Hlavní navigace

Další e-shop v problémech. MT nábytek prý zničil přechod na nový informační systém

11. 4. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Obchod s nábytkem, respektive jeho provozovatel, na sebe sám podal návrh na insolvenční řízení. Nestíhá totiž splácet výplaty, pojištění ani dluhy.

Loni zařídil největší pozdvižení na e-commerce scéně pád budějovického e-shopu LevnéElektro.cz (když tedy nebudeme počítat události kolem Mallu a Heureky). Letos to zatím vypadá, že minimálně na jaře se bude diskutovat o brněnském MT nábytku. 

Navrhovatel se dostal do úpadku v důsledku toho, že se nepodařilo přizpůsobit řízení peněžních toků poměrně dynamickému nárůstu obchodních případů. Začátkem roku 2016 byl potom navrhovatel paralyzován nezvládnutým přechodem na nový informační systém… Kvůli nefunkčnosti IS nemohl téměř po dobu téměř 2 měsíců odbavovat zakázky, což ho finančně oslabilo natolik, že nebylo možné finanční ztrátu vyrovnat bez vkladu třetího subjektu,

Tak praví právníci v insolvenčním návrhu, který na sebe dnes podal jediný podílník e-shopu MT nábytek (respektive firmy MT-nábytek s.r.o.) – firma Exiteria.

Ačkoliv se ještě na začátku roku chlubil v tiskové zprávě jednomiliardovým obratem a expanzí do Maďarska, už tehdy zřejmě dlužil svým zaměstnancům peníze.

E-shopy, které Exiteria provozuje

Podle insolvenčního návrhu dluží firma víc než dva miliony na zdravotním pojištění, milionové nedoplatky přiznává i za DPH nebo silniční daň. K tomu ještě několik milionů za neuhrazené faktury dodavatelů a korunují to necelé tři miliony korun za dlužné výplaty zaměstnanců za prosinec, leden a únor. 

Na webu obchodu, ani na jeho účtech na sociálních sítích zatím není o problémech jeho mateřské firmy žádná zmínka, a do firmy se nám zatím nedaří dovolat. Aktualizace 21:35: Z webu obchodu už zmizel veškerý obsah a nahradilo jej oznámení o ukončení provozu:

Na srovnávači Heureka.cz si v posledních hodinách několik zákazníků stěžovalo, že obchod měl v posledních dnech problémy s dodáním koupeného zboží.

Exiteria ukončila i svůj affiliate program

Ukončení affiliate programu firma oznámila i na twitterovém účtu. 

Za e-shopem, respektive mateřskou společností Exiteria stojí trojice podnikatelů. Čtyřiatřicetiletý Milan Frantík, dvaatřicetiletý Jiří Juřica a jednatřicetiletý Dan Urbánek. A minimálně ještě na začátku roku se jejich projekt tvářil, že o žádné krizi nemůže být ani řeč. 

UX DAy - tip 2

Tisková zpráva MT Nábytek z ledna 2017.

Tisková zpráva MT nábytek z ledna 2017.

MT nábytek se začal profilovat na trhu už před šesti lety. Tou dobou měl tři zaměstnance. Letos na začátku roku už jich mělo být kolem tří stovek a minimálně v tiskové zprávě se firma chlubila i vlastní dopravou. „MT nábytek jako jeden z mála e-shopů v Česku disponuje vlastní autodopravou zahrnující 60 dodávek a 20 kamionů. Na konci minulého roku jsme otevřeli v okrese Praha-východ nové logistické centrum, které umožní efektivnější a rychlejší zpracování objednávek,“ vysvětloval v lednu mluvčí firmy Vít Fišer. Dnes zatím není k sehnání. 

Komplikace pro obchod nepřišly v nejvhodnější okamžik. Letos se na nábytek chtějí zaměřit i další velké e-shopy. Už loni to sliboval třeba David Šiška z Bonami a s nábytkem operuje už Slevomat nebo Mall.cz.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).