Hlavní navigace

Názor k článku Co všechno si chcete platit v ceně české domény od Pavel Satrapa - A znáte nějaký příklad, kde to funguje? Mě napadla...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 11. 2008 11:20

    Pavel Satrapa
    A znáte nějaký příklad, kde to funguje?

    Mě napadla Zelená energie od ČEZu - monopolní firma nabízí stejnou službu za dvě různé taxy, jednu základní, druhou lehce vyšší s příspěvkem na nějaký ušlechtilý účel. Když si dám dohromady údaje na www.zelenaenergie.cz s výroční zprávu ČEZu za rok 2007, vychází mi z toho, že Zelená energie tvoří 0,03% celkového prodaného objemu a že z tržeb za Zelenou energii jde zhruba 5% na onen ušlechtilý účel (to je navýšení proti základní sazbě).

    Když tahle čísla uplatním na výnosy CZ.NICu podle výroční zprávy za rok 2007, vychází mi, že na rozvojové projekty by získali necelých 2750 Kč. To by bylo rozvoje, panečku.

    Výše jste napsal, že spekulanti jsou pro vás z principu přijatelnější než regulace a centrální zásahy. Já jsem pragmatik a (odhadem) pětikoruna v ceně domény mi připadá jako vynikající cena za to, že CZ.NIC dělá rozumné věci, které by v zásadě dělat nemusel. A skutečnost, že doména v .cz je výrazně levnější než domény v sousedních státech (a tohle jsou tvrdá čísla - čili "pravda", kterou se tu mávalo) mi bohatě stačí ke spokojenosti.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).