Hlavní navigace

Další smutná bilance mobilního broadbandu v ČR?

5. 9. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Je tomu asi půl roku a kousek, co jsem zde bilancoval neutěšenou situaci okolo internetového připojení přes mobil. Půl roku je časová jednotka, kterou již jsou schopni rozlišit i takové instituce, jako mobilní operátoři, jenže opravdu se za tu dobu něco změnilo?

Odpovídat se bude těžko, respektive možná naopak velmi jednoduše, ono totiž záleží, z kterého konce to vezmeme. Operátoři se zašťiťují tím, že přece posilují stávající sítě (viz. např. zde), takže (jak z toho nepřímo vyplývá) ve finále nemají tolik prostředků a prostoru investovat do nových technologií. Z pohledu českého zákazníka je situace upřímně řečeno přímo zoufalá. Zatímco se internetové připojení z mobilu pomalu, ale jistě stává standardem a ve světě vesele bují HSPA (HSDPA/HUSPA) sítě, pokud se na cestách prostřednictvím mobilu budete potřebovat připojit v Česku, dostanete mimo některé velké aglomerace rychlost, která by mohla konkurovat tak maximálně dial-upu.

Situace je to smutně paradoxní hned ze dvou důvodů. Za prvé, právě čeští mobilní operátoři, kteří se tváří, jako by bylo zbytečné v současné době do svých zákazníků více investovat, patří k nejdražším v Evropě. Z bilančních zpráv se pravidelně dovídáme o tom, jak se zisky českých operátorů rok co rok utěšeně zvedají, takže by zde rozhodně neměl být problém s nedostatkem finančních prostředků na vybudování kvalitní vysokorychlostní sítě. Co se týče samotných mobilních dat, jsme na pomyslné stupnici na opačné škále, hůře jsou na tom snad už jenom Rumuni a možná ještě Bulhaři.

Porovnejte si navzájem aktuální nabídku mobilních operátorů: ceny, rychlosti a parametry tarifů najdete pohromadě v přehledné databázi připojení. Jen o kousek dál si můžete otestovat svoji vlastní rychlost a srovnat ji s papírovými parametry svého tarifu.

Na Slovensku se daří cestujícím datům lépe

Rozhodně ale neplatí, že čím dále na Východ, tím hůře. Slovensku, ve kterém vybudoval poměrně kvalitní HSDPA síť tamní operátor Orange, můžeme jen tiše závidět. Orange pokrývá pomocí HSDPA přibližně 130 slovenských měst a 120 satelitních obcí. Hrubým odhadem to dělá cca nějakých 60 % území Slovenska. Ve srovnání s HSPDA sítí od O2, vize trochu jako ze sci-fi. Před prázdninami navíc Orange na Slovensku navýšil rychlost na HSDPA sítí na 7,6 Mb/s (s podporou HUSPA navíc i s 1,46 Mbit­/s upstreamem). Cena za paušální připojení je přitom dokonce menší, než za horší kvalitu služby v Česku.

orange hsdpa

HSDPA v podání Orange Slovensko


Skoro to vypadá, jako kdyby tuzemští operátoři o své zákazníky (kteří využívají datových služeb) vlastně ani nestáli. Čeští operátoři ovšem zřejmě správně tuší, že na Slovensko se jen kvůli mobilnímu Internetu jejich místní klienti zatím stěhovat nebudou. Proč? Odpověď je velmi jednoduchá, uživatelé prostě nemají jinou možnost. Na drtivé většině území nic jiného než GPRS k dispozici nemají. Obecně zájem GPRS připojení k Internetu akceleroval v době, kdy Český Telecom nesmyslně otálel s nabídkou ADSL. Přitom mobilní operátoři přišli s flat-rate tarifem na GPRS připojení. Nastala tak ve světě unikátní situace, kdy si lidé začali mobilní připojení pořizovat do domácností ke stolním počítačům a mobilní operátoři začali konkurovat ADSL. Právě toto opojení pak výrazně přispělo k nesmyslnému rozhodnutí managementu T-Mobile a upnutí se na technologii, kterou je schopen dodávat jediný výrobce na světě, říká Jan Lodl, telekomunikační novinář a spolupracovník Mobil.cz.

Situace je ještě smutnější i z jiného důvodu, bývaly totiž doby, kdy čeští mobilní operátoři patřili k evropské špičce v oblasti zavádění nových technologií. Jeden čas to dokonce vypadalo, že je Česko taková malá technologická laboratoř. Tato éra však očividně již patří spíše minulosti. Ačkoli patří čeští mobilní operátoři k nejdražším v Evropě, nabízejí pouze základní služby, stěžuje si dále Lodl.

HSDPA abychom na mapě ČR hledali lupou

Z jakého důvodu se vlastně u nás pořádně nedaří rozšířit připojení prostřednictvím HSPA technologií, je regulátor, samotní operátoři, nebo prostě jen ekonomika? Největší podíl viny samozřejmě leží na operátorech, kteří jsou v Evropě snad nejméně ochotni investovat do svých zákazníků. Určitou roli hraje – především v případě Telefónica O2 a Vodafone – jejich nedávné převzetí novými vlastníky. Zejména v případě O2 došlo k převzetí v době, kdy obecně operátoři ve světě zápasí s nedostatkem financí. Proto se skupina Telefónica celkem logicky snaží zajistit si co nejrychleji návratnost vložených prostředků. A to i za cenu omezení investic do rozvoje, tvrdí Lodl.

o2 hsdpa

Pokrytí HSDPA od O2 je skutečně bez lupy téměř nedohledatelné


Smutné je, že dnes na českém trhu, s výjimkou vyslovených low-end přístrojů, pomalu nenaleznete telefon bez podpory 3G. S českou SIM kartou vám však tato schopnost bude na většině území republiky k ničemu. Statistika hovoří poměrně jednoznačně, rovná polovina (slovy dva) z českých mobilních operátorů o 3G zřejmě ještě vůbec neslyšeli. Smutné je to zejména v případě Vodafone, který dnes pokrývá přes 80 % populace Velké Británie signálem HSDPA a v Německu alespoň všechna velká města. U nás namísto toho pokryl více jak 80 procent populace EDGE. Ale abych nebyl jenom ironický, k dnešnímu již možná bude signálem EDGE od Vodafonu pokryto o něco málo území více. Licenci na 3G síť přitom tento operátor v Česku vlastní již déle, zatím však není od Vodafone pokrytá ani Praha.

Prodloužený termín na pokrytí části hlavního města tomuto operátorovi vyprší na konci roku, uvidíme, jestli se do té doby něco dramaticky nezmění, hlavu bych na něco takového ale rozhodně nesázel. Ve finále je na tom asi nejlépe Telefónica O2, která jediná disponuje opravdu kompatibilní 3G sítí, pokrytí však bylo donedávna spíše symbolické a do dnešních dnů se nijak dramaticky nezměnilo. Signálem HSDPA je pokryta Praha a Brno, jedna BTS se nachází v Karlových Varech a dvě až tři testovací BTS jsou v Ostravě. Na příští rok ohlásilo O2 výrazné rozšiřování pokrytí, je ale otázkou, jestli sliby dodrží, hodnotí situaci okolo české HSDPA Lodl.

BRAND24

Experiment jménem Internet 4G

Svéráznou kapitolu mobilního broadbandu, která se nejspíše zapíše do dějin jako naprostý světový unikát, je „4G“ od T-Mobile. Zajímavá je především svou nekompatibilitou s ostatními sítěmi, vyžaduje totiž zařízení dodávané jediným výrobcem na světě. I přes pořád ještě docela zajímavý kapacitní potenciál je otázkou, zda ji lze vůbec chápat jako konkurenci pro HSPA, ostatně o to možná T-Mobilu v době budování sítě ani tolik nešlo. Je téměř drzostí označovat tuto technologii za 4G, spíše by jí slušelo označení 0,5G! Šlo o naprosto špatné manažerské rozhodnutí vedení české pobočky T-Mobile, která vsadila na technologii TDD ve snaze nikoli nabídnout mobilní připojení k Internetu, ale naprosto nesmyslně konkurovat pevným linkám a ADSL. Velmi vlažný zájem zákazníků potvrzuje, že se to nepodařilo a T-Mobile se snaží alespoň částečně tuto investici zachránit nabídkami slev na notebooky. Pokud si chce ale zákazník českého T-Mobile vyzkoušet mobilní Internet, musí bohužel za hranice, je přesvědčený Lodl.

A jaká je prognóza do nejbližší budoucnosti?

Přestože je i teď, na počátku začínajícího podzimu situace na poli vysokorychlostního mobilního připojení spíše zoufalá než cokoli jiného, možná se přeci jenom blýská na alespoň o maličko lepší časy. Není to přece tak dávno, co se na veřejnost prosákla zpráva o tom, že právě letos na podzim hodlá Telefónica svou nabídku rychlého mobilního Internetu oživit, doufejme, že nejen co do navyšování rychlostí. Zatím je jisté, že by se dalšího pokrytí HSDPA měli dočkat alespoň obyvatelé Plzně a Ostravy, a ostatní? Uvidíme, co přinese začátek příštího roku.

Používáte HSDPA?

  • Rád bych, ale zatím nebyla příležitost.
    71 %
  • Ne a nejspíše s tím ani nehodlám začít.
    19 %
  • Ano, když je to možné, tak ji občas rád/a využiji.
    10 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).