Hlavní navigace

ČTÚ prodlouží licence O2 za 325 milionů. Proč je cena tak nízká?

18. 6. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Poskytnutí kmitočtů na další období bez výběrového řízení ČTÚ zdůvodňuje velkým počtem připojených zákazníků a vysokými investicemi O2 do infrastruktury.

Základní fakta: O2 by mělo za prodloužení licence o devět let zaplatit 263 milionů za pásmo 900 MHz a 62 milionů za 1800 MHz. Ceny vycházejí ze znaleckého posudku, který pro ČTÚ vypracoval tým z ČVUT.

Vodafone se koncem května ozval s tím, že mu to připadá málo. „Vodafone se domnívá, že navrhovaná cena, která je příjmem státního rozpočtu, je neodůvodněná, nepřiměřeně nízká a pro český stát velmi nevýhodná,“ konstatuje. Zároveň tvrdí, že by za kmitočty chtěl nabídnout výrazně víc. Nabízením alternativy ale jeho možnosti víceméně končí, a to i přesto, že přichází se svým výkladem zákona.

Podle ČTÚ ale zákon hovoří jasně. „Stávající držitel přídělu rádiových kmitočtů může přednostně požádat o znovuudělení přídělu za cenu stanovenou znaleckým posudkem. K výběrovému řízení by se přistupovalo teprve tehdy, pokud by stávající držitel o nový příděl neměl zájem či svou žádostí nerespektoval závěry přezkumu (ocenění přídělu),“ vysvětluje mluvčí ČTÚ Martin Drtina

O2 se k licenci hlásí a aktivity Vodafonu okomentovalo jen krátkou zprávou. „Toto prohlášení můžeme vnímat spíše jako pouhý populistický výrok, jelikož Vodafone (ani jiný operátor) o tyto frekvence usilovat nemůže,“ tvrdí v ní. O2 to zná moc dobře. Neprodlužuje totiž licenci poprvé. 

"Mobilní licence udělená Eurotelu v roce 1991 měla jeden důležitý efekt: byla formulována tak, že když se o pár let později přidělovaly dvě licence pro využití modernější technologie GSM v pásmu 900 MHz, Eurotel soutěžit nemusel. Svou GSM licenci dostal automaticky, a tak se fakticky soutěžilo pouze o druhou licenci. Tu nakonec získalo konsorcium Radiomobil, " popisoval tehdejší situaci ve svém historickém exkurzu do tuzemských telekomunikací dnešní radní ČTÚ Jiří Peterka

T-Mobile zatím stojí v ústraní. „V tuto chvíli se k tomuto tématu nebudeme vyjadřovat – své případné připomínky vzneseme v rámci veřejné konzultace,“ říká mluvčí operátora Martina Kemrová. Konzultace končí dvacátého června. 

Konkurenční nevýhoda

Jak to funguje v zahraničí? V Británii regulátor Ofcom řeší podobný případ oceňování licencí (PDF). Pokud bychom britská pravidla uplatnili na české podmínky, mohlo by prodloužení licence v Česku vyjít na více než šestinásobek současného návrhu. Situace na obou trzích se ale samozřejmě nedá úplně srovnávat. Jedním z tuzemských problémů je totiž to, že soudní znalec z ČVUT musel podle zadání zohlednit licenci T-Mobile. 

„Zadavatel nám poskytl i některé neveřejné dokumenty, z jejichž obsahu vyplývá rozdíl v době trvání kmitočtových přídělů společností O2 a T-Mobile Czech Republic a.s. (zkráceně TM), vzniklý při přechodu z režimu Pověření do režimu Licence po nabytí platnosti nového telekomunikačního zákona č. 151/2000. Ačkoliv část rozdílu vznikla v důsledku opravných prostředků uplatněných v rámci licenčního procesu společností TM, identifikovali jsme celkový rozdíl v délce téměř 9 let. To, že O2 nyní musí zaplatit za prodloužení přídělu, kdežto platba TM za prodloužení ekvivalentního práva dle původního Pověření nastane až v budoucnosti, považujeme za konkurenční nevýhodu společnosti O2. Tuto nevýhodu, která se však netýká části kmitočtů v pásmu 1 800 MHz, získaných společností TM v rámci udělení přídělu UMTS, jsme zohlednili použitím korekčního koeficientu, čímž se přiměřeně snížila cena prodloužení práva k využívání kmitočtů společnosti O2,“ tvrdí závěr znaleckého posudku ČVUT.

Mimochodem – ČTÚ původně na svém webu publikoval výtah z posudku, později ale zveřejnil celé jeho znění včetně příloh.

BRAND24

T-Mobile má totiž licenci o devět let delší i přesto, že ji dostával v roce 1996 – stejně jako O2 – na dvacet let. ČVUT ve svém posudku navrhuje tři cenové varianty. Prodloužení o devět let za již zmíněných 325 milionů, o 15 let za 1,9 miliardy nebo na dvacet let za 2,6 miliardy.

Vodafone se tak dál snaží pošťuchovat konkurenty. A tohle není jediný případ. Velkou bitvu s O2 a T-Mobilem vede především kvůli tomu, že ho konkurenti zatím nepustili do společného projektu sdílené sítě. Proto už případ převzala Evropská komise.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).