Hlavní navigace

CZ.NIC spustilo server pro nastavení přesného času

9. 8. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Sdružení CZ.NIC spustilo veřejně využitelný NTP (Network Time Protocol) server, s jehož pomocí můžete pravidelně synchronizovat přes Internet hodiny na svém počítači a mít tak neustále k dispozici přesný čas. Windows standardně synchronizují čas přes server Microsoftu. Pro změnu stačí poklepat na hodiny na hlavním panelu a v okně Datum a čas – vlastnosti na kartě Čas v Internetu změnit server z time.microsoft.com na ntp.nic.cz. Tento postup platí pro Windows XP.

Sdružení CZ.NIC spustilo veřejně využitelný NTP (Network Time Protocol) server, s jehož pomocí můžete pravidelně synchronizovat přes Internet hodiny na svém počítači a mít tak neustále k dispozici přesný čas. Windows standardně synchronizují čas přes server Microsoftu. Pro změnu stačí poklepat na hodiny na hlavním panelu a v okně Datum a čas – vlastnosti na kartě Čas v Internetu změnit server z time.microsof­t.com na ntp.nic.cz. Tento postup platí pro Windows XP.

Po celém světě existuje mnoho časových serverů různé úrovně přesnosti a řadu z nich je možné využívat i u nás. Při synchronizaci přesného času v počítači ovšem hraje roli způsob připojení a parametry sítě mezi zdrojem přesného času a klientským počítačem. Proto jsme spustili otevřený stratum 1 NTP server, který je připojen do českého Internetu prostřednictvím peeringového centra NIX.CZ a garantuje tedy rychlou odezvu do většiny českých sítí, vysvětlil Ondřej Surý, technický ředitel sdružení CZ.NIC. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).