Hlavní navigace

Další hoax na Facebooku. Pozor na "hackery", co si založí váš falešný profil!

29. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Falešných účtů se na českém Facebooku (ale i Twitteru) vyskytovalo vždy mnoho. A virtuální „identity“ jsou a budou jenom virtuální. Nikdy není jasné, jestli X. Y. je opravdu X.Y.

Po českém Facebooku pobíhá varianta staršího anglického hoaxu, která upozorňuje na něco, co je základní princip na kterékoliv „sociální“ síti. Je důležité si uvědomit, že na následující „mechanismus“ není potřeba žádného hackera – vzít profilovou fotografii libovolného uživatele je snadné (je veřejně přístupná). 

Stejně tak je možné vzít jeho jméno a příjmení a poté založit falešný účet – takový, který se za někoho vydává. Pokud dotyčný uživatel zpřístupňuje přátele, je samozřejmě možné jim zkusit poslat „žádost o přátelství“ – doprovázenou tím, že jde o „nový účet“.

UPOZORNĚNÍ !!! Prosím, buďte opatrní: někteří hackeři našli něco nového. Berou si obrázek profilu a vaše jméno a vytvoří nový účet FB. Potom žádají vaše přátele o přidání. Vaši přátelé si myslí, že jste to vy, tak vás přijmou. Od tohoto okamžiku mohou hovořit a publikovat cokoliv vaším jménem. Prosím, nepřijímejte další žádost o přátelství ode mě, mám jen jeden účet. Zkopírujte si to na vaši zeď, abyste informovali ostatní!!!!

Hoax samozřejmě trochu mystifikuje tím, že by snad někdo mohl „hovořit a publikovat cokoliv vašim jménem“. Hovořit a publikovat bude pouze na falešném  účtu, který může samozřejmě mít stejné jméno i fotografii jako někdo jiný. Samozřejmě lze říci, že pokud jsou „vaši přátelé“ neopatrní a podobnou žádost přijmou, může dojít k omylu.

BRAND24

Účtů vydávajících se za někoho jiného na Facebooku ostatně najdete dostatek – historicky například existovalo zhruba až deset Davidů Rathů. Někteří z nich existují ještě stále – viz www.facebook.com/rath.david vs. www.facebook.com/david.rath.184 a www.facebook.com/davida.ratha

 Falešné účty existují i na Twitteru, například falešný @jiriparoubek, schwarzenbergk či @zemanmilos (nebo falešný Kardinál Vlk v podobě @kardinalvlk, který již bohužel neexistuje).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).