Hlavní navigace

Děti, tak tohle je kazeta. Majitelé historických počítačů se sjeli na ByteFest 2016

17. 10. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Další ročník pražského ByteFestu vedle počítačů nabídl i konzole, periferie a paměťová média. Podívejte se s námi do počítačové historie.

„Děti, tak tohle je kazeta,“ ukazuje pán svým dvěma malým potomků stůl, kde je vyskládáno několik starých videoher nahraných na tradičních magnetofonových páskách. Děti se diví a vůbec netuší, o co jde, i u graficky jednoduchých her se ale nakonec s historickými joysticky dokáží zabavit.

Tento víkend se v Praze v kulturním sále vlakového nádraží na Smíchově konal už jedenáctý ročník akce ByteFest, kde se schází majitelé, sběratelé a fanoušci starých počítačů a konzolí. Smíchovské nádražní prostory k tomu svým zamrznutím v čase ideálně pasují. Akce je hodně komunitně zaměřená, pořádají se tu přednášky a pro veřejnost je vstupné dobrovolné. Snad by to jenom chtělo občas vyvětrat.

Naše fotogalerie každopádně ukazuje, jaké stroje byly k vidění. Jsou zde podle očekávání staré počítače Apple, Atari, Commodore, Silicon Graphics, ZX Spectrum a další méně tradiční značky. Kromě toho už se za relikvie považují starší PDA modely od Psionu či Palmu. Překvapením může být i to, že historickým strojem už se myslí i konzole PlayStation 2 a původní Xbox s neuvěřitelně obrovským ovladačem.

UX DAy - tip 2

ByteFest 2016 vedle toho nabídl také bazar (k zakoupení byl třeba Doom pro Atari Jaguar), spousty různých periferií (joysticky, jehličkové tiskárny a podobně) a také stará paměťová média.

Podívejte se, co všechno bylo na Bytefestu k vidění:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).