Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Deset let optimistických i pesimistických od anonym - Nevím, proč si autor myslí, že před 10...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 4. 2008 18:06

    anonymní
    Nevím, proč si autor myslí, že před 10 lety měli všichni jen komutované připojení do Internetu a čekali u počítačů.
    Přece na školách měli už v roce 1997 34Mbitové přenosové linky (včetně linky do zahraničí), ale hlavně normální servery neměli stránky přecpané významově bezcennými obrázky a reklamami.
    Chápu, že autor se neví, jak fungoval Internet už tehdy na vysokých školách, jejichž všechny lidi autor tehdy pokládal a komunistické zoombie.
    Ale mohl se tehdy podívat přes WWW do některé knihovny, kde již v roce 1996 fungovalo vyhledávání knih pomocí dotazovacího jazyka. Potom by totiž musel vývoj Internetu u nás posunout jinam, než k jen reklamně zaměřeným serverům.
    Největší problém ale je, že se za 10 let nic významného v čekání na odpovědi serverů nezměnilo. O co rychlejší jsou přenosové linky, o to větší počet hloupostí je z WWW-serverů třeba přenášet. A to každý den znova.
    Vezměte si třeba Lupu. Začíná to nesmyslnými http-položkami v Cache-control, pokračuje každý den nově přenášenými java-skripty a styly, které se nemění - vše asi proto, aby se ocitli někde vysoko v pofiderním hodnocení návštěvnosti. A to se nezminuji vůbec o reklamách.
    Potom není divu, že třeba v poledne se čeká dlouho vůbec na odpověd serveru, protože pak nestačí počet povolených procesů. Ale toho si stejně moc lidí nevšimne, protože by stejně museli čekat na naformátování nesmyslně složité úvodní stránky.
    Takže ten nejpodstatnější rozdíl je v tom, že před 10 lety nikdo nebyl ještě zvyklý trpělivě čekat.
    Na rozdíl od jiných diskutujících si myslím, že tohle se do budoucna změní. A že lidé se naučí u Internetu trochu myslet a ten se opět bude muset vrátit hlavně k přenosu informací, které nebudou (kvůli reklamám vynuceným formátům) vypadat jako napsané na toaletním papíře.
  • 12. 4. 2008 18:56

    Jonáš (neregistrovaný)
    Ono pomalé je relativní, a padající - jak kde a jak komu. Ve své době mi 14400 připadalo jako docela ucházející rychlost, rozhodně mi stačila ke všemu, co se tehdy na webu dalo dělat. A padalo mi to jen ve chvílích, kdy sestra v obýváku zvedla sluchátko, protože díky staromódní lince bez minutové tarifikace jsem byl připojený dlouhé dny a noci za pár korun. :)
  • 11. 4. 2008 20:03

    Petr Staníček (neregistrovaný)
    On je vážně docela rozdíl mezi tehdejšími světy "akademický internet" (čti Cesnet) a "veřejný internet". Tehdy byly ty nůžky maximálně rozevřeny a mezi oběma póly zela obrovská propast. U toho akademického sedělo (studovalo a pracovalo) řekněme několik tisíc "vyvolených", na druhé straně čekaly potenciální miliony. Ono je dobré ty dva světy nespojovat - a pokud se v dané souvislosti mluví o stavu internetu v roce 1997, znamená to skutečně ty padající pomalé modemy, a nikoli páteřní univerzitní síť. To byl úplně jiný vesmír.

    Ale jinak vám držím s vaší vírou ve zlepšení a "pročištění" obsahu palce. Opravdu. Bohužel ji s vámi nedokážu sdílet a vidím to podstatně černěji. Osazenstvo internetu se posouvá na Gaussově křivce zvolna, ale neustále doleva (rozumní, vzdělaní a inteligentní jsou early-adopters, nicméně populace na netu stále roste) snadno si lze odvodit důsledky. A co se týče reklamních formátů, nezmění to žádné myšlení, ale výhradně obchodní modely. Dokud bude provoz webů financovat reklama, budou formáty stránek podřízeny potřebám reklamy, i kdybychom se na hlavy stavěli.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).