Cisco novou verzí firmware routerů udělalo ze zákazníků rukojmí

Automaticky instalovaná nová verze firmware pro routery Cisco E2700, E3500 a E4500 má zvláštní pokračování. Tam kde se nepodařilo nové verzi vyhnout jsou vlastníci routerů nuceni k registraci do nové služby (Cisco Cloud Connect) a navíc souhlasu s podmínkami užívání, které Cisco dávají právo jim kdykoliv zrušit uživatelské účty, pokud Cisco dojde k názoru, že dělali něco nekalého. V takovém případě jim navíc může na dálku deaktivovat router jako takový.

Automaticky instalovaná nová verze firmware pro routery Cisco E2700, E3500 a E4500 má zvláštní pokračování. Tam kde se nepodařilo nové verzi vyhnout jsou vlastníci routerů nuceni k registraci do nové služby (Cisco Cloud Connect) a navíc souhlasu s podmínkami užívání, které Cisco dávají právo jim kdykoliv zrušit uživatelské účty, pokud Cisco dojde k názoru, že dělali něco nekalého. V takovém případě jim navíc může na dálku deaktivovat router jako takový.

Navíc si Cisco v podmínkách vyhradilo práva sledovat a sdílet informace o tom, jak uživatelé využívají Internet, na jaké weby chodí, kolik dat posílají a „další informace“. Vše v zájmu „zlepšování kvality služeb“. Problematická, příliš široká definice, byla později odstraněna (s tvrzením, že šlo o „omyl“). V Podmínkách se ale také navíc objevilo, že Cisco má právo (v některých případech) dle vlastního uvážení automaticky aktualizovat své routery, bez ohledu na to, jestli to vlastník routeru povolil či zakázal. 

EBF6

Původní definice: „When you use the Service, we may keep track of certain information related to your use of the Service, including but not limited to the status and health of your network and networked products; which apps relating to the Service you are using; which features you are using within the Service infrastructure; network traffic (e.g., megabytes per hour); internet history; how frequently you encounter errors on the Service system and other related information (‚Other Information‘).“

Bez registrace do Cisco Cloud Connect není možné aktualizované routery spravovat a snaha o reset routeru sice umožní přístup pod původním jménem a heslem, ale jako nechtěný „bonus“ vymaže řadu z pokročilých nastavení. Jediná možnost jak se výše popsanému vyhnout je návrat k předchozí verzi firmware (viz Rolling back the Cisco Connect Cloud firmware to the Classic EA Series router web interface). V takovémto případě ale zjevně router zůstane jednou provždy na této verzi firmware, nové verze jsou založené na Cisco Cloud Connect.

Zdroj: Cisco forces firmware update, new privacy policy on users

12 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 7. 7. 2012 17:43

Školení Google Analytics pro pokročilé

  •  
    Jak využít nové funkce Google Analytics
  • Vyhodnocování pomocí Multichannel funnels
  • Neopakujte chyby při vyhodnocování dat.

Informace o školení Google Analytics pro pokročilé »