Hlavní navigace

Názor k článku ČTÚ vadí pomalý přenos čísel. Chce změnit zákon od Trident - Nechapu proc u diskuse u telefonnich cislech narazis...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 7. 2015 14:57

    Trident (neregistrovaný)

    Nechapu proc u diskuse u telefonnich cislech narazis na simkarty. To jsou dve oddelene veci.
    Simkarta nesouvisi s telefonnim cislem. Sparovani IMSI sim karty a cisla se deje az v core infrastrukture operatora na mobilni ustredne. Pokud je nahodou na simkarte nejake cislo ulozeno, tak je to jen informace pro uzivatele. K prihlaseni do site neni pouzito a rada operatoru se ani nenamaha tuto informaci obnovit preprogramovanim skrytou sms, takze vam tam stale strasi stare cislo i kdyz uz mate v na MSC prirazene jine.

    Stejne jako port na ustredne pevne telefonni site (takova analogie se simkartou) neni pevne spjat s zadnym cislem. Ze cislo fyzicky odpovidalo ceste bylo jen u starych analogovych ustreden a opoustelo se uz u posledni generace elektromechanickych ustreden.

    Cislo se resi az hodne v jadru na urovni smerovani. Cisel muzes mit treba stovky k jednomu terminalu a pro ruzne typy provozu. Nebo jednorazova cisla na ktera nejde volat. Kapisto?

    Treba telefonni cislo mas prirazeno i kdyz volas bez simkarty tisnove volani a i kdyz jsi v roamingu tak mas prirazene skryte cislo z rozsahu lokalniho operatora. Je to kvuli snadnemu odbaveni na urovni ustredny a signalizace.

    S ruznymi rozmery prisli nejdriv provozovatele mobilnich siti a ITU/ETSI - zmena velkeho formatu simkarty(klasicka smartcard velikosti kreditky) na pouze cipovou cast. To celkem davalo smysl

    Dalsi hokej ale inicioval Apple nepatrnym zmensenim te cipove casti. A pak jeste dalsim zmensenim. Cilem bylo nastvat uzivatele a pripravit zivnou pudu pro ukonceni simkaret. Z hlediska bezpecnosti jde ale o krok zpet.
    Hlavne Apple byl tak hloupy ze spolecne se svymi nohsledy nevymysleli opravdu maly format -> behem 10ti minut jsem vymyslel neco prumyslove zkousnutelneho jiz na existujicich technologiich.

    Primou IP konektivitu nemas ani na LTE. Nez se dostanes k vybaleni IP, tak musis projit jeste hromadou balast protokolu nizsich vrstev. Ten overhead je celkem velky. Proste LTE je to humac stejne jako UMTS a GSM. Designed by comitee a umyslne zeslozitely aby to mohlo delat jen par vyrobcu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).