Hlavní navigace

Co má společného Google a virus? Šéf Axel Springeru varuje před monopolem

17. 4. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Axel Springer
Výkonný ředitel jednoho z největších evropských vydavatelských domů se do Googlu pustil v otevřeném dopise. Vznikla tu globální monopolní síť, varuje.

„S výjimkou biologických virů není na světě nic, co by se šířilo tak rychle, efektivně a agresivně, jako právě tyto technologické platformy,“ tvrdí o velkých technologických firmách jako je Google šéf německého vydavatelství Axel Springer Mathias Döpfner. Jeho firma se podle něj začíná bát vlivu internetové jedničky.

Tento týden se proti vyhledávači rozjela kampaň i v Česku. Skupina Allegro zde hledá spojence pro společný tlak na Evropskou komisi, která má brzy rozhodnout, jestli Google zneužívá svého dominantního postavení na trhu vyhledávačů.

Mathias Döpfner se v dopise adresovaném Eriku Schmidtovi také ptá, jestli Google plánuje vytvořit superstát, ve kterém nebudou platit antimonopolní pravidla ani zákony na ochranu osobních údajů. Dopis byl otištěn v Frankfurter Allgemeine Zeitung, tedy v deníku, který nepatří do rodiny vydavatelství Axel Springer. 

Šlo o přímou reakci na předchozí Schmidtův sloupek tamtéž, kde šéf Googlu popisoval problémy, s jakými dávali s vydavatelstvím Axel Springer dohromady několikaletou reklamní smlouvu. 

Döpfner reaguje s tím, že vydavateli kvůli významné pozici vyhledávače na trhu v podstatě nic jiného nezbývalo a musel přistoupit na podmínky Googlu. Vzhledem k tomu, že 62 % zisků vydavatelství jdou z digitálu, se bez něj prostě neobejdou. 

Připomíná také tahanice americké firmy s Evropskou komisí a poukazuje na to, že vliv Googlu už sahá dál, než si lidé myslí. Přirovnává firmu ke dřívějším státním monopolům na služby jako je třeba pošta nebo telekomunikace. 

UX DAy - tip 2

„Dnes tu vznikla globální monopolní síť, proto je nutné, aby tu existovala jasná kritéria ve výsledcích vyhledávání,“ tvrdí Döpfner, který se nezastavil jen u Googlu, ale na pranýř přibral i Marka Zuckerberga, který na dotazy ohledně skladování osobních dat odpovídá stylem: „Ti, kteří nemají co skrývat, se nemají čeho bát.“ 

Zuckerbergova teorie o konci soukromí ale na konzervativního Němce funguje jako rudý hadr na býka. „Pořád a pořád si to přehrávám v hlavě a myslím na to. Je to strašné. Tohle myšlení patří do totalitního režimu a ne do liberální společnosti,“ tvrdí na závěr svého dopisu Döpfner. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).