Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Datové schránky ante portas II. od anonym - Mne na tom systemu hlavne desi ty sibenicni...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 4. 2009 10:06

    anonymní
    Mne na tom systemu hlavne desi ty sibenicni lhuty.

    Stat po nas chce abychom v podstate neustale s datovymi schrankami pracovali s vyzaduje temer okamzitou reakci.

    V podstate vam zakazuji cestovat i obycejne odpocivat na chate za mestem. Mam firmu, bez zamestnancu, parkrat do roka vystavim fakturu, vetsinu roku cestuji a nechci se zajimat o praci a uz vubec ne z ciziny reagovat na vymysly uradu.

    Chapu, ze dane se patit musi a nejake povinnosti k uradum asi budou mit podnikatele vzdy, ale u nas
    to stat s obtezovanim uz prehani.
  • 3. 4. 2009 12:05

    R2 (neregistrovaný)
    Po precteni nekolika clanku o datovych schrankach se mi nepodarilo narazit na zadne vylozene sibenicni lhuty, jedina podstatna lhuta, na kterou jsem narazil, je fikce doruceni 10 dni, coz je stejne jako u fikce doruceni dopisu.
    Samozrejme pro styk se statnimi organy plati spousta lhut, ktere je potreba dodrzet, ale ty se zmenou zpusobu dorucovani nemeni.
    Osobne jsem si myslel, ze prave pro lidi, kteri jsou casto na cestach stejne jako vy, je novy zpusob dorucovani vyhodny, jelikoz se jim nestane, ze by zasilku nestihli vyzvednout na poste. Za hlavni vyhody sem totiz povazoval, ze na vas zprava ve schrance ceka az do vyzvednuti a moznost ji pres internet vyzvednout kdy a kde se vam to zrovna hodi.
    Za vyhodu povazuji i to, ze o nove zprave muzete byt informovan e-mailem, ktery neni problem preposilat na telefon pomoci sms, tudiz si ani nemyslim, ze by bylo treba aktivne kontrolovat schranku prilis casto. Kdyz to opet srovnam s postou, tak tam po navratu z nekolika tydeni cesty pouze zjistite, ze ve schrance mate listecek, dozvite se pouze, z ktere podaci posty byla zasilka odeslana a muzete se jen dohadovat oc slo.

    Samozrejme netvrdim, ze datove schranky jsou bez chyb, ani nemuhu zarucit, ze vsechny me informace jsou spravne. Pokud jsem neco podstatneho prehledl nebo nepochopil, tak budu rad, kdyz me poucite.
  • 3. 4. 2009 23:49

    JJ (neregistrovaný)
    Hm a půjde u elektronické schránky zpětně zrušit fikci doručení? Když dnes propásnu nějaké ouřední lejstro kvůli tomu, že jsem třeba v zahraničí, stačí tu nepřítomnost prokázat, fikce doručení se zruší a lhůty běží od skutečného převzetí po návratu.
  • 4. 4. 2009 8:23

    Jakub (neregistrovaný)
    Ano, je to stejné jako v současné době. Tato možnost vyplývá ze Správního řádu.

    Vy ale budete muset prokázat, že jste objektivně nemohl zásilku přijmou např. proto, že jste byl měsíc v bezvědomí. Na úřadu pak je, aby rozhodl, jestli to je důvod dostatečně závažný.
  • 4. 4. 2009 10:47

    JJ (neregistrovaný)
    No právě... Že jsem nebyl v nějakém místě, to (u klasického poštovního doručování) prokážu poměrně snadno. Ale s dataovou schránkou? Stačí prostě říct, že jsem byl měsíc na dovolené a pracovními věcmi jsem se nezabýval, nebo budu muset "prokazovat" že jsem objektivě nebyl v dosahu internetu?

    Jinak pořád je to ještě celkem pokrok. I když budu někde v zahraničí, u většiny lhůt je možné úřad požádat o prodloužení apod. takže pořád lepší, než po měsíci najít ve schránce nedbale vyplněný papírek, ze kterého akorát zjistím, že mi někdo něco chtěl, ale kdo, co a jak velký průser z toho hrozí, to nezjistím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).