Hlavní navigace

Facebook pojídá internet, boj proti lžimédiím i vítězství Google Books

24. 4. 2016
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Isifa
Čína blokuje Medium, nové Ubuntu, Lumia na cestě k zapomnění, kauza sýr, zadní vrátka v Blackberry, Facebook maže a maže. Co přinesl právě končící #tyden.

Případ člověka, který pomocí rm -rf smazal tisíce hostovaných webů zákazníků, byl hoax. Což nepřekvapilo, už když jsem o tom četl, vypadalo to velmi podezřele. Viz Monday morning mistake: sudo rm -rf –no-preserve-root / a That man who ‘deleted his entire company’ with a line of code? It was a hoax a pochopitelně řada médií, která na to celé skočila. Podle Cancella l'azienda con un clic e diventa star del web. Ma dice: ''E' solo uno scherzo'' to je navíc marketingová aktivita snažící se o reklamu společnosti Marsala.

123-reg se ale opravdu podařilo smazat weby zákazníků. Nejde nejspíš o žádnou maličkost, protože jen ve Velké Británii tahle společnost hostuje na 1,7 milionu webů. Viz Web host 123-reg deletes sites in clean-up error a s předchozím hoaxem to nemá nic společného, až na načasování a to, že se v souvislosti s předchozím hoaxem na tohle musíte dívat jako na další jeho možnou variantu. Ale neměla by být.

Facebook pojídá internet? Ano, nebo spíše: Facebook je nový internet. Podobně jako v Česku je pro staré generace Seznam tím, čemu my ostatní říkáme internet, pro ty mladé žádný internet neexistuje a existovat nebude. Vystačí si s Facebookem a občas nějakým tím Instagramem či Snapchatem. Viz How Facebook is slowly eating the rest of the Internet, ale také viz Lidé sdílí na Facebooku méně vlastních příspěvků. A vůbec méně sdílí.

TELEgraficky

Doctor StrangeNetHack se dočkal aktualizaceDatadisk pro World of Warcraft až 30. srpna ■ Jeden milion používá Facebook přes Tor ■ ČSOB kupuje TOP-Pojištění.cz

WEBDESIGN, INTERNET

The Tools of a Blind Programmer je užitečné nejen pro ty, kdo nevidí, velmi poučné je to i pro tu většinu, která vidí.

Čína zablokovala Medium, což vlastně ani moc nepřekvapí. Viz China blocks Medium as it continues to lord over the Web. Na www.blockedinchina.net si můžete případně vyzkoušet, jestli v Číně blokují třeba i váš web.

Google rozdával penalizace za produktové odkazy. V souladu s nedávným varováním, že odkazy v recenzích, které jste dělali za odměnu, mají mít nofollow. Viz Google manual action penalties were due to links for freebies a jediné, co k tomu osobně dodám, je to, že tohle si má Google řešit tím, že přestane tyhle odkazy využívat jako plně autoritativní.

Daily News vyhodily editora po skandálu s plagiáty. Editor z textu odstranil korektní informace o originálních autorech a neměl to udělat jen jednou. Původně kritika za opisování směřovala na autora. Viz například New York Daily News fires editor for deleting attribution a také Regarding Shaun King and the Daily News, což je přímo vyjádření vyhozeného editora.

SOFTWARE

Nový pokus Microsoftu o umělou inteligenci popisující fotografie… nevyšel. Není to nic až tak dramatického jako předchozí snaha o bot na Twitteru, ale některé z výsledků jsou velmi velmi úsměvné. Viz Microsoft created a bot to auto-caption photos and it's going hilariously wrong.

Counter Strike 1.6 portovaný na Android? Ne že by to tedy bylo nějak špičkově hratelné, prostě vás tam velmi rychle zabijí, protože nemáte na rychlost a přesnost těch, kdo hrají na PC. Ale funguje to zjevně pěkně.

Ubuntu 16.04 Xenial Xerus je tu a How-To Geek říká něco o tom, že je to „exciting again“. Tedy viz Ubuntu 16.04 Makes Ubuntu Exciting Again. Řeší tam nějaké ty GUI/UX věci, ale také to, že zpět je ZFS a přichází Snappy. Stahujte na http://www.ubuntu.com/download.

Chrome OS bude mít od verze 50 Material Design. Viz Chrome for Chrome OS, kde se můžete podívat i na nějaké ty obrázky. Jak už to tak u Material Designu je, jsou ploché a špatně se v tom orientuje. Ale bohužel, Google je Material Designem posedlý, takže nezbývá nějaký ten rok počkat, než ho prohlásí za omyl a něčím nahradí. Jak už to tak bylo u předchozích „designů“.

HARDWARE

NexDock je zajímavý koncept displeje a klávesnice pro telefon coby samostatného hardwaru. Microsoft Continuum umí (dělá) to samé. NexDock je ale vlastně notebook bez notebooku – výkon a vše potřebné obstará váš telefon (ale třeba i Raspeberry Pi). Viz Hands on with NexDock, the laptop that isn't a Indiegogo NexDock transforms Windows 10 smartphones, mini PCs, tablets and more into a Laptop.

iKlips DUO hlásí 425% splnění cíle na Indegogo. Pokud jste ještě neviděli, tak jde o (až) 256 GB velké úložiště (USB klíčenku) připojitelné k zařízením s IOSem i k počítačům s Windows i MAC OS X.

Lumia telefony se neprodávají, ale je to prý plán. Byť tedy to, že meziročně je prodej o 73 % nižší u Microsoftu a HTC a Samsung o 36 %, je sice možná plán, ale nic, co by ukazovalo na budoucnost, ve které ještě nějaké telefony s mobilními Windows najdete. Viz Microsoft's phone business fell off a cliff, sales for the Lumia were down 73%.

Microsoft přestal vyrábět Xbox 360 a nutno dodat, že po prakticky jedenácti letech je to dost rekordní záležitost. Viz Achievement locked: Microsoft ceases Xbox 360 production a Achievement Unlocked: 10 Years – Thank You, Xbox 360.

MARKETING A KOMUNIKACE

Zemřel Prince a značky si při zapojení do truchlení naběhly. Nejvíc asi Cheerios, které do nápisu „Rest in peace“ vmontovaly vlastní produkt a jejich tweet velmi rychle po zveřejnění zmizel. 3M poněkud vkusněji do přebarveného loga vmontovalo slzičku, ale ohlasy jsou velmi rozporuplné. Svědčí to o starém známém, že i dobře míněné věci nejsou a nikdy nebudou fanoušky pochopeny a je lepší se podobným věcem vyhnout. Zejména pokud je neustojíte. Viz například Brands awkwardly try to pay tribute to Prince či Cheerios’ Tweet on Prince is Latest Brand Faux Pas.

Den nezávislosti se vrací. A vypadá to patřičně… epic:

A takhle to dopadne, když mladá naivní youtuberka nedodržuje ani základní pravidla. To vysvětlující video je mimochodem asi ještě horší, než celá ta „velká kauza“ (o které jste nejspíš vůbec nikdy neslyšeli, protože tohle je svět sám pro sebe). A víte, ona vám nikdy nelhala, nikdy by si nenechala zaplatit, protože ona to nebyla reklama, ale sponzoring. Tak jo. Vskutku zvláštní svět:

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Končí Experience Project, který chtěl umožnit anonymní sociální síť. Důvodem konce je, alespoň podle vyjádření tvůrců, neudržitelnost online anonymity pod tlakem vlád a vládních agentur. Čistě prakticky mají jistě pravdu, ale asi by bylo vhodné připomenout, že čistě textová „anonymní“ síť pro zveřejňování dlouhých textů je v době Snapchatů a Instagramu už prostě věc dávné minulosti. Viz Until We Meet Again…

Konšpirátori.sk se pouští do boje proti lžimédiím. Chtějí varovat firmy, aby se jejich jméno a jejich reklama nespojovala se stránkami se sporným obsahem (ano, to, zda víte, kde se zobrazuje vaše reklama, je dost podstatné, stejně jako to, JAKÁ reklama se zobrazuje u vás). Na seznamu je aktuálně třicet devět webů. Kolik jich je na mém vlastním seznamu, nevím, ale je to dost podobná sbírka (viz Pozor na lžimédia. Ne všechno jsou noviny, lži jsou dobře placené, vnímejte, co čtete). 

Google Books vítězí v desetiletí trvající právní bitvě. Jde přitom stále o totéž, tedy o snahu Googlu digitalizovat miliony knih. Americký Nejvyšší soud v pondělí odmítl snahu autorů, kteří se dovolávali slyšení a tvrdili, že jde o zásadní porušování autorského zákona. Předchozí rozhodnutí federálního odvolacího soudu přitom Google Books zařadilo pod „férové užití“. Vše se táhne někdy od roku 2004. Viz Google Books just won a decade-long copyright fight.

Blackberry můžete definitivně považovat za kompromitované. V BlackBerry CEO won't say whether he gave up encryption keys objevíte neuvěřitelné vytáčky CEO ohledně toho, že kanadská policie získala univerzální dešifrovací klíč pro všechny (nefiremní) zařízení od BlackBerry.

Svoboda médií v Česku? Podle Reportérů bez hranic jsme spadli na 21. místo (o osm míst dolů). O tom, kam zahučely další státy, raději ani nechtějte vědět. Nebo chtějte, stačí se podívat na rsf.org/fr/ranking nebo v angličtině na rsf.org/en/ranking. A Slovensko má taky dvojku a jedničku v pořadí. Dvanácté místo.

Deset let natvrdo za sdílení, tedy za porušování autorského zákona sdílením. To chtějí dostat do zákona ve Velké Británii. Poté, co se proti návrhu sešlo přes 1000 odmítavých připomínek, konstatovala tamní vláda, že vlastně nikoho nic netrápí a deset let vězení chce i nadále prosadit. Viz UK ploughs ahead with plan for 10-year jail term for online file sharing.

Banku v Bangladéši hackeři vykradli snadno, neměla žádný firewall a využívala levná síťová zařízení z bazaru. Alespoň to píší v Bangladesh Bank exposed to hackers by cheap switches, no firewall: police, a mělo by jít dokonce o centrální banku. Jde mimochodem o onen pokus získat skoro jednu miliardu dolarů.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Ano, chatovací boty na Facebooku jsou frustrující a nepoužitelné. Není na tom nakonec nic divného, nejsou to lidé, takže pokud jim nezadáváte přesně příkazy, které znají, budou jenom bezradně „krčit virtuálními rameny“. Ani si nemohou pamatovat, co jste s nimi už řešili, protože to není umělá inteligence. A ano, pokud chcete vědět, jaké je počasí, zjistíte to rychleji, než v chatu. Viz Facebook Chatbots Are Frustrating and Useless a raději ani nezačněte přemýšlet nad tím, jak to vlastně bude s češtinou.

Facebook maže stránky a profily nahlašované fundamentalisty a extrémisty, aniž by vůbec řešil, jestli nahlášení není cíleným útokem. Což vlastně není nic nového, dělá to roky. Zásadním problémem je, že Facebook o mazání stále nechává rozhodovat hlavně roboty, kteří se řídí počtem nahlášení. Případná kontrola lidmi trvá i měsíce a kontrolující většinou nemá informace, které by mu umožnily opravdu zodpovědně rozhodovat. V 1,5 miliardě uživatelů je to prostě stejně jenom statistická chyba. Viz NO REAL CHANGES YET !, kde je k vidění další absurdita. Domnívat se, že nějaká internetová petice změní přístup Facebooku, je nesmírně naivní. Tady jde prostě o miliardy dolarů.

Algoritmus omezování viditelnosti Facebooku bude brát v úvahu čas strávený čtením příspěvků. Tedy, samozřejmě, ve skutečnosti bude brát v úvahu, jak dlouho zůstane příspěvek na displeji poté, co si ho rozkliknete, což jak víme, má jenom částečně něco společného s tím, jak dlouho jste ho četli. Tedy pokud jste ho vůbec četli. Ale to Facebooku nevadí, má novou metriku (bude platit jen pro mobilní telefony a hlavně Instant Articles). A tvrdě ji využije, aby ještě více omezil viditelnost. Viz Facebook News Feed Algorithm to Factor in Time Spent on Posts a News Feed FYI: More Articles You Want to Spend Time Viewing.

Facebook omezí viditelnost příspěvků od jednoho zdroje, které jdou brzy po sobě. Což vlastně možná není nic nového, protože o tom, že Facebook omezuje stránky (ale i uživatele), kteří „příliš rychle“ zveřejňují příspěvky, se hovoří už dlouho. Viz též Facebook News Feed Algorithm to Factor in Time Spent on Posts a News Feed FYI: More Articles You Want to Spend Time Viewing. Jinak to znamená pořád totéž: pokud máte stránku, zveřejňujte příspěvky ideálně s několikahodinovým odstupem. Jste-li zpravodajský web, tak asi budete muset počítat s ještě větším postihem než doposud.

MOBILNÍ APLIKACE

EU se chystá vyrazit do boje proti Androidu, dokonce vše přirovnává k boji mezi EU a Microsoftem před mnoha lety. Důvod? Prý Google zneužívá toho, že na Androidu předinstalovává aplikace. Trochu zábavné, zejména když si uvědomíte, že telefony s Androidem jsou plné smetí, které rozhodně od Googlu nepochází. A prý že to ničí inovace, na což lze namítnout jenom jedno, že dneska jediná inovaci ničící aplikace na mobilu je Facebook, který je předinstalovaný skoro všude. Viz EU prepares for Android crackdown.

STARTUPY A EKONOMIKA

Shuddle chtěl být Uber pro vození dětí. Před rokem na to získal 10 milionů dolarů. Jenže další peníze se nehrnou a Another Uber Clone Bites The Dust: Shuddle Shuts Down upozorňuje, že ochota investorů dávat peníze do startupů, které jen spalují peníze, je mizivá. Zakladatel Shuddle Nick Allen byl přitom spoluzakladatelem a CFO v Sidecar. Ten skončil v prosinci 2015. Viz Sidecar končí k 31. prosinci 2015 a GM získalo patenty, které mohou být problémem pro Uber. Shuddle skončilo k 15. dubnu.

Foodpanda v Asii bude mít konkurenci, peníze pro ni získali lidé, kteří byli původně v Rocket Internet, což jsou právě ti, kdo Foodpandu roky tlačí (a nejenom ji, samozřejmě). Byť chtějí konkurovat hlavně v B2B, bude zajímavé to sledovat. Viz Ex-Rocket Internet execs raise $800K to battle Foodpanda for business customers in Asia.

INFOGRAFIKA

Excel toho umí opravdu hodně, podívejte se na osm užitečných tipů. Via 8 TIME SAVING SHORTCUTS IN EXCEL #INFOGRAPHIC.

13 must-know tips for a successful Facebook business page obsahuje v zásadě většinu užitečných tipů, tedy až na onen „call-to-action“ prvek, který osobně nedoporučuji přidávat, protože může připravovat o fanoušky (místo, aby se stali fanoušky, kliknou na prvek, který nic nepřinese). Vynechat můžete i přidávání milníků z minulosti, nikdo se na ně nebude chodit dívat, takže je to škoda práce. Jinak místo pravidla 40–40–20 používají 70–20–10, které je v zásadě ještě tvrdší a je obtížnější dodržovat. Ale tohle hlavně řeším ve školení Jak na firemní Facebook prakticky (školení pořádá Dobrý Web).

Tipy C

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).