Hlavní navigace

Děti přednášely, ministr Mlynář si hrál s jojem

13. 3. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V rámci kampaně Březen -- měsíc Internetu se tento víkend v pražském Klubu Lávka konal již čtvrtý ročník dětské konference Junior Internet 2003. Hlavním bodem programu bylo vyhlášení vítězů nominačních soutěží, kterých se zúčastnili mladí lidé ve věku do 18 let. Letos poprvé probíhala akce pod záštitou ministra informatiky Vladimíra Mlynáře.

Průměrný věk účastníků letošního ročníku konference činil 13,9 roku, a byli to soutěžící, kteří se přihlásili do některé ze tří vyhlášených nominačních soutěží. Celkem se sešlo 216 přihlášek, což znamená dosud rekordní zájem. Dva lidé přijeli dokonce až ze Slovenska. Z přihlášených prací vybrala porota ty nejlepší, jejichž autoři byli odměněni cenami od sponzorů a dostali možnost prezentovat svůj výtvor na konferenci. Pro velký zájem byla věková hranice oproti minulým ročníkům zvýšena z 15 až na 18 let a soutěž v tvorbě WWW stránek byla rozdělena na dvě kategorie – JuniorWeb pro děti do 14 let a JuniorProject pro soutěžící ve věku do 18 let.

Mezi oceněné práce v soutěži JuniorProject se zařadil projekt SuperHosting Zdeňka Cendry, plnohodnotné redakční systémy ActiveMag a OrangeJUiCE autorů Petra Málka a Michala Tuláčka, weby A-Mobiles a RedBoss Leoše Nguyenského a Jana Řežába věnované mobilním telefonům, křesťanský portál SignáLy Jana Šedo a on-line hra Duna Davida Vávry. Z prací mladších účastníků soutěže JuniorWeb se porotcům nejvíce líbily stránky o Matematice čtrnáctiletého Lukáše Lánského, vědomostní internetová soutěž Enigma Jana Lenče a web věnovaný hře The Sims od Tomáše Mlčocha. Většina z oceněných stránek může svou kvalitou směle konkurovat obdobným pracím dospělých.

Slohové soutěže JuniorText se naopak účastnily spíše dívky, z nichž k nejlepším patřily Anna Maňasová a Eliška Zichová z Uherského Brodu. Ty ve vítězné trojce doplňovala ještě práce čtrnáctiletého Josefa Kakrdy. Ve svých slohových pracích děti popisovaly svůj vztah k Internetu, co se jim na něm líbí a o co ne.

Na rozdíl od minulých ročníků, kdy byly v doprovodném programu představovány především dětem určené webové stránky, byla letošní konference pojata více prakticky. Odpolední část byla rozdělena na sekci pro mladší a starší účastníky. Zatímco se mladší účastnili vědomostních soutěží o ceny a poslouchali přednášky o zajímavých WWW stránkách, program sekce pro starší účastníky se svou strukturou i kvalitou příspěvků velmi přiblížil běžným konferencím pro dospělé.

Zájemci si tak vyslechli přednášky o propagaci internetových projektů, možnostech nabízených technologií Macromedia Flash či o nejčastějších chybách, kterých se dopouštějí tvůrci WWW stránek. Přednášeli také někteří dospělí, takže na program přišel i úvod do webového programování od Jiřího Koska či zajímavá přednáška o právních aspektech podnikání nezletilých na Internetu. Součástí konference byla rovněž Burza internetových projektů, díky níž mohli zájemci prezentovat své nápady na webové projekty a hledat spolupracovníky pro jejich realizaci.

BRAND24

Záštitu nad celou akcí převzal ministr informatiky Vladimír Mlynář, který ve svém úvodním projevu zdůraznil své potěšení nad tím, že mladí lidé využívají Internet k tomu, aby se něco dozvěděli a rozvíjeli svou kreativitu. Udělil také zvláštní cenu jednomu z účastníků soutěže JuniorProject. Za projekt SuperHosting ji obdržel sedmnáctiletý Zdeněk Cendra, jehož webhostingový projekt je propracovaný nejen po stránce technické, ale i po stránce ekonomické. Sám se stará o propagaci, registrace domén, běh serverů, vývoj nových služeb, technickou podporu i účetnictví. Vladimír Mlynář se spolu s Jiřím Koskem a zakladatelem eBanky Janem Kalou zúčastnil i diskuze moderované novinářkou Jasnou Sýkorovou. Aby ocenil to, že si děti udělaly v sobotu čas pro účast na konferenci, zapojil se ke konci této diskuze naopak do hry, v níž projevil největší zručnost při ovládání joja, za což byl odměněn spontánním potleskem.

I letošní ročník konference Junior Internet tak opět potvrdil, že na Internetu nezáleží na věku, ale pouze na schopnostech člověka. Bližší informace o konferenci a množství fotografií z ní naleznete na adrese www.juniorinter­net.cz, videozáznam celé akce by se měl v nejbližších dnech objevit na stránkách live.atlas.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Marek Blahuš žije v Uherském Hradišti, kde studuje na osmiletém gymnáziu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).