Hlavní navigace

Co zajímá děti na Internetu? Video a sex

15. 8. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Není to jistě překvapivé zjištění, že se děti chtějí něco dozvědět o sexu na Internetu. Koneckonců kde jinde, že? Rodiče se stydí, nebo nemají čas. Výsledky toho, co děti vyhledávají na Internetu, jsou přesto docela překvapivé.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Agentura Reuters upozornila na výsledky výzkumu zabývajícího se monitoringem toho, jak děti používají Internet. Děti se prý hlavně dívají na YouTube, používají sociální sítě pro kontakt s kamarády a vyhledávají výrazy „sex“ a „porn“. Ve stovce nejvyhledávanějších výrazů se u dětí umístila kromě výše uvedených třeba slova „boobs“ a „naked girls“.

Převládají ovšem slova slušná, jde třeba o jména osobností, názvy produktů nebo internetový služeb. Na vrcholku žebříčku je slovo „YouTube“. Paradoxní výrazy jsou tedy vyhledávány nejenom u nás, ale i ve světě. Přitom skoro každé dítě ví, že stačí zadat přímou adresu a na YouTube se dostanou rovnou a rychleji (ano, i u nás se často vyhledává výraz „seznam.cz“, a mnohdy i na Seznamu samotném).

Na druhém místě se vyskytuje ještě paradoxněji výraz „Google“, to už pochopí málokdo, i když se jedná o průzkum dětských uživatelů. Dospělí nejsou hádám jiní. Třetí je „Facebook“ (už si pomalu začínám myslet, že u toho děti nepřemýšlejí“, na dalším místě je „sex“. To už je jiná, význam tohoto vyhledávání chápu velice dobře. Kdo chudákům dětem poradí? Knihy nečtou, rodiče nemají čas nebo se stydí a kamarádům se děti nesvěří, jelikož by je okolí považovalo za blbce. Kdysi jsem četl studii, jejíž autor tvrdil, že ve dnešní době se děti novinky o sexu dozvídají zejména na Internetu. Asi to tak bude.

Pak je „MySpace“ následováno slovem „porn“, desítku doplňují „Yahoo“, „Michael Jackson“ a „Fred“ (což je prý u dětí velmi populární figurka, která se proslavila právě na YouTube). Děti jsou prostě in, zajímá je přibližně to samé, co dospělé. Sex nevyjímaje. Dětský idol „Miley Cyrus“ je až na patnáctém místě, „games“ na místě sedmnáctém.

BRAND24

Děti jsou hlavičky, vyhledávají hojně i výraz „Norton Safety Minder“ (produkt realizátora výzkumu). Asi chtějí vědět, jak je jejich rodiče monitorují při prohlížení Internetu. Do toho spojení by dětátka měla zakomponovat ještě slovo „hack“, pak by se možná dozvěděla, co dělat, aby si v klidu mohla prohlížet hambaté obrázky a aby se o tom rodiče nedozvěděli.

Realizátoři výzkumu pochopitelně upozorňují, že by si rodiče měli dávat větší pozor na to, co jejich dítka u počítače provádějí. Ano, to by jistě měli. Jakmile zjistí, že se jejich hošík pokoušel vyhledávat závadné výrazy, musí naklusat tatínek a pomocí názorných obrázků v časopise pro dospělé seznámit svou ratolest s ženskou anatomií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).