Hlavní navigace

Co přinesl první rok konkurence v českém peeringu?

25. 6. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Po roce fungování získal Peering.cz podle Zdeňka Cendry přibližně čtvrtinu trhu. Je to méně než si jeho zakladatel loni stanovil. Trh prý není tak pružný, jak doufal.

Komerční peeringové centrum Peering.cz, které vychází ze zázemí největší tuzemské hostingové firmy, vznikalo postupně jako určitá „pobočná aktivita“ propojovacích aktivit SuperHostingu.

Oficiálně bylo spuštěno zhruba před rokem. Začátkem loňského září měl Peering.cz 14 klientů, z toho tři ze zahraničí. „V současné době je k peeringovému uzlu připojeno zhruba 40 sítí,“ říká Zdeněk Cendra, majitel trojice služeb SuperHosting, Peering.cz a CDN77.

Trh, na kterém se Peering.cz potkává zatím s jedinou konkurencí v podobě neziskového sdružení NIX.cz, už ale zakladateli nestačí.

Česká scéna je rigidní a rozhodnutí ve firmách tu často trvají dlouho. Navíc jsme hodně omezeni jazykem, říká a dodává, že i proto začali poskytovat služby také zákazníkům ze zahraničí. Připojili jsme tři datová centra na Slovensku, tvrdí Cendra s tím, že chtějí dotáhnout jednání i se slovenskými ISP. Je tam plno překryvů, především kvůli jazyku a díky populárním službám, které jsou přeloženy do češtiny, dodává.

Za necelý rok se Peering.cz podařilo ve špičce zdvojnásobit maximální hodnotu datového toku z 45 Gb/s na 90 Gb/s. Informaci zveřejnil na svém Twitteru Zdeněk Cendra. Na webu Peering.cz je jako maximum uvedeno 84 Gb/s.

Datový tok Peering.cz

Datový tok Peering.cz

SuperHosting posunul podle Cendry za stejné období hranici maxima z 100 Gb/s na 200 Gb/s. Připomeňme, že na datovém toku se podílí hlavně Nova a Ulož.to, které hostují svá data právě u SuperHostingu.

Roste ale i etablovaný neutrální peeringový uzel NIX.cz.

Zatímco loni v září dosahoval maxima 253 Gb/s, v průběhu letošního roku překonal hranici 290 Gb/s.

Datový tok NIX.cz

Datový tok NIX.cz

Aktuálně je do NIXu připojeno 119 sítí. Počet členů sice ve srovnání se začátkem roku 2013 poklesl ze 79 na 73, podle Martina Semráda, ředitele sdružení NIX.cz, to lze přepsat na vrub akvizic, které na trhu v poslední době probíhají. Tuto situaci vyvažuje zájem společností, které přicházejí ze zahraničí. Nově vstupující sítě využívají zpravidla možnost spolupráce jakožto zákazníci sdružení NIX.CZ, vysvětluje Semrád důvod, proč přes pokles počtu členů roste počet připojených sítí.

Doplněk a nikoliv náhrada

Ukazuje se, že komerční Cendrův propojovací uzel využívají zákazníci většinou v kombinaci se službami NIXu. Peering.cz využíváme proto, že chceme neustále rozšiřovat cesty ke všem operátorům a naše politika je být všude tam, kde nám to dává finanční smysl, tvrdí šéf síťové Kaory Zdeněk Polách s tím, že 90 procent jejich provozu se stejně odehrává přes NIX.

Je to logické, že firmy kombinují obě možnosti. Dává to smysl. A to nejen proto, že jsme a vždy budeme o trochu levnější než NIX, tvrdí Cendra. Podle našich informací navíc některým firmám nabízí Cendra připojení k peeringovému uzlu zdarma.

Nespí ani neutrální NIX.cz. V poledních letech se jeho členové dohodli na snížení ceny portů. Zatímco v roce 2012 stál 10GE port 28 tisíc korun za měsíc, o rok později 22 tisíc a letos ještě o tři tisíce méně. Peering.cz nabízí 10GE port za 14,5 tisíce Kč, 1GE port pak za 4 tisíce Kč (NIX.cz za 8 tisíc Kč). Snížení ceny se pochopitelně projevilo poklesem příjmů NIXu. Ty loni meziročně spadly o 15 %. Vzhledem k tomu, že rozpočet je schvalován členy sdružení, jednalo se o plánovaný pokles. 

NIX.cz také spustil nový web a rozjel i některé další aktivity. Například spustil projekt FENIX (původně bezpečná VLAN). Jeho cílem je lépe čelit útokům typu DoS a DDoS na české internetové služby.

V současnosti registrujeme zájem o vstup dalších subjektů do projektu FENIX. Tři společnosti jsou v pokročilé fázi implementace bezpečnostních procesů odpovídající pravidlům pro vstup do projektu FENIX, prozradil Semrád s tím, že jeho nasazení zvažují i některé zahraniční propojovací uzly.

Velcí ISP se nehrnou

Nižší cena u Peering.cz je stále vykoupena menším množstvím propojených sítí. Jednoduše obsluhuje menší část trhu než NIX.cz. Cendra si ale stojí za tím, že podstatné jsou datové toky a nikoliv počet sítí. Mnoho velkých poskytovatelů obsahu se mu ale zatím přesvědčit nepodařilo.

Například Seznam.cz stále trvá na tom, že spolupráce s projektem pro něj v současné době nedává smysl. Jsme ze své povahy poskytovatelé obsahu a smysl pro nás tedy má peerovat s poskytovateli připojení (ISP). Projekt Peering.cz v tuto chvíli nemá signifikantní pokrytí velkými ISP typu UPC a O2, naráží manažer datových center Seznamu Marek Leš na skutečnost, že velcí ISP se do spojení s Peering.cz příliš nehrnou.

Zrovna právě s O2 a UPC má Cendra dlouhodobé problémy kvůli tomu, že se obě strany nedokážou dohodnout na platbách za propojení, resp. za doručení dat ze serverů SuperHostingu do jejich sítě. V případě UPC před nějakou dobou spor vygradoval. Vzhledem k tomu, že Cendra odmítl přistoupit na platbu ve výši zhruba 5 milionů Kč za rok, UPC SuperHosting jednoduše odstřihlo. Uživatelé Ulož.to, YouTube či webů Novy, kteří mají připojení od UPC, to nemuseli zaregistrovat, protože data putují do sítě UPC přes sítě třetích stran. SuperHosting za jejich tranzit ale platí méně než po něm požadovalo UPC.

BRAND24

Zákazník v podstatě nemá šanci nic poznat, protože i když nejsme propojeni na přímo, tak se latence pohybuje kolem jedné milisekundy. Jenom nechápu, proč to musíme řešit přes prostředníka, říká Cendra.

UPC spolupracuje s projektem NIX.cz, naopak s Peering.cz nespolupracujeme a ani jsme v minulosti nespolupracovali, potvrdil mluvčí UPC Martin Pavlíček. A zdá se, že ani do budoucna se na tom nic nezmění.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).