Hlavní navigace

Další vlna spamu s falešnou exekucí je tady, neotevírejte přílohy

25. 8. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
České e-mailové schránky opět plní vlna spamu se zavirovanou přílohou. Obsahuje falešnou výzvu k zaplacení exekuce.

Další varianta spamu, který v posledních měsících periodicky (a většinou v pondělí) zaplavuje e-mailové schránky, je tady. 

Po červnových zprávách s předmětem „Výše pohledávky na vašem účtu…“ přišly v červenci falešné výzvy k zaplacení exekuce. Nejnovější vlna se šíří právě dnes. 

E-mail obsahuje text s výzvou k zaplacení nemalé částky. Odvolává se přitom na data, která vypadají jako reálné údaje exekutorských úřadů, jak ale už dřív upozornila Exekutorská komora, obsahují řadu chyb. A také: exekuční příkaz vám nikdy nemůže dorazit e-mailem, posílá se buď poštou nebo přes datovou schránku.

BRAND24

Na e-mailech však není tolik nebezpečný text, ale jejich přílohy. Obsahují totiž spustitelný soubor .EXE (nebo .CPL, jak upozorňuje @Plavacek), který do počítače stáhne bankovního trojana schopného ukrást přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. Jak už dříve na blogu popsala antivirová firma Avast, předchozí varianty trojana se zaměřovaly hlavně na klienty České spořitelny, ČSOB, Ery a Fio banky.

Příklad textu e-mailu komora zveřejnila na svém webu (PDF). Při každé vlně se na ni obracejí tisíce lidí, kteří se nechají spamem splést. Komora také už dříve kvůli falešným výzvám podala trestní oznámení. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).