Hlavní navigace

Další útok. Po webu ČSSD hlásí napadení i servery ČTK

27. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock, podle licence: Rights Managed
Po webu sociálních demokratů se pod palbu internetových útočníků dostaly i weby České tiskové kanceláře.

Klienti ČTK by se měli připravit na změnu hesel. Veřejnoprávní tisková agentura se totiž podle serveru HlídacíPes.org dostala v minulých dnech pod palbu internetového útoku. Dnes ráno to potvrdila i samotná agentura

Poslední atak měl přijít během včerejší noci a na čas vyřadil stránky z provozu. Zpravodajský servis ale podle všeho ohrožen nebyl. „Některé servery ČTK se v minulých dnech staly terčem útoku hackerů. Cílený útok v noci na dnešek chvílemi omezil dostupnost některých webových stránek a hackeři se také pravděpodobně dostali k některým údajům z databáze jednoho ze serverů. Může jít o hesla některých externích uživatelů. Hesla jsou uložena v šifrované podobě, nelze ale vyloučit, že stažená hesla se podaří prolomit,“ varuje oficiální prohlášení agentury.

Podle interního mailu, který má redakce HlídacíPes.org k dispozici, ale bylo útoků víc a odehrály se v několika posledních dnech. „Bohužel také zatím nemůžeme vyvrátit tvrzení hackerů, že stáhli z našich serverů data a hesla. Pokud k tomu došlo, jedná se pravděpodobně o hesla části registrovaných uživatelů Fotobanky,“ píše se v e-mailu, který rozesílal šéf IT oddělení. 

Situaci agentura řeší ve spolupráci s externím partnerem. „Zablokovali jsme adresy, ze kterých byly útoky dosud vedeny, analyzujeme uložené záznamy a v nejbližší době zavedeme některá opatření, která by měla riziko dále snížit,“ uvádí interní materiál. Podle ČTK se na webových serverech neukládají žádné citlivé údaje zaměstnanců ani smluvních partnerů, taková data tedy zcizena být nemohla.

BRAND24

Jde už o třetí útok během tohoto týdne. Během noci na včerejšek byly DoS útokem sestřeleny stránky vládních sociálních demokratů a web byl nahozen až včera před obědem. Podle ČTK šlo o stejné útočníky, kteří se zaměřili na servery veřejnoprávní tiskové agentury. 

Kromě toho včera ohlásil hack debatní server Lapiduch. „Domníváme se, že útočník získal databázi uživatelů, obsahující e-mailové adresy a přístupová hesla na Lapiduch,“ informuje dosud titulní stránka Lapiduch.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).