Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Datové schránky: jak dopadly první 3 měsíce ostrého provozu? od Ondrej SanTiago Zajicek - > ne vsechny pravnicke osoby jsou dostatecne pravnicke Obecne...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 2. 2010 11:22

    Ondrej SanTiago Zajicek (neregistrovaný)
    > ne vsechny pravnicke osoby jsou dostatecne pravnicke

    Obecne pravnicke osoby nemusi mit datove schranky. Zakon to (AFAIK) dava za povinnost jen pravnickym osobam zapsanym v obchodním rejstříku. Tam obvykle neziskove organizace (at uz obcanska sdruzeni, nebo treba zminena fakultni nemocnice) obvykle nejsou.
  • 9. 2. 2010 12:35

    petr_p (neregistrovaný)
    Ve specifikaci z 22. 1. 2010 je tento problém konečně osvětlen. Co je ale do nebe volající, je, že stávající bordel kodifikovali a odůvodnili to tím, že „Portál (rozuměj 602XML Filler) se tak chová“. Tady je vidět, jak soukromá firma mává s celým státním aparátem.
  • 9. 2. 2010 16:26

    anonymní
    Zkuste si zadat ve vyhledávání v obchodním rejstříku "nadace" a vyskočí jich na vás několik stovek. Už i neziskovky musí být v obchodním rejstříku.

    Zadejte si nemocnice a vyskočí na vás i o.p.s. a jiné (s.r.o., a.s., příspěvkové apod.).
  • 9. 2. 2010 21:14

    Ondrej SanTiago Zajicek (neregistrovaný)
    Ono webove hledatko v 'obchodnim restriku' nehleda jenom v obchodnim restriku, ale take v nadacnim rejstriku a v rejstriku obecne prospesnych spolecnosti. Po rozkliknuti uvudite, v jakem rejstriku dana organizace skutecne je (a ze zminene nadace a o.p.s. v obchodnim rejstriku nejsou).
  • 9. 2. 2010 10:49

    MB (neregistrovaný)
    To posílání dokumentu podepsaného el. značkou samozřejmě ze zákona nelze. Pokud dokument má být podpesán příslušným šéfem nebo referentem, tak musí být podepsán i el. podpisem této osoby. El. značka k tomu vůbec určená není.

    Adresáti vám poděkují, pokud budou chtít došlé dokumenty autorizovaně konvertovat.
  • 9. 2. 2010 10:22

    Jindra (neregistrovaný)
    * v definici WebServices pristupu do DS nejakej sikula z SW602 co "taky umi" anglicky prelozil "delivery date" jako datum dodani (do ISDS) a datum doruceni jako "accpetance date". Ted musime prekontrolovat vsechny zpravy co k nam dorazily stahnout znova a opravit data doruceni.
    * ISDS ma sice naplanovane vypadky (ctvrtecni noci tak jednou za mesic), ale treba ted o vikendu si udelali jen tak pro nic zanic vypadek. Samozrejme ze pres WebServices se to nepozna, ty vam zacnou najednou vyhazovat nesmyslne chyby, protoze na vas dotaz pres WebServices odpovi presmerovanim na html stranku s textem "mame planovanou odstavku"
    * zabava s "neaktivnima" schrankama. Pri startu DS mely napr. Katastr(of)alni urady jednu DS na krajske pracoviste, pak pridelaly schranky jednotlivym okresnim pracovistim, ale zatim nejsou aktivni. Pry casem budou.
    * ne vsechny pravnicke osoby jsou dostatecne pravnicke, nektere jsou malo a tak schranku nemaji. Napr. Fakultni nemocnice Brno :-)
    * problemy se jmeny souboru odeslanych v DZ. Dle dokumentace WebServices rozhrani se k souboru dodava mime-type a popis souboru. Nikde neni ale receno ze ten popis musi mit koncovku souboru (napr. ".pdf"), a pokud tomu tak neni tak ISDS vrati velmi kryptickou chybu.
    Navic se jmeny souboru obsahujicich ruzne znaky (lomitka, cestinu, zavorky apod.) maji problemy prijemci kteri nepouzivaji 602plnic - napr. Outlook connector.
    * problemy s el.podpisy - na nekterych uradech jsou skoleni ze v pdf musi byt el. podpis urednika, ale my je posilame s el. znackou naseho systemu (ze zakona lze). Nu a urednici nam je aktivne posilaji zpet ze je to neplatne ;-).

    Ale jinak jsou DS fajn - od zari doted na nich (a na konverzi z moci uredni) dela jeden vyvojar skoro fulltime (misto aby delal novou funkcnost), a co se pouzitim DS usetri na postovnem to se provari na novych lidech ktere jsme museli vzit ;-)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).