Hlavní navigace

CZ.NIC zvýší bezpečnost systému DNS

4. 3. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Sdružení CZ.NIC, správce české národní domény .cz, oznámilo zavedení technologie DNS Security Extensions (DNSSEC). Tato technologie rozšiřuje DNS a zvyšuje jeho bezpečnost a bude užitečná především pro firmy, které pracují s citlivými informacemi a daty. Spuštění testovací verze pro ENUM doménu je plánováno na letošní duben, pro doménu .cz na srpen. Uvedení ostrého provozu přijde na řadu v září tohoto roku. Sdružení CZ.NIC v těchto dnech seznamuje se zavedením technologie DNSSEC registrátory,…

Sdružení CZ.NIC, správce české národní domény .cz, oznámilo zavedení technologie DNS Security Extensions (DNSSEC). Tato technologie rozšiřuje DNS a zvyšuje jeho bezpečnost a bude užitečná především pro firmy, které pracují s citlivými informacemi a daty. Spuštění testovací verze pro ENUM doménu je plánováno na letošní duben, pro doménu .cz na srpen. Uvedení ostrého provozu přijde na řadu v září tohoto roku. Sdružení CZ.NIC v těchto dnech seznamuje se zavedením technologie DNSSEC registrátory, kteří by na ni měli začít od dubna připravovat své systémy.

Provoz DNS, doménových jmenných serverů, s sebou v dnešní době přináší různá rizika. Na správném a bezchybném provozu domény záleží mnoha firmám a jednotlivcům včetně těch, kteří žádnou doménu nevlastní. Přes Internet probíhá řada finančních, obchodních a jinak důležitých operací. Nezřídka se objevují případy útoků na internetové bankovnictví. V minulosti již byly zaznamenány případy, které byly přímo namířené proti uživatelům Internetu v České republice, vysvětluje Ondřej Surý, technický ředitel sdružení CZ.NIC, proč je technologie DNSSEC užitečná. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).