Hlavní navigace

Co je nového kolem WiMAX?

9. 6. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

WiMAX je první otevřené řešení pro bezdrátový širokopásmový přístup. Základní normy jsou s dispozici, pracuje se na vývoji produktů a analytici jsou optimističtí ohledně budoucího trhu v konkurenčním prostředí širokopásmových přípojek. Podívejme se, co je nového ve WiMAX Foru a kdy už bude možné technologii využít.

WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) je označení pro technologii bezdrátového širokopásmového přístupu (BWA, Broadband Wireless Access), založenou na normě IEEE 802.16a (přesněji její revizi 802.16d). O technologii WiMAX jsme už psali (viz články WiMAX aneb první míle bezdrátově a Bezdrátové metropolitní sítě: 802.16a), takže jen stručně připomeňme její základní charakteristiky.

WiMAX má pracovat v pásmech 2–11 GHz. Má mít dosah do 50 km, v němž má poskytovat kapacitu do 70 Mbit/s. Primárním účelem je širokopásmový bezdrátový přístup k Internetu jak pro domácnosti, tak pro podniky. WiMAX najde své zákazníky nejen v jinak širokopásmovými službami nedotčených oblastech, ale i v centrech měst, protože nepotřebuje přímou viditelnost mezi přijímačem a základnovou stanicí. Kromě topologie point-to-multipoint volitelně podporuje také smyčkovou topologii (mesh).

Dalším plánovaným využitím WiMAX je páteřní propojení veřejných přístupových míst na bázi WiFi (hot spots). V budoucnu má podporovat nejen pevný přístup, ale i slušnou mobilitu koncových uživatelů (802.16e), v nižších pásmech 2–6 GHz, s nižší rychlostí (viz článek Mobilita v bezdrátových sítích, aneb 802.16e versus 802.20). WiMAX proto bude podle všech předpovědí nejen silným konkurentem kabelových sítí a digitálních přípojek (DSL), ale také doplňkem k mobilním službám 3G (UMTS).

Protože jsme se WiMAX pilně věnovali před půl rokem, je čas podívat se na novinky v oblasti, která slibuje alternativu k mnohde nedostupným nebo neuspokojivým širokopásmovým přípojkám po pevné přístupové síti.

WiMAX Forum

Hlavním hnacím motorem rozjezdu WiMAX je WiMAX Forum (*2003), podpůrná organizace sdružující nejen výrobce (včetně starých známých Proxim Corp. nebo Airespace Inc.), ale také provozovatele pevných i bezdrátových sítí (British Telecom, France Telecom do Fora vstoupili v dubnu). V první polovině roku přistoupilo k Foru mnoho dominantních i začínajících společností, takže počet členů narostl na 101 (aktuální přehled členů lze zjistit zde).

Proto poměrně silně otřásla světem příznivců bezdrátových komunikací zpráva, že z WiMAX Fora vystupuje Nokia Corp., zakládající člen sdružení. Dohady o důvodech takto razantního ukončení podpory WiMAX se různí, takže se nebudeme raději pouštět do spekulací. Důležité je, jaký dopad toto rozhodnutí má a bude mít na další rozvoj technologie a její prosazování na trhu. Pro některé to může znamenat „ruce pryč od WiMAX“, ale kvality technologie a nedostatek (konkurence) širokopásmových přípojek ve světě jí slibují slušný potenciál. Nokia otevřeně podporovala WiMAX déle než třeba Intel Corp., který ovšem své plány na podporu WiMAX spíše vystupňoval než naopak, protože je jedním z několika málo výrobců čipů, které budou tvořit základ otevřených BWA systémů.

„Krok zpátky“, který učinila Nokia, je také v protikladu se záměry např. společností Alcatel SA nebo Siemens AG, které chtějí přijít na trh co nejdříve s produkty právě na bázi Intel Corp. Pro ně znamená WiMAX doplněk k DSL, ale výrobcům mobilních zařízení se možná zatím nezdá WiMAX tak aktuální a raději počkají, jak se situace vyvine (podobný vyčkávací postoj zaujal např. švédský LM Ericsson)… i když by se spíše měli podívat a podílet na otevřeném řešení tzv. bakhaul svých mobilních sítí.

Příprava do výroby

WiMAX patří mezi technologie, které na trh přivedou opět řadu malých, začínajících a průbojných výrobců. Jeden takový se již hlásí a kupodivu se nejedná o americkou dravou firmu, ale francouzský podnik. Sequans Communications oznámil na summitu WiMAX před týdnem svůj záměr ohledně integrované podpory MAC/PHY v systému na čipu (SoC). Francouzi se staví po bok velkým společnostem připravujícím se na WiMAX, jako jsou Intel Corp. a Fujitsu Microelectronics. Byť je Sequans Communications velikostí malá firma s pouhými 22 zaměstnanci, má slušný know-how, protože prakticky všichni jsou bývalí zaměstnanci Alcatelu. Proto si také troufá na velké konkurenty, neboť svoji příležitost vidí zejména v plánované nabídce řešení jak pro koncová zařízení, tak pro základnové stanice, navíc s integrovanou podporou pro fyzickou vrstvy i MAC.

Jejich architektura SoC (více technických informací viz EETimes UK) má ve výsledku přispět k cenově zajímavým koncovým zařízením (pod 50 dolarů) i levným komunikačním spojům základnových stanic WiMAX (pod 20 dolarů), samozřejmě až v době masové výroby, tedy asi v roce 2006.

Společnost se chystá svoji platformu FPGA předvést poprvé na podzimní sešlosti výrobců WiMAX (WiMAX industry plug fest). Tam se potkají (nebo spíš utkají?) nejen s Intelem a Fujitsu, ale také s kanadským výrobcem Wavesat Inc. Výrobců čipů tedy (zatím) není zdaleka tolik, kolik jich bylo v případě nástupu WiFi, ale čas WiMAX má zřejmě teprve přijít, vždyť trh se zařízeními se naplno rozběhne až v příštím roce. S tím souvisí i pochopitelně nesrovnatelně menší objem produkce plánovaný na rok 2005, v porovnání s trhem WiFi. Původní plán nástupu WiMAX do konce letošního roku se mění, protože certifikace ve WiMAX foru si vyžádá svůj čas a produkty nebudou na trhu dříve než v roce 2005.

Otázky regulace spektra

Na jedné straně jsou tu výrobci zařízení pro WiMAX, na straně druhé jsou tu otázky využitelnosti a dostupnosti potřebného kmitočtového spektra pro reálné nasazení technologie do bezdrátových přístupových sítí. Proto WiMAX Forum ustavilo počátkem června novou pracovní skupinu, která se bude věnovat regulaci (RWG, Regulatory Working Group [PDF, 102 kB] ). Jejím cílem je zajistit celosvětovou dostupnost kmitočtového spektra pro širokopásmové bezdrátové systémy. Hlavním úkolem skupiny bude zajistit dostatek jak licenčního, tak bezlicenčního spektra, specificky určeného pro systémy pro širokopásmový bezdrátový přístup.

Skupina samozřejmě bude muset spolupracovat s regulačními orgány, aby se dohodl rámec pro využívání příslušných kmitočtů. Jako první má přijít řeč na globální harmonizaci BWA v bezlicenčním pásmu 5 GHz a v licenčních pásmech 3,5 a 2,5 GHz. Bezlicenční pásmo 5 GHz bude tvrdý oříšek, protože se na jeho otevření pro venkovní účely zatím nemohou evropští regulátoři shodnout. Jejich sdružení CEPT zatím nadále své rozhodnutí odsouvá, tentokrát na červen letošního roku. Naproti tomu pásmo 3,5 GHz je ve velké míře ve světě vyčleněno právě pro BWA (asi v 60 zemích světa), nicméně specifické parametry, včetně výkonových, se různí. Pásmo 2,5 GHz je zase vyčleněno pro BWA pouze v některých oblastech světa, např. v Severní Americe.

BRAND24

Dalším úkolem RWG bude dohodnout (s regulátory i normalizačními organizacemi) přidělení spektra v nižších kmitočtových pásmech kolem 700 MHz, kde lze předpokládat lepší šíření rádiových signálů. Tyto kmitočty by se měly uvolňovat v souvislosti s přechodem z analogového televizního vysílání na digitální.

Pro další rozvoj bezdrátového přístupu podle otevřené specifikace WiMAX jsou dostatek spektra a jasné podmínky pro jeho využívání zcela klíčové.

Jaký bude mít podle Vás odchod Nokia z WiMAX Fora význam?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA je nezávislá síťová specialistka. Okusila český, španělský i kanadský vzdělávací systém. Vedla kurzy v 7 zemích a ve 4 jazycích, školila on-line pro UCLA.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).