Hlavní navigace

ČRa nabízí velkoobchodně ADSL přes LLU

17. 2. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ve středu představily České radiokomunikace svoji velkoobchodní nabídku, prostřednictvím které chtějí nabízet služby zpřístupnění místní smyčky ostatním operátorům. Na trhu je tak již druhý poskytovatel, který umožňuje ostatním operátorům využít jako "poslední míli" pro ADSL a SHDSL služby metalické vedení Českého Telecomu.
České radiokomunikace (ČRa) se zveřejněním velkoobchodní nabídky pro zpřístupnění místní smyčky (LLU – local loop unbundling) zařadily po bok Telenor Networks (TN) jakožto druhý poskytovatel, který bude používat tuto zákonem nařízenou možnost pro využití stávajícího metalického vedení Českého Telecomu (ČTc). Jak ČRa, tak TN provozují LLU již od loňského roku, ale zatímco TN se orientuje v postatě výlučně na poskytování poslední míle (ať již drátové, nebo bezdrátové) pro ostatní operátory, ČRa nejdříve zařadily služby postavené na LLU do svého portfolia, a až nyní je nabízejí formou velkoobchodní nabídky (wholesale). LLU je nyní dostupné zhruba na 460.000 místních vedeních v několika městech ČR, do poloviny roku 2005 by to mělo být celkem v 50 lokalitách a 600.000 místních vedení.

Podrobnosti o krocích jednotlivých operátorů můžete najít v článku z minulého roku, proto jen krátce – zásadní význam LLU je v tom, že odpadá jakákoliv účast ČTc na dané službě (pouze je nutné platit pronájem vedení), takže jak použitá technologie, tak především parametry jsou zcela na libovůli poskytovatele a požadavcích zákazníka. V praxi se nasazují technologie analogové/digitální pevné linky + ADSL, nebo případně SHDSL, které nabízí shodné rychlosti pro upload i download. LLU je možné provést buď zcela, a pak je alternativnímu operátorovi (AO) k dispozici jak hovorové, tak nadhovorové pásmo, nebo jen částečně, kdy nadhovorové pásmo směřuje k jinému operátorovi, než je ČTc.

Neomezené ADSL-Direct

Je nutné podotknout, že velkoobchodní nabídka ČRa asi zklame ty, kteří čekají na zásadní průlom v oblasti levného přístupu k Internetu. Stejně jako samotná nabídka ČRa nenabízí úplně typické „retailové“ služby – její služby směřují spíše k náročnější domácí klientele a podnikatelům (Angel, ADSL přes LLU) -, ani velkoobchodní nabídka nepřináší ceny, které by mohly zamíchat karty v oblasti nejlevnějšího připojení. Později si vysvětlíme proč.

První variantou ADSL, kterou mohou AO/ISP využít, je ADSL-Direct. To je zcela neomezené ADSL propojení, kdy se cena takto vytvořeného okruhu odvozuje od rychlosti okruhu, a jelikož je tato varianta realizována na kompletním zpřístupnění smyčky, je také do sítě alternativního operátora přesměrováno hlasové volání, ať již se jedná o HTS, nebo ISDN. ADSL-Direct je bez agregace, bez jakéhokoliv limitu přenesených dat, a umožňuje tak AO postavit libovolnou službu, jakou uzná za vhodnou. Vzhledem k cenové politice se bude jednat pravděpodobně o nelimitované linky s nízkou agregací, určené pro SME (small to medium enterprise) a náročnější klientelu z oblasti SOHO (small office, home office).

Zřízení linky stojí 6000 korun, měsíční poplatek se odvíjí od přenosové rychlosti, na kterou bude linka nastavena: 256 kbit/s – 2500 korun, 512 kbit/s – 3000 korun, 1024 kbit/s – 3700 korun, 2048 kbit/s – 5000 korun. Toto jsou rychlosti pro download, rychlost uploadu je nastavena na čtvrtinovou hodnotu. Upozorňuji, že ceny jsou za velkoobchodní službu, kterou lze popsat jako „zprovoznění ADSL linky + telefon“ – ještě v žádném případě neobsahují přístup k Internetu, ten musí zabezpečit operátor.


Klepněte pro větší rozlišení

Operátor má možnost si zvolit, zda na straně zákazníka bude předávacím rozhraním pouze telefonní linka, takže sám nabídne zákazníkovi spliter a vhodný ADSL modem, nebo bude předávacím rozhraním ethernet (toto rozšíření pojmenovaly ČRa „ethernet2ether­net“), a tehdy bude linka osazena jak spliterem, tak ADSL modemem s ethernetovou zásuvkou. Měsíční paušál je v tomto případě navýšen o 100 korun.

Na straně operátora je předávacím rozhraním ethernet, což zjednodušuje situaci především pro menší operátory – konkurenční Telenor Networks zatím nabízí jako předávací rozhraní jen ATM a E1. Celé putování dat v síti ČRa je vidět na obrázku. Z DSLAMu jsou data ze všech přípojek přenášena do centrálního routeru, ve kterém se provádí část autentifikace (zda je dovoleno se připojovat zákazníkům daného AO/ISP). Odtud data putují až do předávacího centra, kde je přes ethernetové rozhraní AO/ISP zpřístupněn L2TP tunel, obsahující PPP propojení. Kapacita linky je zabezpečena po celou cestu v síti ČRa – počínaje nastavením DSLAMu přes ATM síť až po nastavení virtuálního okruhu před předávacím rozhraním.

Další část již zajišťuje AO/ISP – autentifikaci uživatele vůči svému Radius serveru, přidělení IP adresy a samozřejmě připojení k Internetu.

„Zaškrcené“ ADSL – ADSL RateLimit

Zatímco první popsaná varianta je vhodná pro náročnější zákazníky, ČRa nabízí ještě druhou variantu, vhodnější pro vytvoření levnějších služeb s vyšší agregací. Technologická část je na straně ČRa v podstatě stejná, rozdílný je obchodní přístup a také předpokládané využití na straně AO/ISP.

V tomto případě se využívá pouze nadhlasová část linky, tedy jen částečné zpřístupnění, do hry tak vůbec nevstupují klasické hlasové služby. ČRa linku vždy zřizují s rychlostí 2 Mbit/s pro download, 512 kbit/s pro upload a pronájem každé linky stojí 845 korun za měsíc (zřízení opět 6000 korun). K tomu se přidává další část – tzv. rate-limit. Rate-limit se dá představit jako pronájem kapacity páteřního vedení a tím pádem také celkový limit pro všechny zákazníky. Rate-limit se zpoplatňuje po 1 Mbit/s, což stojí 12.000 korun za měsíc (pro upload je nastavena čtvrtinová hodnota). Předpokládá se, že ISP ještě pravděpodobně bude rozlišovat různé kapacity linky a za pomoci technických prostředků na „své“ straně vytvoří z linky 2048/512 kbit/s například linku 1024/256 kbit/s s vhodně nastavenou agregací.


Klepněte pro větší rozlišení

Z toho, jaké linky ISP svým zákazníkům prodá a jaký model chování předpokládá, pak vyplývá celkový rate-limit, který si musí u ČRa zaplatit. V praxi tak může dojít k agregaci dvakrát – primárně v routeru, kde je provoz „zaškrcen“ na datový tok, který si poskytovatel zaplatil, a poté u poskytovatele. ISP například může mít 100 zákazníků, kterým linku ponechá na 2048/512 kbit/s, zaplatí si rate-limit 10 Mbit/s a bude linku nabízet s agregací 1:20. V praxi však asi bude každý ISP nabízet více rychlostí a také více druhů agregace, takže bude muset řešit tyto technické otázky na své straně.

Ze základní ceny 845 korun za pronájem + další náklady za podíl na rate-limit + připojení k Internetu, náklady a marže ISP vyplývá, že se nedá počítat s příliš nízkými cenami.

SHDSL-Direct

Pro náročnější skupinu zákazníků, kterým nebude vyhovovat asymetrické ADSL, lze nabídnout služby přes SHDSL, které zabezpečuje shodné rychlosti až do 2 Mbit/s v obou směrech. Zřízení linky stojí 6000 korun, měsíční poplatek se opět liší dle přenosové rychlosti: 128 kbit/s – 3700 korun, 256 kbit/s – 3900 korun, 512 kbit/s – 4400 korun, 1024 kbit/s – 5200 korun, 2048 kbit/s – 6700 korun. Linka dosahuje stejné rychlosti pro download i upload, narozdíl od ADSL není již možné zároveň s SHDSL provozovat klasickou telefonní linku. To však řeší některé SHDSL modemy, které dovolují připojit i více telefonních stanic: hlas je zde přenášen pomocí VoIP – volbu koncového zařízení buď může provést AO/ISP, nebo za příplatek 200 korun měsíčně nechat dodat také SHDSL modem s rozhraním 1× nebo 4× ethernet.

BRAND24

První reakce na velkoobchodní nabídku je jednoznačně pozitivní v případě „lepších“ linek, ať již realizovaných přes ADSL, nebo SHDSL – v tomto směru se dá předpokládat, že Telenor Networks zareaguje, aby nabídl konkurenceschopné ceny. Bohužel do nejlevnějšího, opravdu masového segmentu, kde je hlavním parametrem při rozhodování cena, touto nabídkou ČRa nezasáhne. TN zde postupuje mnohem agresivněji a například sesterská firma TN, Nextra, či firma SkyNet nabízí ADSL přes LLU za necelých 700 korun. Dá se předpokládat, že TN spoléhá na nové cenové rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) o cenách za LLU, které by snížilo vysoké náklady s touto technologií spojené. To se očekává již několik měsíců, doufejme, že nás ČTÚ nebude již dlouho napínat a umožní snížením nákladů na LLU další rozvoj telekomunikačních služeb. Zatímco například o tendru na PAMR síť ve frekvenci 872 MHz rozhodl překvapivě pružně, o nových cenách za LLU se diskutuje již více než rok. Zatímco „zabetonování“ současné situace a jakékoliv oddalování snížení cen velice vyhovuje ČTc, nelze přeslechnout názory, že ČTÚ se velice slabě stará o zájmy zákazníků.

Vzhledem k tomu, že LLU je technologie, která může zlepšit stav českého internetového trhu, budeme se tomuto tématu určitě věnovat podrobněji.

Podle jakého kritéria si vybíráte připojení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).