Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Datové schránky: přihlašování už i s jednorázovými hesly od Queeg 500 - Naprosto nechápu, proč autor článku popisuje správně implementovanou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 7. 2011 18:43

    Queeg 500 (neregistrovaný)

    Naprosto nechápu, proč autor článku popisuje správně implementovanou dvoufaktorovou autentizaci jako kuriozní kombinaci. Využití statického hesla spolu s OTP doporučuje např. i RFC 4226 a opravdu to má smysl - dvoufaktorová autentizace zabraňuje neutorizovanému přístupu v případě kompromitace jediného autentizačního faktoru. Díky tomu není možné po odcizení (HW či SW) tokenu / mobilního telefonu přistupovat do DS oběti. Co je na tom kuriozní? Že to české banky s SMSkama dělají špatně? BTW, pro prolomení samotného SMS OTP (a.k.a mTAN) není třeba telefon přímo ukrást, stačí zrealizovat SIM Swap Fraud.

  • 15. 7. 2011 13:17

    Vašek (neregistrovaný)

    Posílání hesla stejným kanálem jako OTP není stejně bezpečné jako plnohodnotně implementovaná dvoufaktorová autentizace. Z toho důvodu bych toto nazýval spíš jeden a půl faktorovou autentizací.

    Podstatně bezpečnější je statické heslo vyžadovat pro samotné vygenerování OTP v bezpečném HW tokenu. Potom nehrozí jednoduchý odposlech statického hesla a degradace na jednofaktorovou autentizaci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).