Hlavní navigace

Názor k článku Co potřebuje Internet? Skupinové adresování! od Ondřej Pejša - Spíš bych řekl, že měřené pevné linky jsou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 11. 2000 19:30

    Ondřej Pejša (neregistrovaný)
    Spíš bych řekl, že měřené pevné linky jsou vrcholem poptávky klientů. ISP určitě rádi klientům poskytnout jakékoliv služby, má-li to smysl.

    S multicastem je obecně problém zejména v tom, že není k dispozici tak velký objem aplikací, které by jej využívají. Přecijenom je z principu vhodný pouze pro řešení jednosměrné komunikace, tj. TV vysílání a Rádia a toho zas až tak moc v INETu zatím není (resp. rádií je celkem dost, ty zase ale nepotřebují takovou kapacitu ani v unicastu).

    Další problémem je zejména nedostatečná tech. podpora v sítích (to je ovšem spíše následek malého zájmu o mcast, než-li jeho příčina).

    Myslím, že implementování multicastu bude podobně jako implementace QoSu nahrazováno prudkým navyšováním kapacit linek :-). Je sice fakt, že QoS a multicast nejsou z hlediska výsledného efektu na úsporu kapacity srovnatelné a pro některé aplikace (TV vysílání ve vysoké kvalitě s mnoha diváky) se bez něj doslova neobejdou, ale to je "hudba daleké budoucnosti".

    K významějšímu rozšíření mcastu předpokládám dojde až v IPV6 díky tomu, že v něm je na rozdíl od IPV4 tak říkajíc v "základní výbavě".
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).