Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Co je lepší měřítko: unikátní hosty, nebo shlédnuté stránky? od Martin Mares - Mnozi webmasteri a internetovi zurnaliste neustale diskutuji o...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 8. 2000 11:08

    Martin Mares (neregistrovaný)
    Mnozi webmasteri a internetovi zurnaliste neustale diskutuji o tom, zda pouzivat page views nebo unique IP a provadeji vselijake statisticke kejkle s temito hodnotami, ale myslim, ze by v prvni rade nemeli zapominat na to, co ve skutecnosti tato cisla znamenaji. Vsichni by nejradeji merili pocet uzivatelu, kteri za den danou stranku zhlednou, ale to je presne velicina, o ktere PV i UIP vypovidaji naprosto minimalne a kterou neni mozne nijak rozumne merit, zejmena v dnesnim svete, ktery je plny proxy cachi (pouzivanych explicitne i transparentne) a serveru, na nichz pracuje soucasne nekolik desitek uzivatelu.

    Zaznely zde argumenty, ze u serveru se stejnou strukturou navstevniku je mozne tyto vlivy zanedbat, ovsem uvedomme si, ze pokud 95% navstevniku prichazejicich z akademicke site zanedbame a budeme se ridit podle zbylych 5%, tezko budou mit vysledna cisla jakkoliv statistickou hodnotu.

    V podstate jedinou rozumnou aproximaci reality je pocitat stazeni nejakeho necacheovatelneho objektu (treba reklamy, ovsem v takovem pripade se sidime o uzivatele, kteri maji vypnuty autoloading obrazku), pripadne u takovehoto objektu unikatni IP doplnena
    o X-Forwarded-For z HTTP requestu (to nastesti vetsina
    proxy cachi poskytuje). Ale i tehdy je nutne si pri interpretovani vysledku neustale uvedomovat, co presne jsme zmerili.
  • 22. 8. 2000 11:27

    Marek Antoš (neregistrovaný)
    Obecně velmi souhlasím, zaráží mne jen těch 95 % z akademické sítě - neznám jediný server, který by měl takto vysoký podíl návštěvníků z TEN-155 CZ. Konkrétně v našem případě dělá TEN v současné době odhadem pod pět procent, ve školním roce o něco více, ale rozhodně ne přes deset procent.
  • 22. 8. 2000 19:55

    Zdeněk Polách (neregistrovaný)
    Nam treba dela akademicka sit (servery jako: c-engine1.ten.cz, proxy-main.cvt.stuba.sk, cache.sh.cvut.cz) ve skolnim roce asi 35%, coz je dost - na druhou stranu 95% je k tomu docela daleko a vzhledem k tomu, ze nase cilova skupina jsou technicky zamereni lide ve veku 18-35 let, tak by se podle 95%niho modelu dalo ocekavat z vysokych skol vice pristupu :-)))
  • 22. 8. 2000 22:02

    MK (neregistrovaný)
    Mozna, kdybyste tam meli warez, dostanete se na vyssi uroven rychleji :-)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).