Hlavní navigace

DattelKabel: Po nadějném startu přišlo zklamání

4. 5. 2000
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Není to tak dlouho, co jsme na Lupě opěvovali novou nabídku DattelKabelu, který v Praze nabídl neomezené připojení k Internetu po své síti kabelové televize za pouhých 500 korun měsíčně, navíc s rychlostí 64 kb/s. Už tehdy jsme však předvídali možné problémy: a naše pesimistické představy se bohužel naplnily.

Zatímco první zkušenosti zákazníků DattelKabelu dávaly příležitost k nadšení a DattelKabel byl v jejich příspěvcích do diskuse na Lupě i jinde div ne svatořečen, s přílivem dalších a dalších uživatelů jeho sítě se situace dramaticky změnila. Nejprve se objevily problémy s připojováním nových zákazníků: zájem zřejmě DattelKabel zaskočil, takže se vytvořily dlouhé fronty lidí, kteří na návštěvu technika čekali i několik týdnů. To je sice nemilé, ale na samotnou funkčnost to nemá vliv – stávající uživatelé si mohli o to víc medit, že se stihli připojit včas.

Jak se však ukázalo, i tento zpomalený přísun nových uživatelů byl příliš rychlý, přesněji řečeno rychlejší, než dokázala síť DattelKabelu zvládnout. Několik čtenářů mne proto již minulý týden nezávisle na sobě informovalo o tom, že připojování nových zákazníků je až do odvolání zastaveno; v současné době se tedy nepřipojíte. Důvodem je podle zákaznického centra firmy zahlcení sítě stávajícími zákazníky, což uživatelé potvrzují: připojení je nestabilní a pomalé, někteří se dokonce – alespoň občas – pokorně vracejí k připojení po modemu. V současné době údajně probíhá masivní upgrade všeho, co upgradovat jde. V tomto případě totiž zdaleka nestačí jen upgradovat linku k poskytovateli připojení, kterým je GTS (doposud 2 Mb/s), úzké hrdlo je totiž ve vlastní síti kabelové televize. Její posílení je zřejmě nemalým oříškem, přesto se zdá, že se s ním DattelKabel snaží porvat. Nic jiného mu ostatně upřímně řečeno nezbývá, nemá-li zcela ztratit svou reputaci.

BRAND24

Pět set korun za neomezené připojení k Internetu, navíc s tím, že není třeba platit žádné další poplatky (např. za telefon), je naprosto bezkonkurenční cena. Je však otázkou, zda se DattelKabelu podaří udržet také kvalitu služeb na únosné úrovni. Pokud obstojí, můžete se nepochybně těšit na podobné nabídky i od ostatních operátorů, v opačném případě se bude muset hledat jiné řešení.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).