Hlavní navigace

ČTÚ: Operátoři nesmí jednostranně stornovat smlouvy. Přesvědčilo se o tom O2

16. 10. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Regulátor vyřešil další ze sporů zákazníků a operátorů. Tentokrát se jeho pozornost zaměřila na O2.

Situace se má následovně: Smlouva byla uzavřena v září loňského roku a operátor ve lhůtě 20 kalendářních dnů ode dne podpisu smlouvy nesdělil zákazníkovi důvody jejího případného odmítnutí. Podle všeobecných obchodních podmínek tak smlouva nabyla účinnosti a O2 stíhala povinnost službu zřídit. 

Jinými slovy – zákazník si chtěl nechat zprovoznit služby na pevné lince a operátor si to rozmyslel. „Teprve v rámci podaného rozkladu se společnost bránila tvrzením, že v nemovitosti zákazníka není zřízen koncový bod pevné sítě, a pro zřízení služby je proto nutná investiční akce, jejíž předběžné náklady operátor odhadl na cca 79 tisíc korun,“ tvrdí mluvčí ČTÚ Martin Drtina

Regulátor tak ve sporu rozhodl ve prospěch klienta, když konstatoval, že operátor porušil svou povinnost, k níž se smlouvou zavázal, a O2 uložil povinnost objednané služby zřídit a začít poskytovat.

Telekomunikační úřad si o řešení podobných případů doslova říká. Zapojuje se totiž do diskusí ohledně řešení zákaznických problémů na profilech operátorů a připomíná možnosti, které klienti operátorů mají.

BRAND24

Vodafonu běží čas

ČTÚ se ve své Monitorovací zprávě vrací i ke kauze milionové pokuty pro Vodafone za agresivní obchodní praktiky v případě automatické aktivace datových balíčků. Rozhodnutí nabylo právní moci třiadvacátého září a operátor musí do 60 dnů nezákonná ustanovení ze všech svých smluv odstranit. 

Ačkoliv obrana Vodafonu zapojila do boje i soud, podaná správní žaloba však nemá podle mluvčího úřadu odkladný účinek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).