Hlavní navigace

Co dělá Děda Internetu?

9. 3. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Včera Lupa přinesla zprávičku, že ČR navštíví Vinton Gray Cerf, člověk, jehož přínos Internetu je těžko zpochybnitelný. Co od něj můžeme čekat? Pozor, další čtení může přivodit újmu všem, kdo věří, že Internet vymyslel Bill Gates, Al Gore, Marc Andreessen nebo Timothy Berners-Lee.

Abych nebyl podobně jako Rita Pužmanová obviněn z toho, že laskavému PT čtenáři nepředkládám všechna fakta dostatečně polopaticky, doporučuji před pokračováním čtení glosy přečíst příslušné heslo Wikipedie.

cerf-crocker-postel

Díky svému podílu na vývoji protokolu TCP (a dalším pionýrským aktivitám) bývá označován za jednoho z otců Internetu. On sám několikrát prohlásil, že se spíše cítí býti Dědou Internetu (což pravděpodobně byl odkaz na jeho věk). Zcela jistě nemá smysl jmenovat všechny jeho afilace, nicméně se sluší podotknout, že jeho chlebodárcem je Google, v jehož tričku do Prahy ve dnech 4.-5. dubna 2007 přijede.

Čím se vlastně takový Děda Internetu zabývá, když zrovna nepracuje v montérkách Google na ovládnutí světa? Taková otázka může přijít na mysl člověku, který bude chtít položit po přednášce dotaz, při kterém nebude za úplného nekňubu.

Zcela jistě není přehlédnutelná jeho funkce šéfa boardu organizace ICANN. ICANN je ta monopolní americká organizace, která spoluzajišťuje nadvládu americké administrativy nad Internetem místo toho, aby ji poskytla třeba Číně, ITU nebo OSN. Kromě této ideologicky napjaté funkce také ICANN administrativně zastřešuje provoz systému DNS, takže může za to, že si nemusíme pamatovat IP (89.250.252.18) nebo IPv6 (2001:718:15F­3:7241:230b:48ff:fe42:30­de) adresy a můžeme pracovat s ordinérní adresou www.lupa.cz.

Zájem také může vzbudit jeho poměrně často citovaný obrat, že Web 2.0 je marketingový výraz. Tudíž se do diskuse mohou vmístit také příznivci sociálního networkingu, tagování, blogování a uživatelé generovaného obsahu.

Dalším zajímavým bodem k diskusi může být problém síťové neutrality – tj. změna chování poskytovatelů Internetu k univerzalitě dostupnosti internetových služeb uživatelům.

Pro autora nejzajímavější oblast zájmu, která se pravděpodobně bude většině čtenářů zdát příliš nudná, jsou aktivity Vinta Cerfa v oblasti meziplanetárního Internetu. Tato aktivita, která byla zpočátku zaštítěna JPL (Jet Propulsion Laboratory NASA), dosáhla konkrétní implementace – na sondě Mars Reconnaissance Orbiter. Celý projekt se nyní jmenuje Delay-Tolerant Networking (více informací naleznete také v článku Sítě snášející zpoždění i výpadky) a je součástí Internet Research Task Force.

Pro čtenáře orientující se v životě podle Hollywoodu mohu doporučit k diskusi téma podobnosti Vinta Cerfa s Architektem z Matrix Reloaded.

Vint Cerf jako Architekt

No a kdyby nakonec návštěvníky diskuse nenapadalo nic chytrého, vždy je tady téma „Internet is for everyone“.

BRAND24

Pokud laskavý návštěvník bude chtít naladit své ucho Vintovu přednesu, může se podívat na video, které Vint poslal u příležitosti deseti let českého Internetu české internetové komunitě.

Případné otázky může laskavý čtenář položit při přenášce, která se koná 5. dubna 2007 ve 14:30 v posluchárně č. 209 ČVUT na adrese Technická 2, Praha 6. Přenos bude možno naladit na portále přenosy.

Dorazíte na přednášku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý konzultant v oblasti Internetu, telekomunikací, videa a komercionalizace technologických výsledků výzkumu a vývoje. Pohybuje se na rozhraní akademické vs. komerční sféry a internetové infrastruktury vs. přenosů videoobsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).