Hlavní navigace

Co přináší nový e-mail portálu Atlas.cz?

4. 3. 2005
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Portál Atlas.cz oficiálně spustil 1. března novou verzi freemailové služby – Bezpečný mail. Atlas přichází s několika novinkami: zvýšená kapacita, lepší zabezpečení, nové webové rozhraní. Přitom zůstaly staré nadstandardní funkce v podobě protokolu IMAP4. I přes snahu však Atlas nenabízí nic navíc. Bude to stačit v závodu s konkurencí?

V posledních měsících se na českém freemailovém poli doslova „dějí věci“. Nejvýznamnější poskytovatelé neustále zbrojí. Seznam zvýšil kapacitu schránky na 1010 MB a podle tiskové zprávy chystá další novinky v podobě webového rozhraní či protokolu IMAP4. Na Centru už dlouho testují po vzoru Gmailu GigaCentrum, o němž jsme psali nedávno. Také freemailový server Email.cz musel pod tlakem lednových výpadků vyložit karty a poodkrýt v našem článku plány na letošní duben.

Poslední ze čtveřice velkých hráčů, portál Atlas.cz, vystoupil z ústraní zájmu první únorový den oznámením o dokončení svého freemailového centra. Podle tiskové zprávy do něj Atlas investoval za poslední dva měsíce přes deset milionů korun a za hlavní prioritu určil bezpečnost, tedy odstranění své dosavadní slabiny.

Ostrého spuštění se Bezpečný mail, jak byl Atlasem pojmenován, dočkal 1. března, novou verzi ale uživatelé zaznamenali už v předvečer oficiálního termínu. Jak se liší od té předešlé, si povíme na následujících řádcích.

Prostornější vzhled

První, co nás zaujme při porovnávání staré a nové verze, je webové rozhraní. Rozvržení položek zůstalo takřka stejné. Atlas se rozhodně nesnažil být originální a vsadil na jednoduchost – ovládaní je velice snadné a intuitivní. Světle modrá barva v kombinaci s bílou působí opticky mnohem prostorněji. Bohužel zůstal nešvar starší verze: rozhraní je relativně pomalé.

1572 1571
Staré tmavě modré webové rozhraní bylo „naplácané“… …světle modrá barva dává pocit větší přehlednosti a prostorovosti

Zprávy a kapacita

Opusťme vzhled a pojďme psát a posílat zprávy. Zajímavostí v mailboxu jsou nové náhledy zpráv. Podobné rozvržení známe z Email.cz – v horní polovině stránky je umístěn seznam e-mailů, v dolní pak jejich náhled na principu vnořeného rámu. S rozrůstající se poštou náhledy spíše zabírají místo, proto jdou vypnout prostřednictvím šipky na pravém okraji stránky. Pro psaní zpráv je k dispozici standardní formulář umožňující libovolné formátování textu s využitím grafických smajlíků.

K práci s poštou samozřejmě web vůbec nepotřebujeme. Atlas si ponechal bezplatné protokoly POP3 a sympaticky také IMAP4, umožňující vzdálenou správu účtu lokálním poštovním klientem.

Kapacita schránky a limitovaná velikost příloh jsou jedněmi ze základních parametrů. Zde Atlas tlačila bota, když pro schránku nabízel původně 15 MB (s připojením přes Atlas 50 MB) a pro velikost odchozí zprávy pouhopouhé 2 MB. Atlas tuto botu sundal, nyní poskytuje 300 MB pro schránku a pro přílohy zpráv solidních 10 MB. Pro zvýšení celkové kapacity schránky byl zvolen stejný způsob jako před nedávnem na Seznamu: textová SMS zpráva podle běžného tarifu.

Přestože se Atlas nezapojil do (mediální) honičky s ostatními freemaily o největší poskytovaný prostor, podle všeho uživatelé o možnost získat kapacitu 1 GB nepřijdou, pokud o ni požádají na technickou podporu. Nicméně Atlas se chce podle svých slov soustředit primárně na zkvalitňování služeb: „Vidíme zde mnohem větší přínos než v prostém zvyšování virtuálního prostoru e-mailových schránek,“ otřel se o konkurenci marketing manažer Martin Klofanda. Podobně hovořili před měsícem také na Email.cz.

Bezpečnost Bezpečného mailu?

Alfou a omegou dnešních freemailů je bezpečnost. Ne nadarmo má nový e-mail Atlasu toto slovíčko v názvu. Dosud totiž nedisponoval žádným zabezpečením. Umožnit bezpečný přenos informací má nyní za úkol protokol SSL, který je podporován také POP3 a IMAP4.

Dohonit ztrátu se na Atlasu pokoušely vnitřní programy, antivir a antispam. Druhý jmenovaný uspěl v našem lednovém testu, přesto podle tiskové zprávy „prošly algoritmy spamových filtrů změnou, které jsou díky použití dvoufázového procesu skenování v současnosti nejmodernější mezi českými freemaily.“

Pravdivost tohoto odvážného tvrzení se ukáže až po čase na základě zkušeností uživatelů. Pokud si tedy nový antispam v nastavení zapnou – překvapivě totiž není ve schránce implicitně aktivován.

Pochybnosti se už ale objevily. V diskusi na weblogu Milana Kryla upozorňoval Michal Kára na zajímavou funkci nového spamfiltru: kontrolu příchozích zpráv, jež jsou podrobovány přísné pětadvacetivte­řinové čekací lhůtě SMTP serveru.

„Ano, toto opatření je ochranou proti zneužití Atlas Bezpečného mailu k rozesílání nevyžádané pošty,“ vysvětluje Martin Klofanda. „Odesílateli záměrně zpožďujeme prvotní odpověď od SMTP serveru (tzv. greeting). Protože spammerské nástroje nejsou na tak dlouhou prodlevu připravené, značně se tak omezuje možnost rozeslání spamu prostřednictvím Atlas Bezpečného mailu.“

Jedná se o mechanismus podobný tar-pittingu, který náhodně nebo podle nějakého algoritmu zpožďuje odpovědi serveru a zpomaluje tak komunikaci spammerů. Při navázání TCP spojení z jiného serveru na SMTP server Atlasu tento odešle odpověď se zpožděním. Mezi tím se každou vteřinu otestuje, jestli klient neukončil spojení nebo neposlal data, aniž by čekal na odpověď serveru (blind sender – porušení RFC). Pokud ano, je zaznamenán pokus o spam v Security logu a spojení je ukončeno. Na SMTPS spojení se toto nevztahuje, protože jsou považována za důvěryhodnější.

„V době, kdy si většina uživatelů stahuje e-maily nepravidelně a pouze několikrát denně, považujeme 25 vteřin navíc za akceptovatelnou dobu. Jsme přesvědčeni, že těchto 25 sekund uživatelé v praxi vůbec nepoznají. Ochranu před nevyžádanou poštou ale zcela jistě ocení,“ věří Martin Klofanda.

Nezbývá než doufat, že stejný důraz byl kladen i na příchozí spamy z jiných serverů…

Nadstandardní funkce, kde jste?

Kdo očekával od Bezpečného mailu přehršel nových funkcí, musí být zklamán. Sympatický protokol IMAP4, který stále rozhodně není běžnou výbavou českých freemailů, relativně pokročilé filtry a notifikace zpráv na mobil už na Atlasu byly.

Mezi novinky tak můžeme kromě již zmíněných zabezpečení a náhledů zpráv zmínit jen ICQ notifikaci odesílatelů, pokud jsou prostřednictvím tohoto komunikačního programu online.

Co mě osobně netěší, je absence „manažerských“ utilit: kalendáře, plánovače, reminderu nebo zápisníku. Pokud nespravujete účet pomocí poštovního klienta, webové rozhraní vám toho pro pracovní náplň nenabídne zhola nic (kromě správy kontaktů).

„Na těchto funkcích pracujeme. Nechceme však uživatele zahltit velkým množstvím nových věcí najednou. Novou funkčnost vyvíjíme postupně podle ohlasů a přání uživatelů Atlas Bezpečného mailu,“ říká Martin Klofanda.

Alarmující je rovněž nemožnost vyhledávání ve zprávách, což je ve schránce plné e-mailů citelný handicap. Spolu se starou verzí navíc zmizela možnost posílat SMS zprávy.

Bez IE na Atlas nelez

S jistou dávkou nadsázky by se dalo říci, že pro uživatele alternativních prohlížečů začíná článek až tímto odstavcem. Freemail Atlasu byl totiž jejich ignorací pověstný; ve staré verzi byl přístup do složky doručených zpráv s Firefoxem obtížný, některé odkazy jednoduše nefungovaly. Helpdesk Atlasu na to 22. února tohoto roku reagoval velmi podivně: „Mozilla Firefox není tím nejvhodnějším prohlížečem pro zobrazení této aplikace. Pro správné zobrazení vyzkoušejte Internet Explorer.“

S tímto vážně míněným doporučením podpory na Atlasu se nemusíme divit, že s novou verzí zůstalo vše při starém. Nejenže Internet Explorer u Atlasu zůstává číslem jedna, ale tamní kodéři a programátoři se snad ani neobtěžují jiný prohlížeč otevřít.

1574 1573

V prohlížeči Internet Explorer máme k dispozici mnoho možností pro formátování HTML textu…

…“chudí příbuzní“ s Firefoxem mohou jen smutně přihlížet s obyčejným textovým polem

Problémy se zdaleka netýkají „jen“ textového pole pro zprávy. Na další „pečlivě“ odvedenou práci kodérů upozorňuje spolu s náhledy Milan Kryl na svém weblogu.

A vyjádření Atlasu? „O tomto problému víme a předpokládáme, že bude vyřešen v horizontu jednoho týdne. V současné době již probíhá ladění a testování. V žádném případě se ze strany Atlas.cz nejedná o záměr omezit používání alternativních prohlížečů.“

Nutno dodat, že „problém“ se na Atlasu vyskytuje několik roků. Nevyřešila ho ani „modernizace“ celého webového rozhraní – to hovoří za vše. Ale možná za týden…

O Atlasu se nemluví?

V souvislosti s mediálními závody freemailů Seznamu a Centra se na třetího vzadu, Atlas, trochu zapomínalo. Internetové diskuze, vybízející ke konspiračním teoriím, často docházely k jednostranným závěrům: Seznam i Centrum mají lepší PR, platí si internetové novináře, či pisatele šikovně motivují.

Ani nyní, když Atlas otevřel Bezpečný mail, nedochází v internetových médiích a weblozích k odezvě, která následovala u konkurenčních služeb při spuštění neveřejného testování nebo pouhém navýšení kapacity. Snad to bylo dáno šikovnými systémy pozvánek a využití testerů-bloggerů. Podle mých zkušeností je však chyba přece jen na straně Atlasu. Velmi dlouho jsme se v redakci Lupy snažili získat exkluzivní vyjádření Atlasu k novému e-mailu ještě před oficiálním otevřením, ale po týdnu snažení jsem měl v mailboxu jen dávno publikované tiskové zprávy… Podle Martina Klofandy však toto zdržení bylo důsledkem snahy o utajení detailů nového freemailu před konkurencí.

Mediální prezentace Atlasu možná dostane „grády“ až v pondělí 7. března. Tento den má začít „masivní kampaň“ podpořená televizí, rádiem a také tištěnými médii. Na přípravě spotu se pod vedením režiséra Shakira Hafoudha podíleli mimo jiné animátor Jan Krejčíř nebo produkční Jonáš Kábrt. Hudbu k reklamě nahrála kapela Southpaw.

1575 1576
1) Na výběr máme z mnoha freemailů… 2) … všechny jsou ale přecpané nevyžádanou poštou…
1579 1578
3) … která nás jednoho dne zavalí… 4) … prý kromě Bezpečného mailu :-)

„V kampani jsme kladli důraz především na komunikaci velmi kvalitní ochrany před nevyžádanou poštou, kterou Atlas Bezpečný mail poskytuje. K tomu jsme zvolili podle mého názoru velmi jednoduchou a srozumitelnou formu, která určitě osloví široké spektrum potenciálních uživatelů,“ říká Martin Klofanda.

BRAND24

Suma sumárum

Zbývá shrnout předchozí řádky. Není důvod, proč nový e-mail Atlasu běžným internetovým uživatelům vybírajícím poštu přes webové rozhraní pomocí IE nedoporučit. Od uživatele Atlas neočekává žádné převratné nároky, nabízí jednoduché funkce a přehledné prostředí s fungující (?) bezpečnostní ochranou.

Hodnocení náročnějších uživatelů bude přísnější. Webové rozhraní je v některých ohledech nepoužitelné – ne vždy si rozumí s alternativními prohlížeči, nenabízí žádné funkce navíc. Největší devizou Atlasu je tak stále protokol IMAP, bez něhož by byl freemail poloviční. V kombinaci s vylepšeným zabezpečením a vírou v další pozitivní změny bychom ho rozhodně neměli podceňovat.

Líbí se vám nový Bezpečný mail od Atlasu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor vede MEDOBOS s.r.o., je Copywriter.cz a dělá weby pro Benešov i Říčany.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).