Hlavní navigace

Co je největší hrozba pro sociální sítě?

6. 5. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Aplikace. Nebo vás dokáže něco na sociálních sítích naštvat ještě více? Kvízy, doplňovačky, ankety, pozvánky do nesmyslných skupin. Jak by byly sociální sítě krásné a příjemné, bez zbytečného balastu…
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Podle Guardianu skoro třetina uživatelů sociálních sítí nesnáší pozvánky do skupin a aplikace. A naopak, 28 % podle průzkumu uvítá pozvání do skupiny se zajímavým zaměřením. Jasné tedy je, že se nevyplatí posílat plošné pozvánky do skupin všem přátelům. Dost z nich tím totiž docela naštvete.

Sociální sítě jsou hitem posledních let a jen málo faktorů pracuje v jejich neprospěch. Velkým problémem je spousta nepotřebného smetí, které se do sociálních sítí nabaluje v podobě komerčních nebo nekomerčních aplikací. Ten, kdo se jako nováček v sociální síti nechá zlákat k nejrůznějším kvízům a hračičkám, má později docela problém s orientací, protože se z jeho profilu stane jeden velký nepřehledný zmatek.

Je fajn, že vývojáři mohou pracovat na aplikacích pro Facebook, ale všeho moc škodí. Pár společností si zaplatí fikanou propagaci svých výrobků a služeb v nějakém kvízu. Výsledkem je totální dezorientace uživatelů, kteří si možná ani neuvědomují, že to koťátko (které si tak pečlivě krmí a myjí), nepochází od Facebooku, ale od kdovíkoho.

Sociální sítě mají sloužit ke sdílení všeho možného, ale základní podmínkou je, aby to příjemce zajímalo. Mnozí z uživatelů sociálních sítí si neuvědomují, že jedno kliknutí na neznámou pozvánku jim může pěkně zavařit. A v nejhorším případě taková aplikace může uživateli totálně znechutit sociální sítě jako takové. Opustí svůj zaneřáděný profil, protože přes samé kvízy a ankety už nemůže dál.

Bude se takto „napálený“ člověk dále angažovat v sociálních sítích, nebo půjde o totálně „ztracenou duši“? Můžete si tipnout. Já osobně nechávám sociálním sítím jenom jejich původní význam. Tedy nehodlám koukat na nesmysly a trávit pozdní mládí klikáním na nesmysly.

Ostatně i na Facebooku existují skupiny, jejichž členové ostře vystupují proti aplikacím. Tito uživatelé Facebooku si uvědomili, že zrovna nemusejí podporovat zaneřáděný Facebook, a požadují na provozovatelích, aby začali něco dělat. Paradoxní možná je, že proti aplikacím se na Facebooku vystupuje ve skupině, tedy pomocí další pro mnohé dost zbytečné záležitosti.

BRAND24

Přijde doba, kdy bude aplikací opravdu moc? Kdy už se to nebude dát vydržet? Asi ano, už teď si musíme v sociálních sítích dávat hodně velký pozor, na co klikáme a co schvalujeme. Může to dopadnout i tak, že aplikace úplně ovládnou sociální sítě, že se budou zvát navzájem a na prvním místě budou produkty a služby, ne uživatelé.

Možná by nebylo od věci udělat sociální síť jenom pro výrobky. Zdá se totiž, že při současném boomu komerce v sociálních sítích možná nebudou samotní uživatelé ani potřeba…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).