Hlavní navigace

CZFree.net - Něco jako komunismus

6. 6. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vzhledem k tomu, že se v nejbližších týdnech hodlám stěhovat, byl jsem nucen opět řešit ožehavý problém "jak sehnat internetové připojení." Bohužel se ukázalo, že tvrzení správce novostavby "máme tady kabelovou televizi UPC" ve skutečnosti znamená "máme na střeše společnou satelitní anténu a chytáme na ni UPC" a cesta ke konektivitě tudy nevede.
Vzhledem k tomu, že se v nejbližších týdnech hodlám stěhovat, byl jsem nucen opět řešit ožehavý problém „jak sehnat internetové připojení.“ Bohužel se ukázalo, že tvrzení správce novostavby „máme tady kabelovou televizi UPC“ ve skutečnosti znamená „máme na střeše společnou satelitní anténu a chytáme na ni UPC“ a cesta ke konektivitě tudy nevede.

Proto jsem se rozhodl začít pátrat v síti CZFree.Net, kterou sice používám (v současném bydlišti) několik let, ale už jsem ji považoval za tak samozřejmou záležitost, že jsem si její existenci skoro ani neuvědomoval a už vůbec jsem nesledoval, jak se za těch pár let vyvinula.

Odvážil bych se tvrdit, že CZFree.Net vlastně není „Internet“ s velkým „I“ (t.j. nezajistí vám sám o sobě přístup na Lupu nebo whitehouse.org). Je to pouze „inter-net“, t.j. množina počítačů propojených mezi sebou. Má svůj adresní rozsah (a vlastní „interní“ doménu „czf“) a je šířen výhradně pomocí hardware, který si koupili, postavili a nainstalovali jeho členové. Na interaktivní mapě vidíte, jak v současné době CZFree vypadá a kolik bodů je v něm prodrátováno pomocí WiFi, optického spojení, „LAN po 220 V lince“ i obyčejných drátů. A pomocí routerů ze starých PC, schovaných na půdách a záchodech. I když se rozhodně nemůžete spoléhat na to, že tato mapa přesně odpovídá aktuální skutečnosti.

A v tom je důležitý háček. V CZFree.Net se nemůžete spoléhat na nic. Všechno funguje na základě dobré vůle a pokud vám jako koncovému uživateli něco nefunguje, musíte si zařídit nápravu, případně požádat o nápravu správce svého Access Pointu (AP), případně ho upozornit, že musí o nápravu požádat svého „nadřazeného.“ Rozhodně nemůžete očekávat stoprocentní uptime, ale každý rok je to lepší než v roce předchozím.

A k čemu to celé je? Proč si chce tolik lidí provozovat svůj soukromý mini-internet? Vtip je v tom, že pomocí CZFree.Net se můžete připojit i ke skutečnému Internetu s velkým „I“. Musíte si ovšem najít někoho, kdo má „konektivitu k dispozici“ a poskytne vám ji. Většinou (ale ne vždycky) je to správce vašeho AP a většinou (ale ne vždycky) za to chce nějakou měsíční částku, která je vždycky (ale opravdu vždycky) nižší, než částka, kterou byste za srovnatelnou linku zaplatili oficiálnímu poskytovateli. Ovšem musíte počítat s tím, že to občas nepojede, pokud třeba spadne router zrovna v době, kdy je jeho správce na dovolené a v bytě zůstala jenom senilní babička, která neumí zmáčknout tlačítko „reset.“ A také musíte počítat s tím, že čas od času máte ping přes 1000 ms.

V mém případě to fungovalo tak, že jsem před pár dny vyslal pár dotazů lidem, provozujícím přístupové body v blízkosti mého nového bydliště. O víkendu jeden ze správců přijel se svou anténou a laptopem, změřil signál a zjistil, že by to šlo. Téhož dne se mi ozvali dva nájemníci z téhož domu, kteří by také měli zájem o připojení. Na rozdíl ode mě ale ze svých bytů signál nezachytí, takže se zřejmě budou muset připojit nějak skrze mě (možná prostřednictvím vedení 220V). Určitě se to nějak vyřeší. Prostě „každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb“.

Komunitní sítě jsou zajímavou alternativou, případně konkurencí velkých internetových providerů, obzvlášť monopolních. V USA se velcí telefonní operátoři s proměnlivými úspěchy snaží lobovat za jejich postavení mimo zákon, s použitím podobných argumentů jako kdysi aerolinie PanAm (viz film „Letec“). Navíc existují místa, kde se k Internetu jiným způsobem prostě nepřipojíte. Příkladem toho je např. Tomáš Baldýnský, který čtenářům Lupy vzkazuje: „Novostrašecký bubakov.net mi vrátil důvěru ve světovou levici“. Pokud předem víte, do čeho jdete, je to fajn věc. Na rozdíl od komunismu.

BRAND24

P.S.: Uprostřed psaní téhle glosy mi přestal fungovat Internet. Záhy se telefonicky ozval správce mého Access Pointu, jestli nemám doma náhradní monitor, protože mu router odmítá bootovat a on neví proč. Náhradní monitor jsem mu půjčil a za 30 minut Internet znovu „jel.“ Měl jsem štěstí (a se mnou 15 dalších lidí), že nebyl na dovolené.

P.P.S.: Prosím vás upřímně, přečtěte si nejdříve patřičné F.A.Q., než začnete do fór na czfree.net psát věci jako „Chci mýt internet fdejvicých hnet teť pomoste!!!!!“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je víceméně nezávislým publicistou, překladatelem, programátorem, skladatelem a tak podobně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).