Hlavní navigace

Datové schránky: na poštách stále leží skoro třetina přístupových údajů

4. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na různých pobočkách České pošty stále leží kolem 100 000 nevyzvednutých zásilek s přístupovými údaji k datovým schránkám. Pro ČTK to uvedl Ivo Mravinac, ředitel odboru komunikace České pošty. Jejich adresáti tak stále nemohou přistupovat do své datové schránky. To by ovšem pro ně v budoucnu mohlo znamenat problémy. Zákon sice nepočítá sám o sobě se sankcemi, ovšem po deseti dnech se příchozí korespondence automaticky považuje za doručenou a od té doby mohou začít běžet různé lhůty na reakci.…

Na různých pobočkách České pošty stále leží kolem 100 000 nevyzvednutých zásilek s přístupovými údaji k datovým schránkám. Pro ČTK to uvedl Ivo Mravinac, ředitel odboru komunikace České pošty. Jejich adresáti tak stále nemohou přistupovat do své datové schránky. To by ovšem pro ně v budoucnu mohlo znamenat problémy. Zákon sice nepočítá sám o sobě se sankcemi, ovšem po deseti dnech se příchozí korespondence automaticky považuje za doručenou a od té doby mohou začít běžet různé lhůty na reakci. Právě jejich zmeškání může být pro firmy velkým problémem.

BRAND24

Probíhá druhá vlna doručování na soukromé adresy statutárních zástupců, jak jsou zapsané v obchodním rejstříku, uvedl Ivo Mravinac pro ČTK. Česká pošta už na konci října prodloužila otevírací doby svých poboček ve větších městech, aby si i vytíženější lidé mohli přístupové údaje vyzvednout. Zejména fyzické osoby, které si zatím k využívání datových schránek mohou přihlásit čistě dobrovolně, však řešily problém, kdy jim vůbec žádné přístupové údaje nedošly.

Tyto žádosti spadnou do tzv. manuálního zpracování, kde jimi skutečně musí úředníci jednotlivě prokousat. Musí též zkontrolovat údaje, jestli se jedná o nějaký vážnější problém nebo jde třeba o nějakou chybu na straně informačního systému, vysvětlil Petr Stiegler z České pošty s tím, že pokud se občan domnívá, že datová schránka mu měla být už zřízena, by měl kontaktovat informační linku. (Podnikatel.cz, Finanční noviny)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).