Hlavní navigace

Data v sítích GSM

24. 6. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Datové a faxové přenosy v sítích GSM se v České republice zatím přílišného rozšíření nedočkaly. Ukazuje se však, že jde zřejmě o dočasný stav. Možnosti a použití této technologie, zvláště ve spojení s Internetem, vám představí náš nový spolupracovník, František Horejc.

Datové přenosy v sítích GSM jsou bezesporu nejzajímavějším využitím GSM přenosů, který podle mnoha odborníku začátkem příštího desetiletí překonají v počtu provolaných minut standardní hlasové přenosy. Motorem pro datové přenosy bude jistě přístup k Internetu, který již dnes představuje naprostou většinu nehlasových přenosů v GSM. Přitom přístup na Internet nemusí znamenat jen přístup k stránkám WWW v takové podobě, jak je známe dnes. Významný podíl tvoří i přístup k schránkám elektronické pošty, prostřednictvím kterého může uživatel kontrolovat stav své schránky v podstatě kdykoliv a kdekoliv. Na příchozí zprávu může být navíc upozorněn již běžně používanými metodami pomocí zpráv SMS. Tato zpráva však zahrnuje nejvýše 150 znaků (pokud od celkového počtu přenášených znaků odpočítáme nezbytnou adresu odesilatele). Při použití datových přenosů však uživatel získá celou zprávu, a to včetně případných připojených souborů. V blízké době nás také čeká výraznější rozšíření aplikací WAP (Wireless Application Protocol), což je řešení IP přenosů přes celulární sítě. Právě toto řešení se pro současné sítě GSM zatím ukazuje jako nejefektivnější prostředek pro získávání informací z Internetu (kvůli malému nároku na přenosovou kapacitu, která je v dnešních sítích GSM žalostně malá – 9600 b/s). Nové metody pro datové přenosy (GPRS a HSCSD) však slibují podstatně vyšší přenosové rychlosti, jejich nasazení v praxi však zatím ještě není příliš rozšířené, takže uživatelé se musí i nadále potýkat ze zmiňovanou rychlostí 9600 b/s. Při nasazení technologií podporujících vysoké přenosové rychlosti si operátoři hodně slibují od zcela nových aplikací, jako je přenos videosignálu (videotelefony videokonference), přímý přístup do velkých centrálních databází (typu SAP apod.) nebo od rozmachu elektronické komerce. Zatím jsou však tyto projekty spíše ve fázi vzniku než praktické realizace, a na jejich komerční nasazení si budeme přece jen ještě chvíli počkat.

V současné době se objem přenosů dat po síti GSM pohybuje v procentech celkového přenosu. Je to zapříčiněno zejména již zmiňovanou nízkou přenosovou rychlostí, nízkou úrovní standardizace příslušných produktů a s tím související vysokou cenou, neexistencí aplikací, které by takové přenosy ospravedlňovaly a konečně i určitou mírou konzervatizmu jednotlivých uživatelů. V některých zemích, jako je například Finsko nebo Švédsko, dosáhl objem datových přenosů hodnoty řádově desítek procent, ale to je způsobeno spíše mentalitou místních uživatelů, než nějakým výrazným technologickým náskokem (i když ten tu v omezené míře je). Poslední kroky operátorů, ale i výrobců samotných zařízení ukazuje, že datové přenosy se dostávají do popředí zájmu těchto subjektů.

Dodatečné příjmy a zisky

Pro operátory totiž znamenají datové přenosy podstatně vyšší nárůst objemu přenosů v síti GSM, neboť trh s hlasovými přenosy už je poněkud saturován a nově aktivovaní uživatelé už pro operátora nevytvářejí nijak závratný objem. Při odhadech, že datové přenosy budou činit více než polovinu celkového provozu na síti znamená, že oerátoři od existujících uživatelů vyberou měsíčně nejméně dvojnásobnou částku, než dosud. A to je přece zajímavá suma, ne?

Výrobci mobilních telefonů a malých počítačů mohou rovněž počítat se zvýšenými zisky, neboť budou na trh uvádět poněkud sofistikovanější zařízení, než jsou obyčejné telefonní přístroje, jejichž cena dnes klesá doslova závratným způsobem (a situace se zřejmě jen tak nezmění). Na trh tito výrobci uvedou i nová zařízení, která jsou doplňkem k mobilním telefonům, což jejich obrat i nadále zvýší. První vlašťovky jsou již představeny – Nokia Communicator či SmartPhone od firmy Ericsson ukazují, že vzniká zcela nová kategorie mobilních telefonů, u nichž přenos hlasu bude jen jednou z mnoha služeb, které bude uživatel využívat.

Jak to bylo dříve

Historie přenosů dat přes sítě GSM není příliš dlouhá (vždyť ani historie samotné technologie GSM zatím nepřesáhla deseti let). I když je síť GSM svou podstatou předurčena pro přenos digitálních dat (informace v síti GSM je přenášeny v datových blocích; tyto bloky přitom mohou reprezentovat datové informace, faxové informace nebo informace o probíhajícím hovoru – síť GSM tedy v podstatě nerozlišuje, co je v jejích útrobách vlastně přenášeno). Díky své digitální povaze je tedy přenos dat v síti GSM výrazně usnadněn.

Datovým přenosům donedávna házeli pod nohy klacky sami výrobci – jejich řešení pro datovou komunikaci byla poměrně drahá a vesměs nestandardní, tj. proprietární. Pro přenos byla využívána buď jednoúčelová zařízení, která byla poměrně drahá a jejíž smysluplné plné využití bylo kvůli zmiňované jednoúčelnosti poněkud omezeno.

Dalším „klackem pod nohy“ byla proprietární řešení jednotlivých výrobců. Ještě před dvěma lety totiž neexistoval jednotné řešení komunikace pro jakýkoliv typ mobilního telefonu (resp. řešení existovalo, ale žádný výrobce mobilního telefonu toto řešení nenabízel). Na trhu byly a ještě dnes jsou dostupné poměrně drahá řešení založena na bázi faxmodemové karty ve formátu PCMCIA a kabelu, který propojoval příslušný telefon a kartu PCMCIA. Je samozřejmé, že uvedené faxmodemové karty bylo možné použít jen s konkrétním typem mobilního telefonu, takže v případě koupě nového přístroje byla uživateli drahá karta PCMCIA k ničemu.

BRAND24

Dnes je však situace poněkud jiná, a my se na nová řešení brzy podíváme v některém z následujících příspěvků.

František Horejc

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).