Hlavní navigace

Čínští počítačoví maniaci končí v léčebně

4. 11. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Internet v Číně v poslední době působí jako bouře nepředstavitelné síly, miliony nově se logujících lidí představují rekordní čísla, o internetové kavárny je zájem jako nikdy předtím. Mnoho z uživatelů Internetu se však stává závislými na tomto médiu, a na rozdíl od západních zemí, kde tento vývoj probíhá pomalu, na to Čína není připravena.
S růstem životní úrovně v Číně jsou lidé schopni bez větších problémů pořídit si počítač a připojit se na Internet. Nejoblíbenější zábavou mladých Číňanů na síti je samozřejmě chatování a hraní online her. Ovšem tento boom má i stinnou stránku…

BBC upozorňuje na mnoho „obětí“, které rozvoj této moderní technologie v Číně přináší. Wang Yiming (21) se dostal stejně jako mnoho dalších mladých lidí do područí Internetu. U online her trávil každý den mnoho hodin, samozřejmě neměl čas jíst a spát. Je bledý, Internet mu v negativním slova smyslu změnil celý život.

Měsíc nebo dva po té, co začal používat Internet, nezvládl několik testů ve škole, ale nenašel dost odvahy říci o tom rodičům. Když se rodiče dopátrali pravdy, nadšeni nebyli. Závislost na Internetu se Wangovi vymkla z kontroly, všichni z okolí ho varovali, že u počítače tráví příliš mnoho času. Mladík si nenechal poradit a uklidňoval se tím, že žije svůj život, do kterého mu nemůže nikdo mluvit. Stal se z něho samotář, přestal komunikovat s okolím běžnými způsoby a uzavřel se ve svém interaktivní světě.

Pomoci mu nakonec museli odborníci ze speciální kliniky v Pekingu, která léčí závislé na Internetu. Při návštěvě redaktora BBC bylo všech 15 pacientů mužského pohlaví, tedy stejně jako v ostatních zemích je jasně rozpoznatelná nejvíce a nejčastěji postihovaná sociální skupina. Skoro všichni vyprávěli podobné příběhy se stejným koncem, popisovali, jak u nich vznikla závislost, se kterou nemohli sami bez odborné pomoci bojovat. Změnil se jim život, jedinou šancí bylo navštívit odborníky a nechat se léčit.

Zmíněné centrum se samozřejmě zabývá i jinými závislostmi, alkoholem a ostatními drogami. Novinkou je nyní také léčba pacientů závislých na Internetu a online hrách. Tato léčba je dost podobná léčbě dalších závislostí. Jde o dvoutýdenní léčbu, zahrnující medikamenty, psychologickou terapii a denní program.

Hlavní je pacienty zatáhnout zpět do normálního života a zabránit jim trávit veškerý čas před obrazovkou počítače. Počítač nesmí být jediným zdrojem zábavy a her, pacienti musejí být schopni bavit se i bez něho, tedy pomocí klasické neelektronické zábavy. Doktor Tao Ran, vedoucí kliniky, prohlašuje, že tento problém dorostl v Číně opravdu obřích rozměrů. V Číně každý den hraje 20 milionů mladých lidí online hry, chatují a jinak se baví s počítačem. Ve srovnání s ostatními zeměmi toto číslo možná vypadá neuvěřitelně, musíme ovšem vzít v úvahu celkový počet obyvatel, tedy miliardu Číňanů všeho věku. Nicméně tento druh závislosti je nyní v Číně opravdu velkým problémem.

Místní autority se teprve teď začínají probouzet, píší články o tom, jak nebezpečné je trávit spoustu času u počítače. Přesto poptávka po místech v léčebně pro závislé neustále roste. Pro příští rok připravuje klinika 200 míst, noví pacienti se objevují hlavně ve velkých městech a jejich počet splňuje neradostná očekávání.

Dvoutýdenní léčebný program je ovšem příliš krátký, navíc ho nenásleduje žádná další činnost, která by mohla pacientovi zamezit vrátit se před počítačovou obrazovku. Matka jednoho z pacientů si váží práce doktorů, nicméně stále má strach, aby její syn neskončil podobně jako před tím, tedy mimo reálný život. Doktoři mohou rodičům jenom poradit, jak pomoci jejich dítěti nevrátit se zpět do problémů.

Skutečný test odolnosti vyléčeného pacienta nastává zpátky v normálním světě. Je jasné, že s miliony online hráčů a chatujících nezůstane klinika neobsazená ani minutu. Spíše se potřební dočkají nových a nových klinik s více lůžky…

Západní svět je na tento stále častěji se vyskytující jev lépe připraven, existuje velké množství klinik a poraden, které se závislostí na Internetu zabývají. Mnozí z věhlasných psychologů nabízejí služby v této oblasti a tato problematika je stavěna na úroveň závislosti na alkoholu nebo drogách.

Jeden ze zajímavých online zdrojů uvádí stručný seznam příznaků, podle kterých je možno odhalit jedince závislého na Internetu:

BRAND24

  • nedostatek spánku a zvýšená únava,
  • bledost,
  • menší snaha ve vztahu s přítelkyní nebo přítelem,
  • rezignace na běžné sociální aktivity,
  • celková apatie a podrážděnost v době mimo Internet,
  • popírání vážnosti problémů,
  • lhaní ohledně doby trávené online.

Toto jsou samozřejmě jen některé obecné příznaky, zajímá-li vás, zda jste náchylní k závislosti na Internetu, můžete si udělat jednoduchý test. V případě, že ano, pár základních informací je možné najít na stránkách odborníků, třeba na netaddiction.com či na virtual-addiction.com.

Velký prostor závislosti na Internetu věnoval článek Závislost na Internetu – bluf, či realita?, ve kterém je možno najít několik vážných i nevážných mechanik způsobu zjištění závislosti na Internetu. I z těchto materiálů je více než zřejmé, že s internetovou závislostí si Čína jako nejrychleji rostoucí trh ještě užije své, a to i přes nejrůznější restrikce, které v této totalitní zemi Internet provázejí…

Kolik času denně trávíte u Internetu?

  • Méně než hodinu.
    3 %
  • Do dvou hodin.
    9 %
  • Do pěti hodin.
    21 %
  • Jen v práci.
    4 %
  • Do deseti hodin.
    41 %
  • Nad deset hodin.
    22 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).