Hlavní navigace

Daniel Grunt: Nova.cz se přemění v zábavní video portál

15. 10. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 125456
Internetová strategie Novy se chýlí k úspěšnému završení, po zpravodajství a komunitách přichází zábava. Z návštěvnosti TN.cz si ředitel Internetu TV Nova rozhodně vrásky nedělá a v prodejích reklamy podle jeho slov výrazně překračují původní plán.

Jak byste nějak jednoduše v několika málo bodech shrnuli internetové novinky, které se z vaší strany chystají?

Daniel Grunt (DG): Chystáme radikální řez, od 19. října stará Nova.cz zmizí a nahradí ji úplně nový video portál, jaký můžete vidět například u stanic typu ABC nebo BBC.

Struktura webu by měla stát na dvou pilířích. Tím prvním je přímá podpora hlavních pořadů, například seriálů Ordinace v růžové zahradě nebo Ulice, ale naleznete zde také projekty jako jsou Rady ptáka Loskutáka, Soukromé pasti, Kriminálka Anděl, Eso, atd. Potenciál je podle nás obrovský. Zhruba dva miliony diváků těchto pořadů můžeme přes obsah s přidanou hodnotou přilákat na Internet. Druhý pilíř je náš video archiv. Jeho hlavní přínos by měl spočívat kromě exkluzivního obsahu v kvalitě uploadovaného videa, kterou, jak doufáme, návštěvníci náležitě ocení. Půjde o stream v kvalitě, již český Internet u takto velkého projektu pravděpodobně ještě nezažil.

Daniel Grunt
Daniel Grunt
  • Ředitel Internetu TV Nova a ostatních interaktivních služeb.
  • V roce 2006 působil jako Multimedia Business Manager společnosti Nokia.
  • V letech 2002 – 2006 pracoval pro portál Centrum.cz: nejprve jako marketingový ředitel, později zastával funkci Portal Director a byl členem Board of Directors.
  • 2000 – 2002 byl projektový a produktový manažer společnosti T-Soft s.r.o.

Když si, trochu v rozporu s Danielovou vizí, přece jen vezmu za východisko původní Novu.cz, v čem spočívá hlavní změna? Je to v tom, že přibude plnohodnotný video archiv, nebo se zde také nějak výrazněji promítne dříve slibované provázání s komunitami?

Pavel Krbec (PK): V zásadě to říkáte správně. Video archiv by měl představovat největší tahák pro návštěvnost. Obsah, který zde chceme zveřejnit, je dnes velmi dobře konzumovaný sám o sobě. Navíc máme zpětnou vazbu z TN.cz, kde jsme cvičně umístili část sitcomu Comeback. Navzdory horší kvalitě se ukázalo, že uživatelský zájem o podobné formáty je. První epizody začínaly zhruba na 20 tisících, dnes jsme se dostali již přes padesát tisíc lidí, kteří shlédnou jednu konkrétní epizodu. Proto vidíme ve video archivu skutečný hlavní trhák.

Druhá část představuje spíše magazíny, které jsou vytvářeny pod značkou konkrétních vlajkových pořadů. Zde dostanou uživatelé k dispozici unikátní obsah, jenž z pochopitelných důvodů v televizi vidět nemůžou, ale který v souvislosti s pořadem chtějí konzumovat, mají ho rádi a beztak si ho aktivně vyhledávají například prostřednictvím bulvárního tisku. Z tohoto důvodu jsme si vytvořili tým, který úzce spolupracuje s produkcí pořadů jako je Ordinace v růžové zahradě, Ulice nebo Kriminálka Anděl. Ti pak společně vytvářejí obsah, který v televizi není. To znamená pohledy do zákulisí, dokumenty o natáčení, rozhovory s herci a tvůrci pořadů a nechybí ani některé speciální formáty. Máme například formát, kdy po skončení patřičného dílu Ordinace v růžové zahradě bude probíhat online rozhovor s odborníkem, který se skutečně zabývá tématem, o němž pojednávala daná epizoda.

Obrovskou výhodou je, že těch pořadů, které jsou v televizi, je strašně moc a pokrývají v podstatě napříč celou populaci. Škála zahrnuje pořady od Comebacku, který je spíše pro mladé, přes Kriminálku Anděl až po Ordinaci v růžové zahradě a Rady ptáka Loskutáka.

Pavel Krbec
Pavel Krbec
  • Product Internet Department Manager ve společnosti CET 21.
  • Do Novy přišel ze společnosti NetCentrum, kde působil jako Senior Product Manager.
  • 6 let pracoval jako výzkumník v IBM.
  • Doktorát získal na Matematicko-fyzikální fakultě UK v oboru zpracování přirozeného jazyka.

Nebojíte se, že cílová skupina, která sleduje uvedené pořady v televizi, nebude ochotná za nimi chodit na Internet?

PK: Nebojíme se, protože dokonce víme, že tam již přesně tato cílová skupina je. Z průzkumů, které jsme si nechali udělat, máme zjištěno, že minimálně polovina diváků má připojení k Internetu a aktivně ho využívá.

DG: Ono to svádí, říkat si, že Internet a televize, případně rovnou Internet a Nova, jsou dva neslučitelné světy, ale dnes máme skoro 50 % penetraci Internetu a televize Nova má více než 40% denní share. Z toho můžete odvodit, že překryv musí být poměrně značný. Jen pro zajímavost, u většiny hlavních pořadů je to zpravidla 50 % a u seriálu Ulice dokonce výrazně nad 50 %.

PK: Když se podíváte na žebříčky nejvíc vkládaných videí uživateli na Blog.cz, tak zjistíte, že v první části (řekněme top 12) jednoznačně figuruje YouTube a TN.cz s Comebackem před čímkoli ostatním.

Start portálu TN.cz byl na českém Internetu výraznou a dlouho očekávanou událostí, byť následný vývoj návštěvnosti a koncepce obsahu byly mnoha komentátory kritizovány. Pro přehlednou historii TN.cz můžete využít rozcestník Zpravodajský portál TN.cz.

Jak jste vůbec spokojení s aktuální návštěvností TN.cz?

DG: Řeknu vám to takto. Když jsme si v lednu tohoto roku, kdy jsme plánovali strategii a vymýšleli obraz TN.cz, tak jsme si určili jasné cíle. My teď měsíc po měsíci tyto cíle neustále překračujeme. Z tohoto pohledu jsme tedy spokojení.

Co chápete pod pojmem: „vymýšlel se obraz TN.cz“?

DG: Tím jsem myslel to, jak by měl server vypadat, jak by se měl profilovat, na jakou cílovou skupinu se má zaměřovat.

grunt krbec 02

Vraťme se k té návštěvnosti, tentokráte v podobě konkrétních čísel, jak vnímáte jejich trend?

DG: Za září jsme měli přes 930 tisíc lidí a v říjnu bychom měli být již výrazně nad milionem. Já si myslím, ale je to jen můj předběžný odhad, že v říjnu bychom měli být se Zprávami iDnesu víceméně nastejno. Výrazně porážíme Aktuálně nebo Blesk. V tomto ohledu si opravdu nemůžeme stěžovat. Když se podíváme na denní čísla, tak mohu říci, že jsme teď na podzim naplnili 100 tisíc uživatelů denně. To nám přijde u produktu, který je na trhu teprve šest měsíců, jako velmi dobrý výsledek. Obzvláště, když vezmete v potaz, že se v případě internetového zpravodajství pohybujeme na pravděpodobně nejobsazenější části trhu.

grunt krbec 01

PK: Já vidím ještě obrovský potenciál v číslech, která nereflektují přímou návštěvnost. Jde například o poměr PV na reálného uživatele, kde jsme přibližně na dvojnásobku čísel nejbližší konkurence. Co se týče konkrétního času stráveného na našich stránkách, momentálně se pohybujeme na 16 minutách, kdežto zpravodajské servery konkurence, jako jsou například Novinky.cz nebo iDnes.cz mají do deseti minut. Na základě těchto čísel věřím, že to děláme správně.

DG: Toto jsou mimochodem hodnoty, kde jsme oproti konkurenci opravdu asi nejvýše.

Jak se vám daří prodávat na TN.cz reklamu?

DG: My vám bohužel nemůžeme říci konkrétní čísla, neboť nás k tomu interní pravidla neopravňují. Co vám ale říci můžeme, je, že výrazně překračujeme plán. Například za toto období jsme zhruba 25 % nad plánem.

PK: Neustále také vymýšlíme něco nového. Přišli jsme například s overlayer formáty u videa, což vypadá tak, že se vám přes video na chvíli zobrazí (obří není, když se na to podíváte) v jednom segmentu přehrávače overlayer banner. Ten ale může uživatel hned zavřít, pokud ho štve. Teď tímto způsobem běží kampaň Vodafone, což nám připadá jako dobrý počáteční úspěch, a uvidíme, co bude následovat dál. Doufáme, že se nám také podaří trh v oblasti videoreklamy těmito pokusy trošičku rozhýbat.

Jak je to s prodeji, mají inzerenti zájem čistě o inzerci na TN.cz nebo se prodává v rámci nějakých balíčků s dalšími produkty?

DG: Když se podíváte, které z našich projektů na Internetu momentálně běží, tak zjistíte, že je to TN.cz a stará Nova.cz, z čehož dělá na poli inzerce TN.cz téměř 100 %. Co se týče balíčků, ty naopak plánujeme spíše do budoucna. Na příští rok chceme rozjet větší provázání jednotlivých televizních kanálů s Internetem, aby klient dostal co největší pokrytí.

PK: To také trochu souvisí se startem nové verze Nova.cz, inzerenti se tak automaticky budou objevovat na obou serverech.

krbec grunt

Vraťme se ještě jednou k tomu, jak by měla vypadat Nova.cz po relaunchování. Mluvilo se také hodně o komunitách. V čem bude důraz na komunitní stránku webu spočívat a jak to bude fungovat v praxi?

DG: Ono se to v podstatě nabízí, když máte nějaký obsah, který je pro lidi zajímavý, potažmo ještě exkluzivní, tak se o něm lidé rádi baví. Naším cílem není vytvořit nějakou novou komunitu na zelené louce, ale maximálně vytěžit obsah, který již máme. To začíná od diskusních fór k jednotlivým tématům.Ty by měly být na Nova.cz poměrně robustní a propracované. Ono to sice působí jako banální věc, ale my vidíme, že potřeba lidí vyměnit si po skončení dílu oblíbeného seriálu svoje názory je obrovská. Už v tuto chvíli si za tímto účelem uživatelé ohýbají alespoň komentáře pod článkem, přestože k tomu nejsou navržené a ani se k něčemu takovému vůbec nehodí. To je tedy první úroveň, diskuze by měly být dále provazovány s Blog.cz.

PK: Možná je ještě důležité zmínit, jaká vůbec byla strategie Novy pro Internet. Tu se nám totiž relaunchem Nova.cz podaří završit. Představte si to jako takové tři nohy. První tvoří zpravodajství, to je v našem případě TN.cz, druhou komunitní služby, pro ty máme velký základ díky naší akvizici služby Blog.cz (za více jak 160 mil. – pozn. redakce), a tím, že spustíme novou podobu domény Nova.cz, získáme kvalitní zábavní portál. Zpravodajství, komunity a zábava, to jsou hlavní pilíře naší internetové strategie. Propojení by mělo vypadat tak, že kdokoli se prochází obsahem portálů Novy, by měl mít možnost si na najeden klik uložit tento obsah na svůj blog nebo si ho za tímto účelem rovnou vytvořit.

Jak jste spokojení s návštěvností služby Blog.cz po vaší akvizici?

DG: Návštěvnost Blog.cz je stabilní a odpovídá vývoji podobných služeb v Česku. My jsme se teď zaměřili spíše na integraci se zbytkem portfolia než na nějakou proměnu samotné služby.

Budete také komunitu více zapojovat do samotné tvorby obsahu?

DG: Určitě, prvním krokem je zpětná vazba, která právě díky komunitám umožní produkčním týmům reagovat na přání diváků. My ale plánujeme jít ještě daleko hlouběji a umožnit tak divákům třeba přímo ovlivnit děj sledovaného seriálu. To platí zejména u formátů, které by se vytvářely přímo pro Internet.

Plánujete tedy vlastně takový, svého druhu, návrat Kinoautomatu?

DG: Myslím, že samotný Kinoautomat a jeho napodobeniny byly jen takovou veselou hříčkou, ale v zásadě by se zde třeba i takový Svatopluk Kuřátko klidně mohl objevit.

BRAND24

Děkuji za rozhovor.

Fotografie: Ivana Dvorská

Myslíte si, že plánovaná změna na Nova.cz zvýší trvaleji návštěvnost těchto stránek?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).