Hlavní navigace

CZ.NIC správcem domény ENUM

24. 6. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

ENUM je standard přijatý Internet Engineering Task Force IETF, který používá systém doménových jmen (DNS) k přidělování telefonních čísel internetovým adresám a URL. Pro jeho provozování musí někdo spravovat národní zónu v doméně 0.2.4.e164.arpa. O delegaci této domény požádalo nedávno sdružení CZ.NIC.

Jaké však bylo překvapení, když v polovině tohoto měsíce proběhla konferencí forum-l@gw.nic.cz zpráva o tom, že ITU Telecomunication Standardization Sector (ITU-T) delegaci domény 0.2.4.e164.arpa na správce národní domény, sdružení CZ.NIC, odmítl, „Until formal approval is given in writing by the Director of TSB, no delegation should take place for this code.“ (viz zpráva Richarda Hilla). Z české strany však bylo přislíbeno, že fax na hlavičkovém papíře obratem odejde a skutečně odešel. Podle neoficiálních informací však byla klíčová osoba ITU-T na dovolené a bylo třeba vyčkat jejího návratu. Delegace domény 0.2.4.e164.arpa tak proběhla až včera.

Co to vlastně ten ENUM je? Oficiální definice by mohla znít asi takto: ENUM je standard přijatý Internet Engineering Task Force (IETF), který používá systém doménových jmen (DNS) k přidělování telefonních čísel internetovým adresám a URL. Zjednodušeně řečeno se jedná o nástroj, který ústředně umožňuje určit polohu IP telefonu v IP síti. VoIP sítě fungují dnes jako uzavřené celky, který jsou k telefonní síti připojeny telefonními branami s přiděleným standardním telefonním číslem. Pokud chcete do takové IP sítě telefonovat, telefonujete vlastně pouze na telefonní bránu, která následně (prostřednictvím statického nastavení směrování) přesměruje váš hovor na příslušné místo v IP síti, což s sebou nese velkou admnistrativu při změnách.

Po zavedení ENUM by situace teoreticky mohla vypadat následovně: správou ENUM bude pověřen CZ.NIC, od kterého si uživatel telefonního předčíslí/čísla nechá za administrativní poplatek delegovat příslušnou doménu na své nameservery (v nich pak nastaví odpovídající záznamy), přičemž princip fungování bude úplně stejný jako třeba v případě subdomény v doméně .cz. Telefonní hovor z předchozího odstavce se poté uskuteční tím způsobem, že telefonní ústředna vašeho telekomunikačního operátora (nebo váš inteligentní telefon či vaše pobočková ústředna) si ověří dostupnost DNS záznamu cílového zařízení v IP síti a následně hovor dle svého nastavení může spojit přes VoIP.

Když se podíváte na telefonní číslo a internetovou doménu, mají z principu mnoho společného. Například telefonní číslo do redakce Lupy je +420 241 441 695, kde 420 představuje číslo země, 2 číslo telefonního obvodu, 241 441 číslo firmy s provolbou a 695 číslo telefonu. Naproti tomu DNS funguje opačně. www.iinfo.cz znamená, že se jedná o českou doménu (cz), patřící společnosti Internet Info, která v ní provozuje webový server. Telefonní číslo dle platného mezinárodního standardu E.164 tedy můžeme převést na doménové jméno, pokud bychom je napsali pozpátku. V rámci standardu ENUM se za jednotlivé, tečkami oddělené číslice mezinárodního telefonního čísla doplní ještě .e164.arpa (ARPA je Address Routing and Perimeter Domain).

BRAND24

Odhaduje se, že ENUM by mohl v České republice začít fungovat nejdříve za rok. Vzhledem k tomu, že ani v zahraničí žádná implemetace nepřekročila stádium pilotního projektu, samo CZ.NIC nemá v současné době žádnou konkrétní představu, jak bude celá záležitost vypadat. Jisté je pouze to, že aby měl ENUM vůbec nějaký smysl, bude třeba iniciovat jednání s Českým telekomunikačním úřadem a telekomunikačními operátory, aby bylo možné jej uvést do souladu s národním číslovacím plánem. Na jeho výsledné podobě se jistě do značné míry podepíše i chystaný zákon o elektronických komunikacích.

Byla by chyba vnímat ENUM jako „killing application“ telekomunikačních operátorů a telefonních sítí. Ve skutečnosti se jedná spíše o nástroj konvergence internetových sítí a telefonních sítí. Stejně jako Voice over IP nezlikvidovalo telefonní sítě, nezlikviduje je ani ENUM. Jedná se spíše o možnost, jak by obě tyto platformy mohly existovat ve vzájemném souladu. Standardu ENUM se poměrně důkladně věnuje americká vláda, brzy se k ní zřejmě připojí vláda Austrálie. Testování probíhá v mnoha zemích světa včetně sousedního Německa, Rakouska, Polska a Maďarska. Většinou jde o testy pod taktovkou organizací spravujících národní internetové domény nebo akademických sítí.

Těšíte se na zavedení standardu ENUM?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).