Hlavní navigace

CZ.NIC má tři zájemce o systém více registrátorů

30. 10. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tři roky úspěšně odkládané zavedení systému více registrátorů, který by na trhu s doménami vytvořil jakous takous konkurenci, ukončil před dvěma měsíci správce národní domény, sdružení CZ.NIC, vyhlášením veřejné obchodní soutěže. Zájemci o realizaci technického řešení se našli tři. Někteří překvapiví, jiní méně.

Slavnostní rozlepení obálek s nabídkami proběhlo v sídle správce národní domény, sdružení CZ.NIC, v pátek 25. října. Včera sdružení vydalo o tomto počinu tiskovou zprávu, v níž se praví: „Do veřejné obchodní soutěže, jejíž pravidla byla schválena na valné hromadě sdružení 29.7.2002, se přihlásily tři společnosti: PVT, a.s., GTS Czech, a.s. a Pragonet, a.s. Všechny společnosti splnily formální podmínky pro další účast v soutěži.“ Notářský zápis bude k dispozici 4. listopadu na internetových stránkách CZ.NIC. Vyhodnocení nabídek schválí valná hromada sdružení, která se bude konat 19. prosince. Jakékoli jiné informace odmítlo CZ.NIC poskytnout s poukazem na citlivost celé záležitosti.

O systému více registrátorů slyšel patrně každý. Co přinese běžnému uživateli, závisí na mnoha okolnostech, přičemž k těm nejpodstatnějším se vrátím v závěru článku. O jeho hojnou medializaci se postarali především registrátoři domén, kteří v něm spatřují další zdroj příjmů. V současné době všichni nakupují domény za jednotnou cenu u sdružení. Uživatelé, stejně jako registrátoři platí CZ.NIC tytéž peníze (1.600, resp. 800 korun ročně). Registrátoři by rádi, aby se sdružení svých maloobchodních aktivit vzdalo a prodávalo za velkoobchodní ceny pouze jim, což by registrátorům umožnilo nabízet domény s marží uživatelům. Prostředí tak bude konkurenční pouze kvazi, protože CZ.NIC o své monopolní postavení nepřijde.

Pro mne osobně je největším překvapením účast Pragonetu. Konverzace s jeho představiteli však přinesla pouze ujištění, že během dnešního dne se na internetových stránkách společnosti objeví oficiální komuniké, jehož obsahem bude formální potvrzení účasti. Pragonet spoléhá zejména na zkušenosti a zázemí svého majitele, firmy Deutsche Telekom. Společnost PVT je na druhou stranu zavedený systémový integrátor. V případě jejího vítězství by decentralizovaný systém národní domény mohl spadnout do klína Českému Telecomu, který má na PVT zálusk. Na Invexu se dokonce hovořilo o tom, že jeho generální ředitel se ji pokusil koupit tak trochu stranou privatizačních snah vlády a je nyní zbaven výkonných pravomocí.

Žádným překvapením naopak není účast GTS, která absorbovala firmu KPNQwest, dříve EUnet, současného technického správce národní domény. Ta před čtyřmi roky jako jediný účastník vyhrála tendr, jenž dnes představuje přibližně sto milionů korun ročně, přičemž náklady na provoz národní domény se odhadují na 20 až 40 milionů korun ročně. Pro srovnání: Příjmy z internetové reklamy činí asi dvě stě milionů korun ročně. Její marketingový ředitel David Duroň ponechal bez komentáře jak dotaz, kolik peněz si GTS za decentralizovaný systém národní domény představuje, tak otázku, zda případným dodavatelem softwarového řešení bude opět firma ICZ, jako tomu bylo doposud (viz zde).

BRAND24

Že ICZ nepodala nabídku sama o sobě, je zřejmě překvapením dne, protože fakticky je to ona, kdo národní doménu technicky spravuje. Včera večer se mi v ICZ již nikoho kompetentního dostihnout nepodařilo, takže o důvodech mohou jen spekulovat. Jedním z nich může být již zmíněná dodávka softwarového řešení pro GTS. Ovšem v podmínkách veřejné obchodní soutěže rovněž stojí: „Vyhlašovatel má právo neodebrat jakoukoliv část navržených systémových zdrojů od dodavatele nejvhodnější nabídky, ale zajistit jejich dodání od třetího dodavatele,“ což klidně může znamenat, že ICZ se díky dobrým vztahům se sdružením (viz zde) vynoří pro změnu tady. ICZ je v této hře zkrátka divokou kartou.

Záminku k této úvaze poskytuje Last Resort Registry (LRR), což je shodou náhod i jedna z v úvodu zmiňovaných „okolností“, která určí přínos systému více registrátorů pro uživatele. LLR měl být původně pool, odkud by si měli registrátoři rozebrat domény zbylé po CZ.NIC či kde by končily domény zkrachovalého registrátora. Uvažovalo se též, že domény dlející v LLR budou zásadně ekonomicky i technicky znevýhodněny a půjde pouze o jakési překladiště. Nyní se vážně koketuje s myšlenkou, že by LRR mohl fungovat jako registrátor s mírně vyššími cenami, než má nyní sdružení, který bude spoléhat na nedůvěru lidí k registrátorům či jejich vrozenou lenost… což je, myslím, sázka na jistotu.

Byli byste pro veřejný benchmarking jednotlivých nabídek?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).