Hlavní navigace

Tahanice o miliardy na rozvoj sítí pokračuje. Mládek chce vnitro ze hry

5. 5. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Ministerstvo vnitra registr infrastruktury a informační místo nedostane, role připadne ČTÚ. Digitální zmocněnec nakonec vznikne na úrovni vlády.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) se diví. "Jsem občas fascinován, jak jsou národní plán a čerpání 14 miliard z eurodotací považovány za zásadní. Já si pořád myslím, že by sítě měl postavit soukromý sektor bez státu,“ uvedl dnes Mládek na konferenci Lidových novin o „internetizaci“ Česka.

Tvrdí to v situaci, kdy ministerstvo průmyslu (MPO) řadu měsíců zaostává za termínem předložení zmiňovaného národního plánu pro rozvoj vysokorychlostních sítí. Mládkův resort zároveň stále nebyl schopný předložit akceschopnou transpozici evropské směrnice pro usnadnění výstavby sítí. Ta je přitom i podle ministra oproti dotacím zásadní a „může pomoci budovat sítě všude, ne jenom v okrajových oblastech.“

Za problematickou situací mimo jiné stojí „digitální“ náměstek na MPO Karel Novotný, o jehož odvolání se debatuje. Na dotaz Lupy, jaká je tedy jeho budoucnost, ministr uvedl: „Novotného už jsem dva měsíce neviděl, protože se zotavuje po operaci. Až se vrátí, na téma jeho budoucnosti s ním povedu debatu.“ Mládek už dříve odvolal šéfa digitální sekce Tomáše Šťastného, jeho funkci přebral Luděk Schneider.

Vnitro z kola ven

Určitý pokrok v poslední době nicméně nastal. Na národní strategii na MPO dělají čtyři pracovní skupiny, na transpozici pak jedna, jednání se účastní i soukromý sektor. Strategie by podle představ MPO měla být předložena do konce letošního června, návrh zákona pro usnadnění výstavby do konce května. Pokud se květen nestihne, podle Mládka reálně hrozí, že už ho Poslanecká sněmovna nestihne schválit.

Zákon musí projít přes legislativní radu vlády, která poslední verzi odmítla, mimo jiné i kvůli tomu, že roli provozovatele registru infrastruktury a takzvaného jednotného informačního místa mělo sehrát ministerstvo vnitra. Aktuální situace vypadá tak, že – jak říká Mládek – „registr pasivní infrastruktury nebude“ a informační místo a řešení sporů pak dostane na starost Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

To potvrzují i předseda regulátora Jaromír Novák a prezident ICT Unie Zdeněk Zajíček. „Na toto téma nás ještě čeká debata s ministerstvem vnitra,“ dodává k tomu ministr. Zákon o usnadnění výstavby sítí se tak v podstatě smrskne na čistou transpozici směrnice.

Zmocněnec na úrovni vlády

Podle šéfa MPO pro sepsání národní strategie nadále zůstává klíčové vytvořit mapu pokrytí, kterou má na starost rovněž ČTÚ. Jaromír Novák uvádí, že úřad je zhruba v polovině měření a výsledná zpráva bude mít asi 10 milionů řádků údajů.

Ministr rovněž vyzývá provozovatele takzvaných komunitních sítí, které fungují jako neziskové organizace. „Jestli zástupci sdružení mají pocit, že k tomu mají co říct, ať to řeknou teď,“ vzkazuje Mládek.

BRAND24

ČTÚ a ICT Unie nicméně tyto providery nevidí jako subjekty, které by měly mít nárok na nějakou ochranu. Údajně se pohybují v šedé zóně a není možné se zaštiťovat podporou. „V jistém ohledu to může znehodnotit jejich investice, proto je dobré, že ministerstvo průmyslu chce, aby se tito operátoři přihlásili, aby se o sítích vědělo,“ dodává k tomu nicméně Zajíček.

Situace se vyvinula také v případě digitálního zmocněnce. Ten měl původně působit v rámci ministerstva průmyslu. Kolem toho se ale strhla kritika, že se funkce bude duplikovat a podobně. Koncepce se tedy změnila tak, že zmocněnec se bude zabývat celou digitální sférou, bude mít přesah nad všemi ministerstvy a pozice bude zřízena u úřadu vlády. Vypsáno bude výběrové řízení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).