Hlavní navigace

Deutsche Telekom dostal zelenou. Do inovace sítě nasype miliardu eur

25. 11. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Toria / Shutterstock.com
Německý regulátor posvětil plán modernizace sítě. Měděné dráty by měly být nahrazeny optickými kabely.

Němečtí úředníci schválili miliardový plán za podmínky, že operátor, ve kterém stále drží 32 procent stát, otevře nově budovanou síť i konkurenci a umožní také pokládání konkurenčních kabelů. Informuje o tom agentura Bloomberg

Jako „férový kompromis“ komentuje dohodu šéf německého telekomunikačního úřadu Jochen Homann. „Chceme podpořit rozšiřování rychlého internetu, ale zároveň nesmíme zapomínat na udržení férové konkurence, která přinese do byznysu další investice,“ tvrdí v e-mailové zprávě agentuře Homann.  

Deutsche Telekom slibuje, že za modernizaci sítě utratí jednu miliardu eur a přivede rychlý internet do šesti milionů domácností. Kromě optických kabelů nasadí i vektoring, který by měl dostat z klasických měděných kabelů maximum.  

BRAND24

S vektoringem už operuje i tuzemský CETIN. „Udělali jsme několik zkoušek, vybírali jsme různé lokality a různé kabely. Pokud to nakonec nasadíme, tak by se mohly rychlosti připojení, které se dosud pohybovaly kolem 40 Mbps, až zdvojnásobit. Je to spojeno i s dalšími možnostmi, které umožňují nové DSLAMy. Ve výsledku tak lze v celé síti násobně zvýšit rychlost,“ tvrdí šéf infrastrukturní firmy Petr Slováček.

V nedávném rozhovoru pro Lupu také řekl, že zároveň s tím jeho firma rozjíždí velkou investiční akci do budování sítě. Během několika let chce do rozvoje LTE nebo optické sítě nasypat kolem 22 miliard korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).