Hlavní navigace

Deset knih roku 2014, které byste si měli přečíst

8. 1. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Isifa
Uplynulý rok přinesl mnoho dobrých knih, které by se mohly a měly líbit právě čtenářům Lupy. Tady je desítka tipů Petra Koubského.

Číst dlouhé texty je v dnešní době obtížná věc, těžko si na ně uděláme čas, kromě toho je nad nimi třeba i přemýšlet, nechat je na sebe působit. Je to ale pořád jedna z nejlepších věcí, k čemu ten čas použít. Zkuste to s některými z následujících titulů! 

Česky 

Nate Silver: Signál a šum 

V roce 2012 to byl bestseller v Americe, v roce 2014 to… nebyl bestseller u nás. Možná už mnozí, které to může zajímat, četli tuhle zásadní knihu anglicky, ale jestli ne, pak neváhejte. Autor je vynikající statistik (dnes se spíš říká: datový vědec), jenž se osvědčil jednak na poli sportovních předpovědí — v tom jsou v USA neskutečné peníze — jednak mimořádně kvalitními prognózami volebních výsledků. Jeho výzkumnou agenturu FiveThirtyEight dnes vlastní mediální společnost ESPN. 

Signál a šum pojednává o tom, co všechno lze — a co nelze! — vyčíst z dat popisujících chování nějakého systému, ať jde o minulé výsledky sportovního týmu, výzkumy popularity politiků nebo četnost zemětřesení. (V posledním případě: nic.) Jelikož v internetové době máme podobných dat nadbytek a často se s nimi pracuje velmi amatérsky, je nanejvýš nutné mluvit o tom, které metody jsou vědecky podložené, které ne, kde jsou meze možností předpovědí. Kniha je výborně, velmi srozumitelně napsaná, úplně lehké čtení ale nečekejte, budete k ní určitě potřebovat tužku, papír a kalkulačku, abyste výklad mohli opravdu sledovat. Velmi silně doporučuji. 

Nassim Nicholas Taleb: Antifragilita – jak těžit z nejistoty

N. N. Taleb se proslavil svou Černou labutí, knihou o zásadním vlivu zásadně nepředvídatelných událostí. Předložil tím popis světa, který se z velké části vymyká naší kontrole, aniž bychom si to uvědomovali. To není v rozporu s věcným přístupem Nate Silvera, o němž je řeč výše, každý z nich ale klade důraz na jiné aspekty: Silver na to, co se z dat vyčíst dá, Taleb na to, jak akceptovat a využít ve svůj prospěch nevyhnutelnou míru nejistoty, ať je řeč o finančních trzích, prognóze úspěchu firmy či pracovní kariéře. Antifragilita je volným pokračováním Černé labutě, ostatně Taleb je z těch autorů, kteří píšou celý život v podstatě jednu knihu. Je tedy opět upovídaná, plná anekdot a příběhů z autorova života, sugestivní, manipulativní, ne vždy jednoznačně přijatelná, velice chytrá.

Randall Munroe: Co kdyby? 

Webový komiks xkcd patří k popkulturním fenoménům internetu již řadu let, oblíbený je hlavně mezi geeky, programátory, přírodovědci — ale nemusíte do žádné z těchto skupin nutně patřit, abyste ocenili autorovu minimalistickou kresbu a jemný humor. Před dvěma lety začal Munroe psát blog What if?, kde velmi podrobně, trochu cimrmanovsky, ale přísně vědecky řeší otázky jako: Dá se hokejový puk vystřelit tak tvrdě, aby odtlačil brankáře do branky? Kolik děrných štítků by potřeboval Google, kdyby na nich ukládal své databáze? Který člověk kdy byl nejdál od všech ostatních lidí? (Michael Collins.) A co kdyby baseballový pálkař odpálil míček devíti desetinami rychlosti světla? (To nechcete.) Munroe udělal posléze z blogu výběr, z výběru knihu, ta vyšla v září v USA a v prosinci u nás a vy ji, řekl bych, musíte mít. 

Dan E. Burr, Michael Goldwin: Ekonomix 

Dějiny ekonomického myšlení (a souběžně dějiny moderního světa) jako komiks. Tenhle typ převyprávění čehokoli „učebnicového“ nemívám rád, na frak obvykle dostane jak obrázková stránka věci, tak obsah. Takže mi chvíli trvalo, než jsem zjistil, že Ekonomix je výjimka. Pravda, kniha je spíš poučná než zábavná, ale na druhou stranu se nesnaží o přihlouplý humor za každou cenu. A vysvětlovat její autoři opravdu dovedou. Když si ji přečtete, naučíte se o makro- i mikroekonomii zhruba tolik jako během prvního ročníku VŠE, ale daleko pomaleji to zapomenete. Jedinou slabinou je amerikacentrismus, ale protože se velká část podstatných světových ekonomických změn v USA opravdu odehrála, dá se to akceptovat. 

Eric Gill: Esej o typografii 

Klasické dílo o písmu a jeho použití z roku 1936, vydané u nás letos — a správně, protože s narůstajícími možnostmi webu rostou i možnosti typografie v čistě elektronických médiích, zatímco některé zásady jsou obecné a věčné. Mimochodem, stejnojmennou (úplně jinou) knihu napsal před pár lety český grafik a typograf František Štorm, taky je výborná, jenže ji už asi neseženete.

Anglicky 

Paolo Bacigalupi: The Doubt Factory 

Sci-fi ze současnosti spadající do kategorie young adult, tedy o středoškolácích, v tomto případě však nejen pro středoškoláky. Bacigalupi, u nás dobře známý jako autor vynikající Dívky na klíček (ta pro děti rozhodně není) a povídkové sbírky Čerpadlo 6, se zabývá tématem mediální manipulace v internetovém věku, totálního dohledu nad občany ze strany státu a velkého byznysu, dobře promazaných PR mašin — a vzpoury. Nefantazíruje o Velkém Bratrovi, jen nepatrně domýšlí existující věci a trendy. Jako příběh trochu naivní, hlavně v závěru, jako zdroj inspirací a nepříjemných postřehů brilantní.  

William Gibson: The Peripheral 

Gibson ve své nejnovější knize dělá opět to, co umí nejlíp už od časů Neuromancera — předvídá atypická použití stávajících digitálních technologií formou příběhu, kde se postupně sbíhá několik dějových linií. Tentokrát jde hlavně o virtuální realitu, hry a 3D tisk. Napínavé, plné zvratů, melancholické… taky jako vždy.  

Peter Thiel: Zero to One: Notes on Start Ups, or How to Build the Future 

Do toho, jak nejlépe založit a provozovat startup, mluví dnes málem už i školník z vaší ZŠ. Thiel má oproti všem ostatním samozvaným guru zásadní výhodu v podobě seznamu svých dosavadních úspěchů: tento dnes asi nejznámější investor v Silicon Valley byl spoluzakladatelem společností PayPal a Palantir (jestli tu druhou neznáte, dožeňte to, fascinující záležitost!), jako první člověk zvenčí investoval do Facebooku, má samozřejmě spoustu peněz a spoustu aktivit — a příliš o tom nemluví, takže jeho první kniha vyvolala obrovská očekávání. Stojí za důkladné přečtení jako vždy, když někdo napíše o tom, co sám doopravdy dělá — a je v tom jedním z nejlepších na světě. 

UX DAy - tip 2

Christian Rudder: Dataclysm: Who We Are (When We Think No One's Looking) 

Nejspíš dosud nejlepší kniha o marketingovém využívání osobních dat na internetu. Jestli jste na straně těch, kdo je prodávají nebo kupují, nečekejte ovšem praktický návod, o to zde nejde. Tím spíš si ale knihu přečtěte, ať se poučíte o pocitech a námitkách těch, kdo jsou vaším zbožím. Na druhou stranu nejde o rozhořčený pamflet, kniha je věcná, dobře vysvětluje a zabývá se — jak ostatně naznačuje její titul — hlavně tím, co naše data mohou říci nám samotným. Neboli: Konec iluzí o vlastní osobě, tady jsou neúprosná fakta.

Andrew Hodges: Alan Turing: The Enigma 

Turingových životopisů už bylo napsáno několik, zatím však žádný tak důkladně, čtivě a se znalostí faktů. Život člověka, který založil computer science a zásadně přispěl k vítězství Spojenců v druhé světové válce, aby byl nakonec dohnán k sebevraždě, protože homosexualita byla v padesátých letech v Británii stále ještě trestným činem — ten žádná vylepšení nepotřebuje, stačí dobře vyprávět. Podle knihy byl natočen film The Imitation Game (česky Kód Enigmy), který se u nás začne promítat koncem ledna.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytik a publicista na volné noze, dříve pracoval v Softwarových novinách a Inside, předtím u sálového počítače. Trochu také učí na VŠE a vydává placený magazín 067.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).