.
    Schválně se zkuste zamyslet, co by se stalo, kdyby Tesla Hloubětín začala vyrábět tak věrné kopie Cisco, že by je od sebe nepoznal téměř nikdo a že by šel používat i stejný IOS. Co myslíte, že by nastalo. IMHO důrazný apel na ČR a žaloba na firmu, v případě, že by nepřestala produkce, tak okamžitá žaloba na ČR a zablokování veškerého dovozu z ČR atd. Když tohle udělá čínský Huawei, tak se nestane vůbec nic.
    Nebo co myslíte, že by se stalo, kdyby v ČR bylo befelem vlády přikázáno firmám používat jen české výrobky - okamžitě žaloba eu, žaloba na mezinárodním soudu, zastavění vývozu atd. V Číně je toto zcela normální, tam se nečínské zboží používá jen když jej ještě nestihli okopírovat.
    A co by se stalo, kdyby tady chodily do práce děti, kdyby byly vražděny postižení a jiným způsobem snižovány mandatorní náklady státu. Opět - zastavění obchodní spolupráce a blokáda by byly prvním krokem.
    Jenže v Číně žije půlka lidí světa, ačkoliv je největším vývozcem, je pro většinu států také jedním z největších dovozců; krom toho má jaderné zbraně a miliony cvičených vojáků. Prostě nikdo se jim nepostaví.
    Čínská vláda během posledních 5 let prošla úžasnou proměnou a využívá moderní techniky ke svým cílům. Komunistický přístup "práva společnosti jsou více než práva jednotlivce" nikdy nefungoval, současné možnosti sledování a zpracovávání výzvědných informací tomu dávají zvela novou šťávu a dost možná fungování zabezpečí.
    Uvažovat že si za 30 let vypotřebují zdroje je nesmysl - pro ně nemá lidský život cenu a jestli budou pokračovat tímto tempem, tak za 10 let už se bude vše vyrábět v Číně či na Taiwanu, který následně Čína napadne (a opět se jí nikdo neopováží postavit). Nebude pak pro ně problém si prostě zdroje nakupovat odkudkoliv a jako téměř výhradní kupci si budou diktovat podmínky. A za 30 let budou už tak silní, že prostě zdroje převezmou, třeba i násilně.
  • 24. 11. 2005 17:46

    jako bych v dálce slyšel kazoo (neregistrovaný)
    Zajistit si zdroje vnější expanzí zkusilo už kdysi Japonsko a jak to dopadlo víme asi všichni. Podle mně si Čína svou snahou "dohnat a předehnat" zadělává především na vážné vnitřní potíže a ani trochu nevěřím, že za 30 let bude dominovat světu.
  • 24. 11. 2005 18:39

    noname (neregistrovaný)
    to určitě nemyslíte vážně, že byste chtěl srovnávat japonsko se sto milony obyvatel s čínou s jednou miliardou obyvatel, nebo jinak stát kde se vyrábí promile výrobků se státem kde se vyrábí desítky procent výrobků.
    Nechápu čím si čína zadělává podle vás na vnitřní problémy, imho naopak v číně se vnitřní poměry díky právě masivními přílivu peněz výrazně zlepšují (když vynechám svobodu a podobné věci, se kterými si hlavu nelámou).
  • 25. 11. 2005 11:39

    Vítězslav Novák (neregistrovaný)
    není komunistický princip. V Číně ho celkem úspěšně provozují pár tisíc let. Tvrdý kolektivismus, s kolektivní odpovědností a vším dalším taky.

    S délkou existence Číny taky souvisí jejich přístup k dějinám i současnosti. Čou En-laj prý kdysi na dotaz co si myslí o Francouzské revoluci odpověděl, že je ještě brzo hodnotit... Tož tak.

    A nezapomeňte nikdy, že Čína je Říše Středu, Podnebesí - a vše ostatní jsou barbarské státy, jež jen nedopatřením nejsou vazalské. Ale měly by být. A budou. Každý Číňan to ví.
  • 28. 11. 2005 19:13

    Alex (neregistrovaný)
    Ano? A máte nějaký jiný příklad státem vlastněného monopolu v Japonsku, než právě privatizovanou poštu?

    Není moc zemí s tvrdším kapitalismem a otevřeným trhem...
  • 28. 11. 2005 22:12

    David Krumphanzl (neregistrovaný)
    Fenomén je to zajímavý, jen tak na okraj, odhaduje se, že vnitřní (tajné) předlužení čínských bank je bilion dolarů, to bude třeba zkonsolidovat a bude to bolet. Jinak i nedávno proběhly zprávy o opatrných pokusech dělat něco s měnou (mírná revalvace). No, druhá věc je, že už nyní spotřebuje Čína více než celou produkci ropy Saudské Arábie -- jen a jen proto nyní šplhá cena nahoru. Jak říká černý vtip (ani ne moc vtip) -- Čína vyřeší ropnou krizi do pěti let.
  • 29. 11. 2005 7:42

    anton (neregistrovaný)
    No jasně, jenom jestli se do té doby Středočíňani neotráví kontaminovanou vodou.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).