Hlavní navigace

Co mně může přinést Twitter?

31. 7. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tuto otázku, v nejrůznějších verzích a podobách, jsem v poslední době slyšel několikrát. Nevím, co může přinést vám, ale vím, co přináší mně. Pokusil jsem se to shrnout v následujícím textu. Snad si i vy najdete své důvody, proč to s Twitterem zkusit.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Kdyby náhodou někdo nevěděl, co je to Twitter, doporučuji přečíst článek určený úplným začátečníkům. Já osobně Twitter (můj účet najdete zde) používám přes dva roky a docela intenzivně, což se mi u ostatních služeb prakticky nestává. Otázky známých, co na tom Twitteru vlastně mám, mě tak trochu vyprovokovaly k zamyšlení.

Nikdy jsem nepoužíval ICQ a podobné IM služby, Twitter tedy v mém případě neslouží jako náhražka „kecálků“. Nikdy jsem nepoužíval RSS čtečku a nenechal si posílat newslettery, takže mi mikroblog nenahrazuje ani systém dodávání obsahu až pod nos. Tomu, co přinášejí RSS a ICQ, jsem pořádně přišel na chuť až díky Twitteru. Odebírám kanály známých médií, domácích i zahraničních. Na Twitteru se často dozvím něco opravdu důležitého, hned jak vyjde článek. A „chatuji“ s ostatními, toť náhražka ICQ.

Sleduji i několik celebrit z nejrůznějších oblastí, sportovce, politiky, šéfy firem. Na Twitteru občas utrousí zajímavé informace, které jsou exkluzivní, tedy na Twitteru a nikde jinde. A celebritám můžete napsat, třeba vám odpoví zpátky, i to se stává. Samozřejmě nesleduji jenom celebrity, ale i standardní uživatele, kteří píší a sdílejí zajímavé informace.

Mám tam kamarády, které znám o mnoho déle, než Twitter funguje, ale i lidi, se kterými jsem se díky Twitteru seznámil. Z některých se stali opravdoví přátelé, s nimiž se vídám docela často. Je jednoduché svolat posezení u piva, mimochodem na Twitter jsem původně přišel proto, abych ušetřil za rozesílání hromadných SMS při pořádání akcí (tenkrát ještě Twitter přeposílal tweety na telefony followerů). Tenkrát se Twitter mezi kamarády ještě neuchytil, teď je všechno jinak, stala se z něj jedna z nejrychleji rostoucích sociálních sítí.

Je fajn si občas zanadávat nebo postesknout. 140 znaků obvykle stačí a navíc se vám často stane, že někdo z followerů odpoví povzbudivými slovy. Pokud hledáte prostor k sebevyjádření, tak Twitter je to správné místo. Nejste omezeni počtem znaků, můžete sdílet odkazy či fotky. Twitter je ideální místo pro získávání zpětné vazby. Můžete se ptát, dost možná dostanete odpověď, která vám pomůže. A naopak, pokud chcete blogovat, ale nemáte čas či energii na tisíce znaků, uvítáte stručnost. I ten nejzaneprázdněnější z vás si najde pár vteřin za den, více napsání tweetu v počítači či telefonu netrvá.

Sdílení je bezva, když se někomu líbí váš text či fotka, pošle to dál. I když vás sleduje jen pár desítek lidí, můžete oslovit desetitisíce. Stačí být kreativní a mít trochu štěstí (někdo na Twitteru opravdu důležitý a hodně sledovaný si vašeho obsahu všimne a předá svým následovníkům). Twitter slouží i k sebepropagačním účelům a společně s blogy rodí mikrocelebrity českého prostředí. Záleží jenom na vás, jestli budete hodný či zlý hoch (nebo dívka).

Tipy C

A pokud rozjíždíte malé podnikání, pro které je důležitý každý zákazník, můžete příznivce nově vznikající značky oslovovat i na Twitteru. Já, jelikož nepodnikám a ani se nechci stát zlým hochem, sdílím odkazy na články, zajímavé fotky z různých oblastí a vůbec všelicos. Ostatně, každý máme nějaký koníček. I na Twitteru se dají pěstovat koníčky. Mě zajímá historie, takže sleduji účty leteckých muzeí a vydavatelství. Pokud vás zajímají kaktusy či dýmky, určitě najdete lidi, kteří jsou na tom podobně.

Když se podíváte na Trending topics, hned víte, jaký filmový hit má premiéru, co bylo uvedeno za nové produkty, případně kdo zemřel. Vyhledávání podle hashtagů vás vede na stále více a více informací. A to velmi jednoduše. Ano, Twitter je jednoduchý a přesto geniální. Posuďte sami, existuje nějaká jiná služba, která by přinesla toto všechno najednou? Twitter je prostě věc, která mi sedla. Pokud máte podobné požadavky či očekávání a ještě na Twitteru nejste, měli byste ho vyzkoušet. Není to jenom prostých 140 znaků, které můžete někam napsat…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).