Hlavní navigace

Dignity je bez Peněz

22. 12. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Mělo to být budoucí české mediální impérium. Dnes Dignity přichází o stěžejní šperky: Peníze.cz ve skutečnosti koupil jiný zájemce a velký otazník je nad investorem.

Ještě v září 2008 všechno vypadalo na setkání Net-Clubu idylicky: Jan Václav Čep měl prostřednictvím své společnosti Dignity převzít Peníze.cz, portál Tiscali se všemi jeho internetovými službami jako je herní magazín Games Tiscali a Do kina. K tomu přibyla spolupráce s dalším významným filmovým webem ČSFD a Líbímseti. Vypadalo to na zajímavě konsolidovanou sbírku někdejších hvězd, kterým by nová krev a zejména peníze pomohly znovu zazářit. Do toho Dignity jednalo se „startupem roku“ Bezrealitky.cz

Idylka se nekonala

J. V. Čep, foto z Net-Clubu, září 2008

Už v listopadu ale bylo zřejmé, že idylka se nekoná. Ačkoliv investor celé akce měl být již dávno známý, neboť na setkání Net-Clubu jej J. Čep (na fotce vpravo) sliboval oznámit během měsíce, bylo kolem něj stále zataženo. Také vzestup někdejších hvězd k nové slávě nebo alespoň horečná činnost toto signalizující se nekonala. Jedinou viditelnou změnou bylo odstranění log partnerských serverů z již tak informačně skromného webu Dignity.

Na přelomu listopadu a prosince se začaly ozývat zvěsti, že partnerství dosud utajeného investora s Dignity nedopadlo, jednoduše řečeno, že se Dignity s investorem nedohodlo a rychle shání dalšího. Pokusili jsme se ověřit přímo u majitele Dignity J. Čepa, jaká je situace, ovšem bez odezvy.

Peníze.cz prodány jinam

Více jasno udělala zpráva společnosti Peníze.cz, a.s. Firma potvrdila, že její dosavadní majitel Salve Group (společnost vlastnil od roku 2004) se dohodl o prodeji všech akcií Peníze.cz do rukou českých investorů v čele s Františkem Alexou – a to již 13. září, tedy v době, kdy všichni byli přesvědčeni, že majitelem bude J. V. Čep. Z obchodu tedy skutečně sešlo a Dignity přijde o klenot koruny.

Podivné jsou dvě věci: proč Peníze oznamují investora nyní, tři měsíce po jeho vstupu, a také, proč v té době jako majitel Peníze.cz vystupoval J.V. Čep. Že by Alexa byl oním třetím do party v Dignity (spolu s Bruno Wertlenem)? To už je jen spekulace.

Jaká je nynější situace Dignity

Doplněno: Co se skrývá pod označením mediální skupina Dignity? Jde o volné sdružení firem (Dignity v současnosti nemá právní statut, je to jen registrovaná doména), které jsou smluvně a/nebo majetkově svázány s J.V.Čepem. V září se předpokládalo založení zastřešující společnosti.

Podobně již dříve nedošlo k dohodě o vstupu do Bezrealitky.cz – sám její provozovatel již v době vrcholících spekulací upozornil, že je sice jednáno o prodeji minoritního podílu, ale k dohodě nedošlo a tento stav trvá dodnes.

BRAND24

Druhou důležitou součástí má být Tiscali, tam se situace podle našich informací nemění, ačkoliv k žádným velkým aktivitám spojeným s novým majitelem nedochází. Naposled jsou to volně přidružené weby jako Líbímseti, kde propojení je na bázi osobního přátelství mezi zástupci obou firem, nebo ČSFD, samo o sobě velký web, který pociťuje potřebu strategického partnera.

Zdá se vám, že situace kolem Dignity je nyní mírně nepřehledná? Nejste sami, vypadá to, jako by věci nešly podle plánu a kolující fámy nakonec měly pravdivý základ. Investor a peníze zřejmě nedopadly, Dignity se musí rozloučit se serverem Peníze.cz a i další avizované nákupy jdou obtížně, ne každý se nechá přemluvit na převzetí za podíl a budoucí zisky. To ale vůbec není konečná: Tiscali je něco, na čem se dá pracovat a stavět.

Jak se podle vás vyvíjí situace v Dignity?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).