Hlavní navigace

Co týden dal: Nový Napster se jmenuje Flycode

20. 11. 2000
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Počínaje dnešním dnem byste se měli v rubrice readme.txt každé pondělí setkávat s poněkud zvláštním koktejlem zpráv z prostředí českého i zahraničního Internetu tak, jak je člověk vnímá v dnešní záplavě informací. Co týden dal? Expandia Banka a UPC hospodařila se ztrátou, nový Napster se jmenuje Flycode a další.

Co se stane, když dáte dohromady právní problémy Napsteru a obalíte je obchodním modelem? Odpovědí, říká zakladatel Napsteru Bill Bales, může být Flycode – připravovaná peer-to-peer swapovací služba. Namísto hudby však Flycode nabízí upoutávky na nové filmy, krátké snímky, na Internetu vzniklé skeče, sportovní klipy a hudební videa. Soubory ve Flycode mohou být zpřístupněny pouze na základě svolení vlastníka autorských práv. Srdcem služby Flycode je manažer digitálních práv, který dovoluje vlastníkům obsahu – filmovým studiím apod. – kontrolovat, jak je s jejich zbožím nakládáno.

Pět nejvyhledávanějších slov skrze WAP na Google jsou „wap,“ „sex,“ „chat,“ nokia" a „gay“ (Google)

Po několika měsících výběru v pátek sdružení ICANN (www.icann.org) představilo v kalifornské Maria Del Rey sedm nových generických domén, které vychází ze čtyř tisíc navrhovaných. Jedná se o domény s koncovkami .biz, .info, .name, .pro, .aero, .museum, .coop. Podle předpokladů by první registrace domén druhé úrovně mohly začít v první polovině příštího roku. Veškeré názvy, které jsou zároveň registrovanými ochrannými známkami, budou přednostně vyhrazeny jejich vlastníkům. Každá z uvedených domén bude spravována jiným registrátorem.

V roce 2003 bude 61,5 milionů lidí přistupovat na Internet bezdrátově pomocí počítačů do dlaně (International Data Corporation).

Rychlost puku je strašná, stejně jako rychlost splašené kozy. Ale National Hokey League se konečně povede splnit to, na co statistik lační, krvežízniví fanoušci dlouho čekali: technologie konečně umožňuje změřit míru násilí ve sportu. Pokud jednání mezi NHL a Trakusem (www.trakus.com) půjdou hladce, příznivci hokeje v této sezóně spatří Hit Gauge, siloměr, který umožní měřit intenzitu kolizí mezi jednotlivými hráči. Polohovací systém Trakusu se skládá z osmi antén, rozmístěných kolem hřiště a vysílače v helmě každého hráče. Výsledné statistiky budou generovány v reálném čase na Internetu.

74 procent manažerů, ale jen 50 procent úředníků, používá počítače pro své soukromé účely po pracovních hodinách. (Byte Back/Human-Ware)

Podle páteční Mladé fronty Dnes museli zástupci ministerstva dopravy a telekomunikačního úřadu obhajovat v Bruselu před komisí Evropské unie český telekomunikační zákon. Unie totiž doporučila Praze zavést většinu služeb, například volbu operátora, hned v lednu 2001, zatímco tuzemský zákon počítá až s rokem 2002. Náměstkyně ministra dopravy Marcela Gűrlichová ujistila členy komise, že telekomunikační úřad bude tlačit na Telecom, aby tyto služby poskytl co nejrychleji. Odklad některých služeb sice podle ní omezí konkurenci, není však překážkou, aby noví operátoři přicházeli na trh už od ledna 2001.

88 procent vedoucích pracovníků opustilo v roce 1999 tradiční firmy a začalo pracovat v dot-com (Robert Marston & Associates).

Angličtina je neoficiálním jazykem Internetu, proto se latinka stala de facto standardem pro názvy domén. To je problém pro miliardy lidí po celém světě, kteří používají jiné druhy abeced (jako čínskou, japonskou, azbuku atd.), protože internetové servery je nedokáží přečíst. Krok k nápravě situace učinila společnost Internet Names WorldWide (www.inww.com), která distibuuje zdarma na Unicode založený software, který serverům umožňuje rozpoznávat URL zadaná v čínštině. Software, vyvinutý společností i-DNS.net International (www.i-dns.net) brzy přidá také japonštinu, arabštinu, thajštinu a tamilštinu.

V roce 2001 bude po celém světě 133 milionů uživatelů Internetu (International Data Corporation).

Podle ČTK se ztráta evropského provozovatele kabelových televizí United Pan-Europe Communications (UPC), který v tuzemsku nabízí mimo jiné kanály HBO či Eurosport, zvýšila téměř na čtyřnásobek. Hospodářský propad stoupl na 97 milionů eur ze ztráty 25 milionů eur ve stejném období loňského roku. Analytici nicméně čekali propad 100,5 milionů eur, protože firma má vysoké náklady na modernizaci stávající sítě a zahájení satelitního vysílání. V České republice společnost UPC ovládla téměř celý pražský trh s kabelovou televizí kontroverzní akvizicí firmy Dattelkabel.

66 procent online gamblerů vsází méně než 10 dolarů; při návště kasina se tato částka vyšplhá na 300 dolarů (Greenfield Online).

V moskevském televizním pořadu Nahá pravda mohou ruští diváci vidět moderátorku, kterak nahá demonstruje rozsah svých znalostí o počasí. Na americké internetové stránce Weather Underground (www.wundergrou­nd.com) naopak mohou uživatelé Internetu vidět… co se děje na meteorologických satelitech. Weather Undergound není největší stránka na předpovědi počasí, ale obsahuje momentální klimatické podmínky v reálném čase, předpovědi a kupříkladu také varování před bouřemi (díky National Weather Service). Stránka nabízí své služby ve více než 50 jazycích, včetně češtiny.

17,8 procent všech akcií bylo ve čtvrtém kvartálu roku 1999 koupeno či prodáno online (Technology Investor).

Podle zpravodajství iDnes hospodařila Expandia Banka za leden až září se ztrátou 101 milionů korun, zatímco loni v tomto čase prodělávala ještě o 22 milionů korun více. Ve stejném období loni vykázala totiž ztrátu 123 milionů korun. Objem privátních vkladů přesáhl ke konci září 2 miliardy korun a počet klientů 32 tisíc. Bilanční suma banky vzrostla na 4,97 miliardy, což je oproti 30. červnu o 622 milionů více. Ve ztrátě by Expandia Banka měla podle posledních vyjádření svých šéfů zůstat i v příštích třech letech. Expandia Banka totiž plánuje v nejbližších třech letech investovat do rozvoje více než dvě miliardy korun.

BRAND24

Téměř 10 procent z 393 miliard mailů odeslaných v US v minulém roce byl spam (eMarketer).

Kam si může National Security Agency chodit na webu pro informace? Na Cryptome.org, stránku newyorského architekta Johna Younga. Young začal scannovat a archivovat dokumenty před čtyřmi lety, kdy se začal zajímat o internetové technologie. Vybudoval databázi 6.000 vládních dokumentů, novinářských článků a novinek pouhým obcházením stránek s koncovkou .gov a vyplňováním dotazníků Freedom of Information Act – některé dokumenty mu byly rovněž zaslány anonymně. NSA sleduje Cryptome každý den a FBI se neúspěšně snaží, aby některá data byla stažena.

63 procent celosvětové produkce čipových karet vyrábí dva francouzští výrobci, Schlumberger a Gemplus (The Nilson Report).

Podle Českých novin některé americké deníky minulý týden oslavily předčasně jako vítěze prezidentských voleb George Bushe – a již nyní je lze koupit prostřednictvím Internetu jako raritu, tedy nikoli za běžnou cenu. Na internetové stránce eBay je k mání zejména první vydání listu New York Post s datem 8. listopadu s titulkem Bush zvítězil, a to i za 500 dolarů. Přitom běžná cena jednoho „normálního“ výtisku je 50 centů. New York Post patří k nejznámějším americkým deníkům, které díky uspěchanosti redakce vyšly s nepravdivými výsledky prezidentských voleb z minulého týdne.

44 procent američanů věří, že Ježíš Kristus se v průběhu příštích 50 let vrátí na Zemi (The Pew Research Center).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).