Hlavní navigace

Názory k článku Dnes čtěte zadarmo, zítra už za peníze

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 10. 2001 7:23

    Luděk Rašek (neregistrovaný)
    Až dosud jsem diskuse v eWorkshopech na Lupě sledoval s jistým odstupem, protože Lupa přináší informace, které sice často čtu se zájmem, ale nejsou pro mě až tak důležité, abych zkoumal způsob jejich poplatkování. Ani ostatní eWs se mě až tak moc nedotkly. Až dneska jste trefili do černého a mě napdlo, jak využít eWorkshopy ekonomicky :-)).

    V poslední době se ve své práci potkávám stále více s problémy, ke kterým bych uvítal vyjádření maximálního počtu lidí alespoň trošku znalých věci. Jistě mohli bychom si zaplatit konzultanty, ale nomohli bychom si dovolit jich zaplatit tucty :-).

    A tady vidím místo pro Lupu jako magazín s celkem vyhraněnou čtenářskou obcí složenou z lidí, u kterých se dá celkem úspěšně předpokládat znalost určité problematiky. Lupa by nám jako firmě prodala možnost uspořádat workshop na nějaké téma. Workshop by byl moderován (ať redaktorem Lupy nebo objednavatelem eWs) a příspěvky by byly honorovány. Výši honoráře by určil moderátor (takže zřejmě redaktor Lupy - kvůli alespoň minimální objektivitě).

    Jak tak koukám, zdá se mi, že od placení obsahu čtenáři jsem se dostal k honorování příspěvků čtenářů. Ale doufám, že to nevadí.

    A v čem by byl přínos pro nás čtenáře? Lupa by se měla snažit budovat si a udržovat čtenářskou základnu v takovém stavu, aby jiné firmě stálo za to si takovýto eWoskshop na Lupě zaplatit. Takže by musela být zachována určitá úroveň článků.

    V souvislosti s tímto způsobem by aktivně diskutující čtenáři mohli být kromě "honoráře" odměněni také přístupem k jinak placeným částem Lupy.

  • 31. 10. 2001 8:10

    Dusan Bolek (neregistrovaný)
    Myslim si, ze zrovna diskuse za penize je dost problematicka. On tam totiz pak nebude nikdo diskutovat a muze se snadno stat, ze ti kteri by meli k tematu co rici se na to vykaslou.
    Na mne podobnym zpusobem pusobi i obycejna free registrace treba na Mobil serveru, proc bych se mel nekde "slozite" registrovat abych odpovedel na jednu blbost co tam nekdo napsal ?
    A uz vubec si neumim predstavit, ze bych kvuli prispevku do workshopu nekde skladal penize, to je dle meho nazoru nerealne.
    Pak je tady jeste jeden aspekt a tim je nejistota kvality, nekdy se stane, ze treba i dobry clanek na Lupe vyloudi dve tri reakce a konec, za to se skutecne asi platit neda. Myslim si proto, ze workshopy jsou asi nejhorsim pripadem na placeni. Mozna by jako schudna byla varianta placeneho archivu techto diskusi. Navic by mohla redakce Lupy pozadat prispevatele se zajimavym nazorem o jeho rozpracovani do clanku, ktery by mohl byt tarifikovany na obe strany.
  • 31. 10. 2001 10:50

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Jeste si dovedu predstavit, ze placeni vyrazne zvysi uzitecnost a kvalitu jiz rozjete diskuse, nad nejakym zvlast zajimavym a ozehavym problemem. Ale placeni bude pomerne velkou barierou pro prichod prvnich, rekneme, deseti prispevku (pocitam jen ty kvalitni). A to ne ani tak snad kvuli tem penezum samotnym - ale napsat kvalitni pripominku, to davam k dispozici sve vedomosti, stoji me to cas (me tedy opravdu dost, ja pisu pomalu), jeste za to budu platit a jeste me to bude stat cas na zaplaceni ? To vyrazne snizuje pravdepodobnost, ze budu diskutovat k problemu nekoho jineho, i kdyz o nem, treba hodne, vim. Snad jen o problemech, ktere se primo dotykaji i me ...
  • 31. 10. 2001 13:22

    Pavel Novák (neregistrovaný)
    Tohle je myslím velice dobrý nápad. Podobný systém funguje na některých především odborně založených diskuzních serverech. Za kvalitní příspěvky do diskuze dostanete kredity, za něž si sice nic nekoupíte, ale zvedne vám to váhu a zpřístupní např. další služby. Být za to placen si myslím zvedne kvalitu ještě více.

    Jinak se mi líbí i nápad na zpoplatnění druhé části článku, tedy spíše bych se přikláněl takto zpoplatňovat především rozsáhlejší analýzy - úvod nechat zadarmo a za podrobnosti zaplatit.
  • 31. 10. 2001 17:40

    Miroslav Hlavička - Scalex (neregistrovaný)
    Myslím, že v případě placených diskusí by bylo potřeba zavést dva druhy diskusí - jedna v tom tvaru, jaké jsou nyní. Bez registrace, bez placení (ale i bez nároku na honorář). Druhým případem by byl eWorkshop, který by byl zřetelně označený jinak a i diskuse by v něm byla vedena jinak (včetně registrace). Souhlasím s návrhem tak, jak je uveden v článku. Byl bych pro paušální platbu "jedna platba za jeden eWorkshop" - včetně diskusí a dalších dílů. Případně i s takovou volbou, že po uplynutí předplacené doby by vše, co se týká eWorkshopu a diskuse, odešlo mailem předplatiteli (a ten by tak měl jistotu, že i když se třeba týden nedostal k internetu, bude mu obsah za celé zaplacené období doručen).

    Ještě k otázce peněz. Za časopisy měsíčně utratím okolo 300 Kč, zhruba 500-1000 Kč utratím za odborné knihy. Platí mi to zaměstnavatel a jak jsem se ptal, nebránil by se ani proplácení internetových periodik či například zmiňovaným eWorkshopům.

    Nevím, jak přesně by eWorkshop vypadal ve své finální podobě, kolik by obsahoval informací, o jaké množství by šlo, zda by moderátor na konci vyhotovil i jakési shrnutí... Ale myslím, že za skutečně kvalitní obsah bych byl ochoten zaplatit okolo sta korun. To ovšem závisí i na tématu. Za pondělní eWorkshop o placeném přístupu na Lupu bych dal jen několik korun, protože přínos to pro mne nemělo, to spíše pro autory Lupy.

    Pokud by eWorkshop vyplynul do nějaké ucelené studie, kde by bylo vše přehledně shrnuto, mohla by být naopak cena vyšší, i několik set korun. Ale to je zase otázka, zda od sebe neoddělit internetové studie a eWorkshopy...

  • 31. 10. 2001 17:59

    Adam Hauner (neregistrovaný)
    Myslenka se mi libi a ani dalsi zminena myslenka - zvysovani/snizovani vahy hlasu uzivatele - mi neni cizi. Ja bych byl pro oboji =)
  • 1. 11. 2001 0:16

    Jerry III (neregistrovaný)
    Co je to za argument ze kdyz to nic nestoji tak za to nema vyznam nic uctovat? Presne naopak, pokud mi nekdo bude platit za neco co me nic nestoji tim lip, protoze ty penize budu moct dat na veci co me stoji hodne. Takhle funguje spousta firem, jako ukazku se staci podivat treba na autoprodejce (kde na autu nevydelavaji nic a vsechno nahani na vecech co je na nic neprijdou, jako extra zaruky a podobne).
  • 31. 10. 2001 18:52

    baloo (neregistrovaný)
    Myslim, ze by nebylo od veci v pripade usporadani placeneho eworkshopu platit rovnez prispivatelum za prispevky- jednoduse treba na ILIKEQ penezenku - pri zadavani prispevku by do jedne kolonky uzivatel zadal take nazev sve penezenky). Zadavatel eworkshopu by zaplatil lupe castku ktera by se skladala 1. z platby lupe za usporadani a moderovani tohoto workshopu a 2. z castky ktera by byla urcena prispivatelum . U druhe castky by zadavatel rekl zaplatim kazdemu prispivateli za prispevek 10 Kc nebo prvnim 20 prispivatelum 100 Kc , a nebo nejlepsich 5 prispevku - ktere zvoli lupa, zadavatel .. ? , ziska kazdy 500 Kc. Ono toto prispivani by mohla lupa zavezt v nejake podobe treba i pro bezne clanky - autor by na konci dne vybral 5 nejzajimavejsich prispevku a ty by odmenil kazdy 50 Kc. Myslim ze by se timto mohla zvednout aktivita i kvalita diskuze. (tim nerikam ze by byly diskuze na lupe malo aktivni nebo nekvalitni - prave naopak)
  • 1. 11. 2001 3:25

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Tak teď jste mě dostal. eWorkshop na objednávku :-) popravdě řečeno, nevím. Jsem zásadně proti tomu, aby se daly články na Lupě koupit, ale nejsem proti tomu, aby kdokoli přišel s vlastním tématem pro eWorkshop, a pokud by nějaká společnost chtěla daný eWorkshop sponzorovat (sponzorovat odměňování diskusních příspěvků), asi bych nebyl proti. Vážně jste mě dostal do rozpaků. :-)
  • 1. 11. 2001 3:35

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Byl to jenom nápad :-) ale vidím, že se tu dále rozvíjí, a je to dobře, od toho ty eWorkshopy jsou. eWorkshop si představuji jako denní záležitost a proběhl by tak jeden do měsíce a běžel by týden, neboi dva. Na závěr by skutečně mohla vzniknout případová studie, již by si účastníci mohli stáhnout z webu třeba jako PDF. Je to zajímavý tip, díky za něj.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).