Hlavní navigace

Computer Press koupil systém Mr.Lin(x)

31. 1. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Překvapivým závěrem je nakonec korunována nedávná roztržka mezi společnostmi Computer Press a Clark Net Project, které spolu již zhruba rok provozují výměnný reklamní systém Mr.Lin(x). Clark Net Project sice v prosinci vypověděl příslušnou smlouvu, včera ho však Computer Press koupil sakumprásk.
Těžko říci, čím to je, ale Mr.Lin(x) patří k těm stálicím českého Internetu, kolem nichž je stále rozruch. Zatímco konkurenční Billboard už léta a stabilně nabízí své služby a největší změnou byl vstup strategického partnera do společnosti, který však ani nebyl příliš halasně vytrouben do médií, historie Mr.Lin(x)e je značně klikatá. V kostce řečeno, na úplném začátku nabízel výměnu proužků o rozměrech – tuším – 400×50 (ano, to není standard), přičemž centrální server byl umístěn za pevnou linkou v kanceláři – výsledkem byla značná nedostupnost a posléze úplné zastavení činnosti. Uplynulo několik měsíců a Mr.Lin(x) se objevil znovu: tentokrát už se standardními rozměry a po boku Mobil serveru, který jej výrazně podporoval. Po delší době však následoval další zvrat: Mobil server byl vyšoupnut a na jeho místo nastoupil Computer Press. Další střih pak přišel na sklonku loňského roku, kdy Clark Net Project oznámil ukončení spolupráce s Computer Pressem a mocně se spekulovalo, co se vlastně stalo (viz tehdejší článek na Lupě)

Své pověsti mistra zvratů však tato společnost dostála i tentokrát – v pondělí, tedy o měsíc a půl později, totiž došlo k prodeji 100% podílu v Clark NetProjectu společnosti Computer Press. Výpověď smlouvy přitom stále platí a výpovědní lhůta měla uplynout až 31.3.2001, což se nyní s vysokou pravděpodobností nestane. :-) V této souvislosti také došlo k okamžitým změnám v orgánech společnosti, které sice v obchodním rejstříku zatím nejsou zaneseny (změna údajů vždy trvá nejméně několik týdnů až měsíců), oznámil je však přímo Computer Press ve své tiskové zprávě. Odvolán byl dosavadní prokurista a také jednatel, kterým se nově stal jeden ze zakladatelů Computer Pressu, Rudolf Volný. Ředitelem celé společnosti byl současně jmenován Pavel Illichman, který se již dříve staral o obchodní část Mr.Lin(x)e, tj. zejména o přísun komerční reklamy.

Podle tiskové zprávy vloni Mr.Lin(x) dosáhl obratu 9,8 milionu korun. Toto číslo sice vypadá úctyhodně, není však zřejmé, nakolik se v něm zrcadlí výsledky serverů, které Computer Pressu přímo patří. Je přitom velmi pravděpodobné, že jsou do tohoto čísla zahrnuty veškeré reklamní příjmy CP ze serverů Živě, MobilMania apod., protože i přímé kampaně jsou na nich administrovány prostřednictvím reklamního systému Mr.Lin(x): reklamní investice do samotného výměného systému by v takovém případě byly pouhým zlomkem celkové částky.

Zajímavé jsou další záměry Computer Pressu v této oblasti. Tisková zpráva cituje Jiřího Hlavenku, podle kterého se chystá kompletní přesun systému do nové společnosti, která bude fungovat jako „čisté mediální zastoupení, s maximálním oddělením od aktivit Computer Pressu“. Smyslem této operace má být omezení konfliktu zájmů, na který dnes řada lidí poukazuje: na jedné straně CP nabízí reklamu na svých vlastních serverech, na straně druhé chce zastupovat jiné. Obávám se však, že formální oddělení do dvou společností se stejným vlastníkem těžko něco vyřeší.

BRAND24

Jaké bylo pozadí celého prodeje, co bylo obsahem smluv, které mezi sebou obě společnosti měly, a jaká jednání proběhla za poslední měsíc se bohužel těžko někdy dozvíme – okamžitý odchod původních majitelů Clarku však leccos napovídá o tom, v jakém duchu se jednání nesla. Ať už se však stalo cokoliv, pro systém samotný je to nepochybně dobře – je otázkou, nakolik by byl Clark schopen jej sám provozovat poté, co by Computer Pressu vypršela smlouva. Dalším problémem jsou smlouvy se servery v rámci Mr.Lin(x) Cash, které jsou údajně uzavírány přímo s Computer Pressem – pokud by náhle přišel o možnost využívat Mr.Lin(x), byl by nucen obrat získat nějaký vlastní systém a to i za cenu jeho vybudovaní na zelené louce. To ovšem není zrovna jednoduché.

Alespoň jedno je však jisté: několikaleté období zvratů u Mr.Lin(x)e končí, začíná klid na práci.

Jaký systém výměnné reklamy používáte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).